Er zijn geen verontrustende thermische patronen waarnemingen, maar zijn mijn borsten ook optimaal gezond?

Er zijn verschillende goedaardige (niet-kankerachtige) afwijkingen die in de borsten kunnen voorkomen, waaronder: 

 • Fibrotisch borstweefsel
 • Cysten
 • Fibroadenomen
 • Fibroadenose
 • Lipomen

Fibrotisch borstweefsel

Fibrotisch borstweefsel zijn stevige borsten als gevolg van een overmatige productie van collageen.

Fibrotische borstweefsel is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar borstweefsel dat is veranderd door fibrose, een proces waarbij collageenvezels in het weefsel toenemen. Dit kan leiden tot verhardingen en vermindering van de elasticiteit van het borstweefsel. 

Cysten

Cysten zijn holtes in het weefsel van de borst die zijn gevuld met vloeistof. 

Ze zijn meestal pijnloos en komen vaker voor. 
We zien ze op elke leeftijd.

Mogelijke oorzaken van cysten

Er zijn verschillende oorzaken van cysten in de borsten, waaronder:

 • Hormonale veranderingen als een onbalans in de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam wat een gevolg kan zijn van een hoog cortisol, stress dus.
 • Medicijnen en bepaalde gezondheidsproblemen.  

Fibroadenose

Fibroadenose is een aandoening van de borst waarbij het borstweefsel verdicht is. 

Dit kan leiden tot de vorming van knobbeltjes of verdikkingen in de borst, die soms gevoelig of pijnlijk kunnen zijn. Fibroadenose is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen, vooral tijdens de reproductieve jaren. 

Fibroadenose is niet kankergerelateerd, maar kan wel verward worden met borstkanker.

Jonge vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, hebben een hoger risico op fibroadenose.

Fibroadenose wordt vaak gediagnosticeerd tijdens een routine borstonderzoek, zoals een mammografie of een echografie.  Behandeling is niet altijd nodig, maar in sommige gevallen kan een operatie, zoals een verwijdering van het harde weefsel, worden overwogen. 

Op een thermografische foto zijn fibroadenose aandoeningen niet zichtbaar omdat ze geen bloedtoevoer nodig hebben.

Fibroadenomen

Een fibroadenoom is een specifieke vorm van fibroadenose, waarbij er een goedaardige tumor aanwezig is.

Fibroadenomen zijn goedaardige knobbeltjes in het borstweefsel die meestal pijnloos zijn. 

Ze komen vaker voor bij jongere vrouwen en kunnen in omvang veranderen tijdens de menstruatiecyclus. 
Fibroadenomen zijn gemaakt van borstweefsel en vet en kunnen in elke grootte voorkomen. In sommige gevallen kunnen fibroadenomen groter worden of veranderen in omvang, wat kan wijzen op een andere aandoening, zoals borstkanker. Daarom is het belangrijk om fibroadenomen regelmatig te laten controleren op eventuele veranderingen of afwijkingen.

Als fibroadenomen pijn veroorzaken of als ze veranderen in omvang of vorm, kan uw arts besluiten om ze te verwijderen. Dit kan worden gedaan door middel van een kleine chirurgische ingreep.

Op een thermografische foto zijn fibroadenomen niet zichtbaar aangezien ze geen bloedtoevoer nodig hebben.

Mogelijke oorzaken van fibroadenomen

Collageen-vezels kunnen toenemen in het borstweefsel als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder:

 • Ontstekingen: Ontstekingen in de borstweefsel kunnen leiden tot een toename van collageenvezels als het lichaam probeert het beschadigde gebied te herstellen.
 • Een teveel aan ijzer in het weefsel: Dit leidt tot een hoog oestogeen.
 • Trauma: Een letsel of schade aan de borst kan leiden tot een toename van collageenvezels als het lichaam probeert het gebied te herstellen.
 • Blootstelling aan bepaalde medicijnen of stoffen: Hormonale anticonceptie of hormonale therapie, kunnen leiden tot veranderingen in het borstweefsel. 
 • Straling en chemotherapie: Kunnen leiden tot een toename van collageenvezels in de borstweefsel.
 • Borstkanker en cysten: Kunnen leiden tot een toename van collageenvezels in de borstweefsel.
 • Bij vrouwen in de menopauze, wanneer de hormonale balans in het lichaam verandert. Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af, wat kan leiden tot veranderingen in het borstweefsel, waaronder een toename van collageenvezels. Dit kan leiden tot een vermindering van de elasticiteit en stevigheid van het borstweefsel.
 • Lage progesteron-niveaus: Kunnen leiden tot hormonale verstoringen en veranderingen in het borstweefsel, wat kan leiden tot fibrose. Progesteron is een hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren en speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus en de zwangerschap.
 • (epi) Genetische factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van fibroadenomen en cysten. 

Vrouwen die een familiegeschiedenis met fibroadenomen hebben, blijken een iets verhoogd risico op borstkanker te hebben.

Lipomen

Lipomen zijn goedaardige tumoren die bestaan uit vetweefsel. 

Ze kunnen zich overal in het lichaam vormen, inclusief in de borsten. Lipomen in de borsten zijn zeldzaam en komen vooral voor bij vrouwen.  Ze zijn meestal klein, zacht, rond en goed afgebakend en veroorzaken vaak geen symptomen. In sommige gevallen kunnen ze echter groter worden en pijn of ongemak veroorzaken. 

Lipomen in de borsten worden vaak verwijderd door middel van chirurgie, maar soms kan het genoeg zijn om ze alleen te observeren als ze geen symptomen veroorzaken.

Lipomen geven geen warmte dus zijn niet zichtbaar op een thermografische foto.

Er is een groot verschil tussen gezond borstweefsel en niet-verontrustend borstweefsel 

Aan jou de keuze

Mastitis

Mastitis is de naam voor infecties in de borsten, die vaak voorkomen in de borsten, op de huid of in de gebied eromheen.

Symptomen. Borstinfecties kunnen zowel van korte als van lange duur zijn. Pijn, warmte, roodheid of zwelling zijn allemaal tekenen van acute symptomen. Er kan sprake zijn van koorts, griepachtige symptomen en misschien zelfs een met pus gevuld abces.

Mastitis komt vooral voor als je een of meer kinderen de borst hebt gegeven, ook als je seksueel actief bent, heb je kans op een borstinfectie. Verwondingen of trauma’s aan de borsten kunnen ook borstinfecties veroorzaken. Bacteriën of virussen komen via de tepels in de borsten terecht. Dit is ook een reden om een beha of een heel schoon shirt of blouse te dragen om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën op de tepels kunnen komen. Infecties komen vaak voor als er een ander wasmiddel gebruikt is of als kleding ongewassen na aankoop gedragen word. Zorg ook altijd voor schone handen als je je borsten aanraakt.

Naast traditionele behandelingen met medicijnen, zijn er ook een aantal alternatieve behandelingen die kunnen helpen bij Mastitis:

 1. Koude compresses: Plaats een koud kompres of ijspakking op de aangedane borst om zwelling te verminderen en pijn te verlichten.
 2. Kruiden: Sommige mensen vinden verlichting door het gebruik van kruiden, zoals kamille, calendula of weegbree, in de vorm van thee, baden of crèmes.
 3. Acupressuur: Acupressuur kan helpen bij het verminderen van de pijn en verbeteren van de melkstroom.
 4. Homeopathie: Sommige mensen vinden verlichting door het gebruik van homeopathische middelen, zoals Phytolacca of Belladonna.

Afspraak maken (3) AGES (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (4) Barneveld (2) Bijnieren (3) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (9) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (6) Diabetes (6) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (11) Energieproductie (3) Enzymen (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (6) Insuline (3) Insulineresistentie (7) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (4) Levensstijl (7) Lever (10) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (6) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeenbalans (2) Oestrogeendominantie (12) Oligoscan (SO-check) (17) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (5) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (15) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (17) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Vitamin K (2) Voeding (3) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam