De Meditherm Iris Camera

De Meditherm Iris camera is dé camera voor medische thermografie

Af en toe krijg ik de vraag “Met welke camera werk je”? Het antwoord is natuurlijk de Meditherm Iris-camera, maar wat is daar dan zo bijzonder aan een Meditherm Camera?
Er worden steeds meer warmtebeeldcamera’s ingezet voor medische thermografie, maar deze zijn niet speciaal ontwikkeld voor thermografie bij mensen. Deze camera’s zijn ontwikkeld voor de industrie; denk aan het opsporen van leidingen in muren, als gebruik in de voedings- en verpakkingsindustrie en dergelijke. De Iris-camera’s van Meditherm zijn speciaal ontwikkeld en goedgekeurd voor Medische thermografie bij mensen.

Nu juich ik de groei van thermografie toe!

Ik was de eerste in Nederland die begon met medische thermografie en niemand begreep wat ik deed. Hier is gelukkig een verandering in gekomen.


Met groei komt helaas ook verwarring en concurrentie.
Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik een beetje uit evenwicht gebracht werd toen ik de industriële foto’s zag… zo mooi!!

Maar… zijn deze camera’s ook beter?

Techniek eenvoudig uitgelegd

Thermografie Amsterdam werkt uitsluitend met hoogwaardige medische apparatuur van het geregistreerde merk Meditherm.
De beeldresolutie (het aantal megapixels), het temperatuurbereik (de minimum en maximum temperatuur) en het waarneembare temperatuurverschil van onze Meditherm camera zijn optimaal ontwikkeld om fysiologische afwijkingen in het menselijke lichaam te detecteren.
De camera wordt nauwkeurig ingesteld om opnamen te maken met een temperatuurbereik tussen 30°C en ongeveer 38°C. Meer is namelijk niet nodig voor het menselijk lichaam. De kleuren worden ingesteld in het zogenaamde “medische palet” met 16 kleur gradiënten

Dit in tegenstelling tot andere thermografische camera’s, die voor industrieel gebruik ontworpen zijn en een temperatuur tussen 0°C en 150°C meten, wat inhoudt dat ‘omgevingsfactoren’ een negatieve invloed kunnen hebben op een accurate beeldvorming.
Omdat goede thermografische beeldsensoren enorm duur zijn wordt ernaar gestreefd om de meest exacte opname te maken die niet per se het grootste aantal pixels heeft.
Voor thermografie zijn de standaarden op dit moment als volgt:

  • Laag: 160 x 120 pixels
  • Standaard: 320 x 240 pixels
  • Hoog: 640 x 480 pixels

Doordat iedere pixel afzonderlijk gemeten kan worden, kan deze nauwkeurig met elke andere pixel in een beeld vergeleken worden, evenals met elke andere afbeelding. Dat betekent dat elke vergelijking van beelden gedurende de loop der jaren efficiënt en exact is.
De Meditherm-beelden zien er met opzet zo uit omdat ze dan goed te interpreteren zijn door de artsen. Deze artsen zijn speciaal opgeleid zijn om de beelden te analyseren en het is van groot belang voor een juiste beoordeling dat de beelden niet zijn beïnvloed door omgevingsfactoren of opnametechniek.
Onze camera is ook in te stellen op een hogere resolutie en met meer en mooiere kleuren maar daarmee zouden wij ons doel voorbij schieten.

Mooi of functioneel?

Wij gaan er gewoonlijk van uit dat een foto mooi is als deze scherp en goed belicht is. Bij medische thermografie is een opname goed van kwaliteit als de correcte temperatuur in het gewenste aantal stappen wordt weergegeven.

Hierbij is de kwaliteit veel belangrijker dan de resolutie.

Ons doel is niet om mooie plaatjes te creëren, maar om beelden te maken die gebruikt kunnen worden voor interpretatie.

Meditherm is het enige thermografische systeem dat specifiek ontworpen en gekalibreerd is om de temperaturen van het menselijke lichaam te meten.

Thermologen (artsen die onze beelden beoordelen) kunnen, indien nodig, de temperatuur pixel voor pixel uitmeten op 0.01 graad en vergelijken met speciale software zoals hieronder Meditherm Interpretation and Reporting Software. Dit gaat vele stappen verder dan mooie plaatjes voor een visuele vergelijking.
Het is voor onze speciaal opgeleide artsen helaas niet mogelijk om foto’s gemaakt met een ander systeem dan Meditherm uit te lezen voor vergelijking en vice versa.

De Meditherm camera is speciaal ontworpen voor medische toepassingen, anders dan de industriële camera’s.
Aan thermografische beelden kunnen visuele sausjes worden toegevoegd met beeldbewerkingssoftware. Denk daarbij aan het combineren met gewone kleurenfoto’s of met plaatjes van de menselijke anatomie. Dan zie je ook nog eens de tanden, lymfe en organen. In onze rapporten gebeurt dat niet, u ziet alleen de pure infraroodbeelden zonder aanpassingen of toevoegingen.

Thermografische foto in zijaanzicht

De warme delen van het hoofd zoals het voorhoofd en de binnenkant van het oor zijn zichtbaar gemaakt door deze te ‘vertalen’ in een warme kleur, namelijk rood.
Ook opvallend is hoe goed de positie van ader in de nek en de warmere klieren onder de kaak en te zien zijn, maar niet de tanden of de kaak zelf.

Beeldanalyse met behulp van software

De artsen die onze infraroodopnamen analyseren, beschikken over speciale software waarmee de kleuren van de beelden heel precies te verschuiven zijn om daar patronen in te ontdekken. Zo ontstaat er een soort vingerprint.
De camerasoftware doet binnen verschillende beeldpunten een groot aantal metingen en legt dat vast in een speciaal bestand. De speciale apparatuur ‘vertaalt’ de infrarode warmtebeelden, een voor het menselijke oog onzichtbare deel van het spectrum, in kleurenbeeld. De software voegt meestal rood toe bij hoge temperaturen en blauw bij lage temperaturen. Dit is het klassieke infraroodbeeld dat de meeste mensen kennen.
De hoeveelheid kleurverschil tussen iedere temperatuur is ook in te stellen. Zo kan de thermoloog elk beeld zo accuraat en optimaal mogelijk uitlezen.

De artsen die de interpretatie van de infraroodbeelden doen zijn allemaal lid van het ACCT – American College of Clinical Thermology.

Volledige specificaties van onze camera; de Meditherm Iris 640


The Iris 640 Digital Infrared Thermal Imaging Camera
Spectral range7 – 13 µm
Optical resolution (IR)640 x 480 pixels
Frame rateUp to 32 Hz
Thermal sensitivity75 mK
Temperature measurement sensitivity (comparative Δ)0.01°C
Temperature range in medical specification 17°C to 38°C
Scalable via software-20°C – +250°C
Ambient temperature correctionautomatic
Optics33° x 25°, 19 mm or 15° x 11°, 41.5 mm or 60° x 45°, 10 mm
Accuracyabsolute temperature ±2°C or ±2%comparative Δ 0.01°C
PC interfaceUSB 2.0 or 3.0
Ambient temperature0°C to 50°C
Storage temperature-40°C to 70°C
Relative humidity20 – 80%, non condensing
Enclosure size55 mm x 150 mm x 250 mm
Weight1020 g (2lb 4oz)
Shock / vibration25G, IEC 68-2-29 / 2G, IEC 68-2-6
WinTES3 camera control and analysis software
Optional rechargeable power supply (back-up power for laptop or tablet)
Unparalleled accuracy and sensitivity
wpChatIcon