Hoe je informatie kan krijgen over de werking van je schildklier door het meten van je ochtendtemperatuur

Hoe je informatie kan krijgen over de werking van je schildklier door het meten van je ochtendtemperatuur

Is je schildklier gezond? Leer hoe je eenvoudig je ochtendtemperatuur kunt meten en ontdek mogelijke problemen vroegtijdig!

Heb je je ooit afgevraagd hoe goed je schildklier werkt? Een simpele manier om hier meer over te weten te komen is door je ochtendtemperatuur te meten. Dit kan je helpen om mogelijke problemen met je schildklier op te sporen. In deze blog leg ik uit hoe je dit kunt doen en waarom het nuttig is.

Waarom je ochtendtemperatuur meten?

De schildklier is een kleine klier in je hals die een grote rol speelt in je stofwisseling en energiehuishouding. Als je schildklier te langzaam of te snel werkt, kan dit invloed hebben op je gezondheid. Een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename en depressie. Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) kan zorgen voor nervositeit, gewichtsverlies en hartkloppingen.

Je ochtendtemperatuur kan een indicatie geven van je schildklierfunctie. Een lage temperatuur kan wijzen op hypothyreoïdie, terwijl een hoge temperatuur kan duiden op hyperthyreoïdie.

Hoe meet je je ochtendtemperatuur?

Volg deze stappen om je ochtendtemperatuur nauwkeurig te meten:

 1. Voorbereiding: Zorg voor een betrouwbare thermometer. Een digitale thermometer is meestal het meest nauwkeurig en gemakkelijk te gebruiken.
 2. Meten: Meet je temperatuur direct na het wakker worden, voordat je uit bed stapt of iets drinkt. Plaats de thermometer onder je tong en houd je mond gesloten totdat de meting voltooid is.
 3. Herhaal: Voer deze meting elke ochtend uit gedurende minstens vijf dagen om een goed gemiddelde te krijgen. Noteer elke dag je temperatuur.

Wat betekenen de resultaten?

 • Normale ochtendtemperatuur: De gemiddelde normale ochtendtemperatuur ligt tussen 36,5°C en 37,5°C. Als je temperatuur consequent binnen dit bereik valt, functioneert je schildklier waarschijnlijk normaal.
 • Lage ochtendtemperatuur: Als je gemiddelde ochtendtemperatuur lager is dan 36,5°C, kan dit wijzen op een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie).
 • Hoge ochtendtemperatuur: Een gemiddelde ochtendtemperatuur hoger dan 37,5°C kan een teken zijn van een snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).

Wat als je ochtendtemperatuur niet optimaal is?

Als je ochtendtemperatuur afwijkend is, begint de puzzel. Een afwijkende schildklierfunctie kan vaak een symptoom zijn van een ander probleem. Hier zijn enkele factoren die je moet overwegen:

 • Bijnieren: De bijnieren spelen een cruciale rol in je hormonale balans en kunnen de werking van je schildklier beïnvloeden. Stress en bijnieruitputting kunnen bijvoorbeeld de schildklierfunctie remmen.
 • Lever: De lever is essentieel voor de omzetting van T4 naar het actieve hormoon T3. Problemen met de lever kunnen dus de hoeveelheid beschikbaar T3 verminderen en symptomen van hypothyreoïdie veroorzaken.
 • Oestrogenen: Hoge niveaus van oestrogenen kunnen de schildklierreceptoren blokkeren, waardoor het lichaam minder effectief reageert op schildklierhormonen.

Beperkingen van alleen TSH en T4 bloedtests

 1. TSH-waarden kunnen misleidend zijn:
 • TSH (Thyroid Stimulating Hormone) is een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd en de schildklier stimuleert om T4 te maken.
 • Soms kunnen TSH-waarden binnen het normale bereik liggen, zelfs als je symptomen van schildklierdisfunctie ervaart.
 1. T4 is niet altijd de hele waarheid:
 • T4 (thyroxine) is een inactief hormoon dat in het lichaam wordt omgezet naar het actieve hormoon T3 (triiodothyronine).
 • Een normale T4-waarde betekent niet noodzakelijkerwijs dat de conversie naar T3 optimaal verloopt. Dit kan leiden tot symptomen van hypothyreoïdie, zelfs als T4 en TSH normaal lijken.
 1. Gemiste symptomen:
 • Sommige mensen hebben symptomen van schildklierproblemen, zoals vermoeidheid, gewichtstoename of depressie, terwijl hun TSH en T4 binnen normale grenzen vallen.
 • Deze subtiele disfuncties kunnen soms beter worden opgepikt door de trends in de ochtendtemperatuur.

Conclusie

Het meten van je ochtendtemperatuur biedt een aanvullende manier om je schildklierfunctie te evalueren en kan helpen bij het identificeren van problemen die niet altijd uit standaard bloedtests naar voren komen. Hoewel bloedtests zoals TSH en T4 belangrijke informatie geven, geven ze niet altijd het volledige beeld. Door je ochtendtemperatuur bij te houden, kun je potentiële problemen eerder opmerken en met je arts bespreken, wat kan leiden tot een betere diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen. Het is belangrijk om te onthouden dat een afwijkende schildklierfunctie vaak een symptoom is van een ander onderliggend probleem, zoals stress, leverfunctie of hormonale disbalans, en dat het belangrijk is om deze factoren ook te onderzoeken.

lees ook: HYPOTHYREOÏDIE OFWEL EEN TRAGE SCHILDKLIER

IS JODIUM HET SOLO WONDER MINERAAL VOOR DE SCHILDKLIER?

ESTROGEEN, PROLACTINE EN SCHILDKLIERFUNCTIE: EEN COMPLEX SAMENSPEL EN DE LINK MET BORSTGEZONDHEID

WIST JE DAT DE SCHILDKLIER EN LEVER DIKKE MAATJES ZIJN? 

DE SCHILDKLIER KLEIN MAAR HEEL KRACHTIG

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam