Waarom zou je jouw Vitamine D waarde willen weten en wat heeft dat met borstgezondheid te maken?

INHOUD

Vaak denken we ik kom genoeg buiten…

Of ik slik het al…
Dacht ik ook.
Zomer 2017 heb ik een opleiding bloedanalyses gedaan bij Natura Foundation en daarna mijn eigen waardes laten controleren. Ik ben altijd mijn eigen testpersoon 😉

Hier kwam uit dat ik een D-waarde had van 80. Niet slecht, maar ik had hem toch graag iets hoger. Dus ik nam af en toe een dosis vitamine D variërend tussen de 5000 en de 10.000.

Lijkt oke niet?

Daarnaast ben ik ook nog drie maal naar een zonnig land geweest.
Met de D zat het dus wel wel goed… zou je denken.

Dus niet

Eind 2017 ben ik in mijn praktijk begonnen met het testen van vitamine D. En zoals je kan bedenken was de eerste prik bij mijzelf…. deze heb ik drie maal herhaald. Ik meet namelijk  tot drie maal toe een waarde van 19!!!
Dacht dat het apparaat het niet goed deed. Heb contact gehad met de leverancier en deze waarde besproken.

Vervolgens heb ik het nogmaals elders laten contoleren.
En ja het klopte…. Ik was in SHOCK!!

Ik zou dus een daling hebben gehad van 80 naar 19 in een paar maanden tijd ondanks suppletie en zonvakantie… Ja dus!!

Vandaar dat ik je wil adviseren om niet zomaar te slikken maar ook te meten, want “meten is weten” en vervolgens gericht de juiste dosering te suppleren.

Achteraf werden me een paar dingen heel duidelijk zoals:

 • Aanhoudende last van spieren
 • Een zinkgehalte dat maar te laag bleef
 • Tandvleesproblemen (en we weten waar die toe kunnen leiden, zie dan ook de Parodontitis scan ) ondanks vitamine C, Q10, oilpulling en collogeen enz

Oke wat nu. Met deze gegevens ben ik heel hoog D gaan aanvullen. Ik ga je niet zeggen hoeveel. Het is namelijk niet de bedoeling dit te doen zonder goede begeleiding.
Ook mijn calciumgehalte (die ik monitor met de VitaK meter) ging omhoog in mijn bloed. En verkalkingen dat wil je ook niet 😉

En ja hoor eindelijk, mijn zink-waarde (die ik monitor met de OligoScan) is ook weer goed in balans.

Er zijn zo veel klachten die uit een tekort aan vitamine D voortkomen

Vitamine D is pre-hormoon voor het aanmaken van hormonen. Het is een grondstof voor het aanmaken van hormonen.

Enkele symptomen kunnen zijn:

 • Een verhoogde de kans op ontstekingen maar het verhoogt ook de ontstekingsactiviteit in het lichaam als er al ontstekingen zijn. Lees hierover verder  in een blog van Rineke Dijkinga. Deze ontstekingen zijn goed waar te nemen met Thermografie
 • Auto-immuun-klachten zoals Schildklier problemen zoals Thryreoïditis Hashimoto en Graves er is zelfs een link naar schildklierkanker.
 • Regelmatig grieperig en verkouden
 • Gewichtsproblemen/ botbreuken/ Osteoporose (botontkalking)
 • Een gebrek aan energie, depressief, moe en lusteloos gevoel
 • Bloedend tandvlees
 • Pijnlijke spieren en/of gewrichten / trillingen, krampen in de spieren
 • Paniek.

Ontwikkeling van kanker

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk gebleken dat vitamine D voor een deel kan voorkomen dat er kanker wordt ontwikkeld. Aangezien de meeste vormen van kanker beginnen met ontstekingen, is het dus allereerst zaak om deze ontstekingen tegen te gaan.
Naast een goede weerstand speelt ook de aanwezigheid van vitamine D hierin een belangrijke rol.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vitamine D op de ontwikkeling van kanker, en de unanieme conclusie was dat vitamine D het meest preventief werkt op darmkanker. Daarnaast is er een invloed op borstkanker en prostaatkanker. Bron Optimale Gezondheid en de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

Waarom is vitamine D zo belangrijk voor onze gezondheid?

 • Reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten.
 • Sterk immuunsysteem: mensen die voldoende vitamine D binnenkrijgen hebben minder kans op verkoudheid en griep. Bron: Jesse van der Velde
 • Lage vitamine D-serumwaarden worden geassocieerd met een verhoogd risico op auto-immuunziekten en diverse typen maligniteiten, zoals prostaat-, colon- en borstkanker. Bron: Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde
 • Nieuw onderzoek uit Januari 2018 suggereert: Regelmatige doses van Vitamine D zouden het risico op het ontwikkelen van kanker kunnen voorkomen. Link hier: (Engelstalig).
 • Op de website kanker-actueel staat achter deze link een nieuw artikel met de titel: Vitamine-D als preventie van kanker: Grote overzichtsstudie van 63 observatiestudies toont gemiddeld 20 tot wel 50 keer minder risico op borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en darmkanker door natuurlijke aanmaak van vitamine-D.
 • Het omgekeerde wordt ook beschreven het artikel achter deze link op Voedingonline.nl met als titel:
  Een lage vitamine-D status verhoogt risico op kanker

Kortom ik kan je hier een hele lijst geven van klachten maar dat weet je waarschijnlijk zelf ook wel omdat het internet staat er al vol mee staat.

Laat jouw vitamine-D niveau testen

Je kunt tijdens een bezoek aan ons jouw vitamine-D laten testen en direct de uitslag weten

Misschien ook interessant…

Vitaminen, Mineralen en de SO-Check

Vitaminen, Mineralen en de SO-Check

De SO-CHECK is een must als je echt de puntjes op de I wilt zetten Beperk je thermografische afspraak niet tot alleen het monitoren van je gezondheid maar ga je thermische beelden optimaliseren. Zo kom jij erachter waar de missing link zit en kun je gericht aan het...

Kennis geeft keuzes, wees goed geïnformeerd over thermografie

Kennis geeft keuzes, wees goed geïnformeerd over thermografie

Als het over digitale thermografie gaat dan zijn er een aantal vragen die steeds weer terugkeren.
Wat is thermografie eigenlijk? Is het betrouwbaar? Kan ik zien of ik borstkanker heb en moet ik nog een mammografie maken of kan ik alleen thermografie doen?

De relatie tussen suiker, ons immuunsysteem en borstkanker

De relatie tussen suiker, ons immuunsysteem en borstkanker

Het wordt steeds duidelijker dat suiker invloed heeft op ons immuunsysteem en via die route ook op borstkanker. Op deze pagina zetten wij een aantal verbanden tussen suiker, insulineresistentie, ontstekingen en borstkanker op een rijtje. INHOUDSuikers zijn kryptonite...

Boxtel

Boxtel

Thermografie Amsterdam is nu ook aanwezig in Brabant, in de driehoek Den Bosch – Tilburg – Eindhoven!

Barneveld

Barneveld

Wij zijn heel trots dat wij nu kunnen aankondigen dat de thermografie van Meditherm nu ook beschikbaar is op een mooie locatie in het midden van het land in Barneveld.

Met de billen bloot

Met de billen bloot

Ja deze stap is gezet, of ik heb weer een ✅ gezet (zoals wij dit thuis zeggen,-). Het is al weer een tijdje geleden, mijn laatste bericht naar jullie. Ik heb weer zo veel te vertellen. Ik maak even een kleine inhoudsopgave: En ik zei altijd nee.Ja ik heb een...

Waarom het meten van je CRP een waardevolle aanvulling is op je thermografie onderzoek.

Waarom het meten van je CRP een waardevolle aanvulling is op je thermografie onderzoek.

Met de test voor hs-CRP ontdekken we chronische – ook wel “stille” – of “laaggradige” ontstekingen.

Met CRP bloedwaardes is het net als met thermografie mogelijk om aanwijzingen te vinden van ontstekingen. Thermografie doet dit door het zoeken naar warme plekken, de CRP-test doet dit door in het bloed te zoeken naar eiwitten die een ontsteking verraden.