B12 Cobalamine

dec 26, 2020 | SO-Check toelichting

B12 Methyl Cobalamine

Vitamine B12 komt in twee vormen

  • Methyl-Cobalamine
  • Cyano-Cobalamine

Methyl Cobalamine bindt zich aan een eiwit en heeft de voorkeur. B12 kunnen we goed opslaan. Klachten in relatie met te laag B12 zijn dus over lange tijd opgebouwd. Bij de huisarts zijn het vaak onverklaarbare aandoeningen.

Voor de opname van B12 is vitamine B6 nodig.

Functies van B12

  • Is belangrijk voor DNA-methylering.
  • Is belangrijk voor het zenuwstelsel.
  • Houdt overactieve stressreacties in de tang.
  • Wordt gebruikt voor de energieaanmaak bij stress.
  • Is belangrijk bij een toxische belasting.
  • Is essentieel voor de groei
  • Helpt bij de opname van ijzer.
  • Is nodig voor de aanmaak van DNA.
  • Heeft invloed op je haar, huid en nagels.
  • Maakt roden en witte bloedcellen.
  • Nodig voor de myelineschede van de zenuwen in het brein, zodat de overdracht van de prikkels goed kunnen blijven verlopen.

Symptomen bij een tekort kunnen zijn

  • Prikkelend gevoel in handen en voeten.
  • Zweren in de mond.
  • Kloven en beslag op de tong.
  • Gezwollen / rode tong.
  • Hart- en vaatziekten.
  • Winderigheid (ruikende naar rotten eieren)
  • Een opgezette maag.
  • Jeuk of huiduitslag.
  • Pijn in de spieren.
  • Problemen met bewegen.
  • Bloedarmoede Pernicieuze anemie
  • Bleken slijmvliezen.
  • Snel moe.
  • Depressief.
  • Mentale klachten zoals als geheugenverlies.
  • Paranoia.
  • Waanideeën.
  • Zwakte.Het snel koud hebben.
  • Coördinatieproblemen.
  • Hoofdpijn.
  • Alzheimer.
  • Gebrek aan eetlust. Denk aan bejaarden in een tehuis.

Hoewel het lichaam de voorkeur geeft aan het verbranden van koolhydraten of vetten, zal het onder ongunstige omstandigheden zoals stress, eiwitten verbranden. Om eiwitten goed te kunnen verbranden is naast B12 (cobalamine) ook  B1 (thiamine)B3 (niacine), B2 (riboflavine), B6 (pyridoxine) en B11/B9 (foliumzuur) nodig.

Als deze stoffen onvoldoende aanwezig zijn kan als bijproduct van de eiwitverbranding het homocysteïnegehalte in het bloed stijgen.
Homocysteïne kan ontstaan bij de stofwisseling van het eiwit methionine in het aminozuur cysteïne.

Een hoog homocysteïnegehalte heeft een relatie met de ontwikkeling van Alzheimer en problemen met het opnemen van vitaminen en mineralen.

Factoren die de opname van vitamine B12 belemmeren

  • Een maag die niet zuur genoeg is. PH > 3.

Het hebben van een PH boven de 3 is niet oké maar is toch een normaal verloop als we ouder worden. Zo is dit het geval bij 80% van alle 50+ers. Dit is ook het geval bij langdurige stress en of slechte eetgewoonten welke vaak voorkomen bij jongeren.

Factoren die de PH van de maag kunnen verhogen en dus de opname van vitamine B12 kunnen belemmeren zijn bijvoorbeeld:

  • Het gebruik van Maagzuurremmers of andere medicijnen.
  • Gebrek aan Pepsine (pepsase), essentieel voor de aanmaak van maagzuur.
  • Een beschadiging van de slijmvliezen.
  • De maag heeft zout nodig om maagzuur te kunnen maken en dan bedoel ik geen keukenzout maar Keltisch zeezout . Dit o.a. omdat een van de 84 mineralen in Keltisch zeezout kalium is, wat nodig is om maagzuur aan te kunnen maken.
  • De maagcellen gebruiken jodium om chloride te binden. Als er te weinig chloride is wordt er ook te weinig maagzuur aangemaakt.
  • Gebruik van metformine. Gebruik van metformine bij diabetes deze kan de opnamen van B12 in de darmen negatief beïnvloeden.
  • Het hebben ondergaan van een operatie aan de maag als b.v. een maagverkleining.
  • Het hebben van het bacterie Helicobacter pylori in de maag.
  • Eten zonder honger te hebben tijdens stress!
  • Het missen van de intrinsieke factor.

Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door appelazijn in te nemen voor iedere maaltijd.
Is appelazijn niet prettig om dat de maag of slokdarm te ver beschadigd is dan is het ook mogelijk om voordat je de laatste hap neemt, een tablet betaïne HCL in te nemen. Betaïne HCL kan het maagzuur verbeteren.

Een andere optie is Zypan. Dit is een combinatie van pancreatine, pepsine en betaïnehydrochloride om een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Bronnen van B12

Producten van dierlijke oorsprong zoals

  • Vlees
  • Vis
  • Melk
  • Eieren.

Lever bevat een grote hoeveelheid B12.
De B12 uit algen en zeewier is helaas inactief en kan zelfs blokkerend werken voor B12.

Dus als je geen vlees een is het echt betere om een smelttabletje(onder de tong) in te nemen. B12 werkt altijd samen met foliumzuur en dan met voorkeur de geactiveerde vorm folaat.

Misschien ook interessant…

Eten ter ondersteuning van de lever: Ontgiftende voedingsmiddelen

Ontgiftende voedingsmiddelen ter ondersteuning van de lever Artisjok Bevordert de werking van de lever, gal en de spijsvertering. Walnoten Walnoten bevatten l-arginine, aminozuren, glutathion en omega-3 vetzuren die helpen de lever te ontgiften van ammoniak. Groene...

Het toxische rapport

Uitleg toxische metalen rapport De mogelijke gevolgen van een te hoge belasting van zware metalen zijn: laaggradige ontstekingen Welke voor 95% de oorzaak zijn voor het ontstaan van ziektes! Depressie/ niet lekker in je vel zitten.  Slecht presteren/ concentreren. Moe...

Mineralen

-Wat betekenen de mineralen Hieronder  kun je over de mineralen lezen in welke voedingsmiddelen deze in zitten. Daarbij moet je het volgende bedenken: In de biologische versie van een product zit meer van de gewenste stof omdat het meestal langzamer groeit en...

wpChatIcon