Vitamine C

dec 24, 2020 | SO-Check toelichting

Vitamine C

Is zeer belangrijk voor het immuunsysteem en onze cardiovasculaire gezondheid. 

Het kan zorgen voor oxidatie en zo de dood van kankercellen veroorzaken. Ascorbinezuur kan worden omgezet in een stof die DHA of dehydroascorbinezuur wordt genoemd wanneer het in aanraking komt met een kankercel. De kankercel herkent DHA als iets dat hij graag gebruikt. Eenmaal in de kankercel verandert vitamine C weer in “zichzelf” (ascorbinezuur) waar het een snelle celdood veroorzaakt.

Vitamine C wordt niet in het lichaam aangemaakt. Het kan alleen worden verkregen uit het voedsel dat we eten of in de vorm van een supplement.

Vitamine C is nodig voor de omzetting van bètacaroteen naar retinol de actieve vorm van vitamine A.

Het kan bestaande klachten verbeteren, of ontwikkelende ziekten in de kiem smoren.

Vitamine C bestaat uit veel componenten die in de natuur gewoon samen voorkomen in bijvoorbeeld een citroen. Als je vitamine C in een potje koopt, let dan op dat je een ascorbaat koopt. Deze vorm is gekoppeld aan een mineraal waardoor er een betere opname is. Nog beter is vitamine C met bioflavonen. Een vitamine C van alleen ascorbinezuur zonder bioflavonen is normaal gesproken niet geadviseerd.

Vitamine C kan bijdragen aan

 • De vorming van bindweefsel.
 • Het voorkomen van een zere tong, bloedend terugtrekkend tandvlees en loszittende tanden.

Vitamine C is noodzakelijk voor

De aanmaak van collageen en andere bindweefsel moleculen.

Een tekort aan vitamine C kan verband houden met

 • Snel blauwe plekke krijgen (denk aan de combinatie met vitamine K).
 • Bot fracturen.
 • Je slap voelen.

Doseren tot 30 mg per kg.
Suiker concurreert met vitamine C, het put je vitamine C uit.

In de praktijk zien we heel wat sporters met kruisbandletsel en één van de onderliggende oorzaken kan een tekort zijn aan vitamine C.
Vitamine C samen met Arginine, vitamine E en Zink werkt als een wondhelingscocktail. Zo kan het bloed de CRP (ontstekings-waarde) met 75 procent laten dalen.

Andere functies van vitamine C

 • Kan een gen onderdrukken dat een grote rol speelt bij het ontstaan van tumoren.
 • Zorgt het voor een zuurstofrijke omgeving, wat de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenesis)  in ontwikkelde kankergroei tegengaat.
 • Is belangrijk bij een toxische belasting
 • Is nodig om cholesterol in de lever af te kunnen breken om dan gekoppeld te kunnen worden aan Taurine en Glycine – zo voorkom je galstenen 😉 om vervolgens via de gal in de darmen het lichaam te verlaten.
 • De slechte opname van ascorbinezuur heeft een voordeel in de blaas bij ontstekingen.
 • Vet-oplosbare vitamine C (liposomale vitamine C) kan hersenproblematiek verbeteren.
 • Vitamine C bevordert Jodiumtransport.

Eten:

Citroenen, pepers, zuurkool, peterselie en koolsoorten.

Misschien ook interessant…

Eten ter ondersteuning van de lever: Ontgiftende voedingsmiddelen

Ontgiftende voedingsmiddelen ter ondersteuning van de lever Artisjok Bevordert de werking van de lever, gal en de spijsvertering. Walnoten Walnoten bevatten l-arginine, aminozuren, glutathion en omega-3 vetzuren die helpen de lever te ontgiften van ammoniak. Groene...

Het toxische rapport

Uitleg toxische metalen rapport De mogelijke gevolgen van een te hoge belasting van zware metalen zijn: laaggradige ontstekingen Welke voor 95% de oorzaak zijn voor het ontstaan van ziektes! Depressie/ niet lekker in je vel zitten.  Slecht presteren/ concentreren. Moe...

Mineralen

-Wat betekenen de mineralen Hieronder  kun je over de mineralen lezen in welke voedingsmiddelen deze in zitten. Daarbij moet je het volgende bedenken: In de biologische versie van een product zit meer van de gewenste stof omdat het meestal langzamer groeit en...

wpChatIcon