Vitamine C

Vitamine C

Is zeer belangrijk voor het immuunsysteem en onze cardiovasculaire gezondheid.

Om scheurbuik te voorkomen is slechts ongeveer 7-10 mg vitamine C per dag nodig, terwijl voor een volledige verzadiging van alle lichaamsweefsels met vitamine C en een optimale antioxidantbescherming ongeveer 1.000 mg vitamine C per dag (tweemaal daags 500 mg) of meer nodig kan zijn.
Met andere woorden, bij vitamine C is er een 100-voudig verschil tussen een inname die een duidelijk tekort voorkomt (10 mg/dag) en een inname die zorgt voor een optimale gezondheid (1.000 mg/dag).

Het kan zorgen voor oxidatie en zo de dood van kankercellen veroorzaken. Ascorbinezuur kan worden omgezet in een stof die DHA of dehydroascorbinezuur wordt genoemd wanneer het in aanraking komt met een kankercel. De kankercel herkent DHA als iets dat hij graag gebruikt. Eenmaal in de kankercel verandert vitamine C weer in “zichzelf” (ascorbinezuur) waar het een snelle celdood veroorzaakt.

Vitamine C wordt niet in het lichaam aangemaakt. Het kan alleen worden verkregen uit het voedsel dat we eten of in de vorm van een supplement.

Vitamine C is nodig voor de omzetting van bètacaroteen naar retinol de actieve vorm van vitamine A.

Het kan bestaande klachten verbeteren, of ontwikkelende ziekten in de kiem smoren.

Vitamine C bestaat uit veel componenten die in de natuur gewoon samen voorkomen in bijvoorbeeld een citroen. Als je vitamine C in een potje koopt, let dan op dat je een ascorbaat koopt. Deze vorm is gekoppeld aan een mineraal waardoor er een betere opname is. Nog beter is vitamine C met bioflavonen. Een vitamine C van alleen ascorbinezuur zonder bioflavonen is normaal gesproken niet geadviseerd.

Vitamine C kan bijdragen aan

  • De vorming van bindweefsel.
  • Het voorkomen van een zere tong, bloedend terugtrekkend tandvlees en loszittende tanden.

Vitamine C is noodzakelijk voor

De aanmaak van collageen en andere bindweefsel moleculen.

Een tekort aan vitamine C kan verband houden met

  • Snel blauwe plekke krijgen (denk aan de combinatie met vitamine K).
  • Bot fracturen.
  • Je slap voelen.

Doseren tot 30 mg per kg.
Suiker concurreert met vitamine C, het put je vitamine C uit.

In de praktijk zien we heel wat sporters met kruisbandletsel en één van de onderliggende oorzaken kan een tekort zijn aan vitamine C.
Vitamine C samen met Arginine, vitamine E en Zink werkt als een wondhelingscocktail. Zo kan het bloed de CRP (ontstekings-waarde) met 75 procent laten dalen.

Andere functies van vitamine C

  • Kan een gen onderdrukken dat een grote rol speelt bij het ontstaan van tumoren.
  • Zorgt het voor een zuurstofrijke omgeving, wat de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenesis)  in ontwikkelde kankergroei tegengaat.
  • Is belangrijk bij een toxische belasting
  • Is nodig om cholesterol in de lever af te kunnen breken om dan gekoppeld te kunnen worden aan Taurine en Glycine – zo voorkom je galstenen 😉 om vervolgens via de gal in de darmen het lichaam te verlaten.
  • belangrijk voor de collageensynthese.
  • Vitamine C werkt als een antioxidant.
  • De slechte opname van ascorbinezuur heeft een voordeel in de blaas bij ontstekingen.
  • Vet-oplosbare vitamine C (liposomale vitamine C) kan hersenproblematiek verbeteren.
  • Vitamine C bevordert Jodiumtransport.
  • ondersteunt de immuunrespons
  • verhoogt de gezondheid van het haar.

Eten:

Citroenen, pepers, zuurkool, peterselie en koolsoorten.

Misschien ook interessant…

Het toxische rapport

b.v.Uitleg toxische metalen rapport De mogelijke gevolgen van een te hoge belasting van zware metalen zijn: laaggradige ontstekingen Welke voor 95% de oorzaak zijn voor het ontstaan van ziektes! Depressie/ niet lekker in je vel zitten. Slecht presteren/ concentreren....

Eten ter ondersteuning van de lever: Ontgiftende voedingsmiddelen

Ontgiftende voedingsmiddelen ter ondersteuning van de lever Artisjok Bevordert de werking van de lever, gal en de spijsvertering. Walnoten Walnoten bevatten l-arginine, aminozuren, glutathion en omega-3 vetzuren die helpen de lever te ontgiften van ammoniak. Groene...

Mineralen

Wat betekenen de mineralen Hieronder  kun je over de mineralen lezen in welke voedingsmiddelen deze in zitten.Daarbij moet je het volgende bedenken: In de biologische versie van een product zit meer van de gewenste stof omdat het meestal langzamer groeit en (hopelijk)...

Vitamine B en Foliumzuur

Foliumzuur/ folaat (B9/B11) Is foliumzuur belangrijk? Ja! Foliumzuur helpt bij de aanmaak van ons genetisch materiaal. Van foliumzuur is in meerdere studies aangetoond dat het beschermt tegen borstkanker, dat" adequate foliumzuurinname belangrijk kan zijn voor de...

Vitamine A

Vitamine A Weet je nog dat veel mensen vroeger elke dag een lepel levertraan kregen?Waarom was dat?Ik ga proberen je er inzicht in te geven in de hoop dat je het weer gaat nemen. Vitamine A is essentieel voor het overleven van de mens. Vitamine A is een essentiële,...

Vitamine D

Vitamine D Je kunt niet over de preventie van borstkanker praten zonder het over vitamine D te hebben. Zo heb ik er hier al eerder over geschreven. Om het belang van vitamine D (een steroïde hormoon) in perspectief te plaatsen, bedenk dan dat vitamine D  meer dan 100...

Vitamine E

Vitamine E - Tocotriënol / Tocopherol Vitamine E is een plantaardige vet-oplosbare vitamine. Alfa-tocopherol is de meest actieve vorm van vitamine E en wordt veel beter opgenomen dan de andere varianten Tocopherol. Tocopherol is eenvoudig via de voeding binnen te...

B1

B1 Thiamine/ liposomaal Bentofiamine B1 helpt samen met Magnesium en Mangaan bij de omzetting van Koolhydraten naar energie. Vitamine B1 is belangrijk bij een toxische belasting Hoewel het lichaam de voorkeur geeft aan het verbranden van koolhydraten of vetten, zal...