ENDOCRINE DISRUPTERS OFWEL HORMOON VERSTOORDE STOFFEN.

Endocrine disrupters. De dood door duizend cuts

Wat zijn endocrine disrupters?

Endocrine disrupters zijn stoffen die de normale werking van de hormonale stelsel beïnvloeden.
Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals KANKER, (metabole aandoeningen) reproductie- en ontwikkelingsstoornissen.

De dood door duizend cuts

De term “dood door duizend cuts” verwijst naar de effecten van blootstelling aan veel kleine hoeveelheden van giftige stoffen. Dit kan leiden tot accumulatie van deze stoffen in het lichaam, waardoor de gezondheid op de lange termijn aangetast wordt.
Dit kan gebeuren door blootstelling aan een combinatie van verschillende gifstoffen, zoals chemicaliën in het milieu, pesticiden op voedsel, of endocrine disrupters in producten die we dagelijks gebruiken. Deze stoffen kunnen cumulatief invloed hebben op onze gezondheid, waardoor de blootstelling aan één stof alleen niet noodzakelijkerwijs schadelijk is, maar een combinatie van stoffen wel.

Wat kunnen de gevolgen kunnen zijn?

Reproductie- en ontwikkelingsproblemen

Endocrine disrupters hebben invloed op de reproductie en ontwikkeling van foetussen, waardoor bijvoorbeeld geboorteafwijkingen of onvruchtbaarheid kunnen ontstaan.

Hormonale aandoeningen

Endocrine disrupters kunnen de hormonale balans van het lichaam verstoren, wat kan leiden tot bijvoorbeeld borstkanker, prostaatkanker, of verstoringen in de baarmoeder.

Metabole aandoeningen

Endocrine disrupters kunnen invloed hebben op de stofwisseling, waardoor bijvoorbeeld diabetes of obesitas kunnen ontstaan.

Neurotoxische effecten

Endocrine disrupters kunnen invloed hebben op de hersenen, waardoor bijvoorbeeld leer- en geheugenproblemen kunnen ontstaan.

Lymfe

het lymfesysteem speelt een belangrijke rol in de immuunrespons van ons lichaam en het verwijderen van afval- en giftstoffen uit het lichaam. Blootstelling aan endocriene disruptors geven veranderingen in de structuur en functie van ons lymfesysteem, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en andere gezondheidsproblemen.

Lymfestagnatie is een therm die we heel veel zien in de thermografische rapporten.

Lymfestagnatie is een aandoening waarbij de stroom van lymfevocht in de lymfevaten wordt belemmerd, waardoor er vochtophoping in het weefsel ontstaat. Dit kan (maar vaak ook niet) zwelling, pijn (in bv de borsten) en een verhoogd risico op infectie veroorzaken.
Endocriene disruptors zijn onderdeel van de oorzaak van lymfestagnatie, omdat deze chemicaliën de normale werking van het endocriene systeem verstoren en het evenwicht van hormonen en andere stoffen die de stroom van lymfevocht regelen verstoren.

Endocrine disrupters en hun rol bij het ontstaan van borstkanker.

Endocrine disrupters, zoals pesticiden en ftalaten (die worden gebruikt in plastic en cosmetica) zijn geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker. Endocrine disrupters kunnen de hormonale balans van het lichaam verstoren en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling van borstweefsel.
Blootstelling aan Endocrine disrupters voor de conceptie en tijdens de ontwikkeling van het kindje in de buik van moeder, geven een grotere kans op borstkanker later in het leven.

Endocrine disrupters verstoren de werking van onze schildklier.

De schildklier is een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van hormonen in het lichaam. Hormonen die door de schildklier worden geproduceerd, zoals thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3), spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam.
Endocrine disrupters, zoals bisfenol A (BPA) en polychlorinated biphenyls (PCBs), kunnen de werking van de schildklier verstoren door te binden aan de receptoren van de schildklierhormonen, waardoor de natuurlijke hormonen niet goed kunnen werken. Dit kan leiden tot problemen zoals hypothyroidisme (onderactieve schildklier) of hyperthyroidisme (overactieve schildklier).
Polybrominated diphenylethers (PBDEs) zijn een groep van halogenen die vaak worden gebruikt als brandvertragers in materialen zoals plastic, foam (matrassen en bankstellen), de stoffen van onze meubels, elektronica en tapijten.
PBDEs kunnen de werking van de schildklier verstoren door de afgifte van schildklierhormonen te belemmeren, of door schildklierhormonen te imiteren, waardoor de hormonale balans in het lichaam wordt verstoord. Dit kan leiden tot problemen met onze groei en ontwikkeling, en onze stofwisseling.
Blootstelling aan PBDEs kan leiden tot een verhoogd risico op schildklierkanker.
Om de blootstelling aan deze chemicaliën te verminderen is het belangrijk om regelmatig te ventileren.
Heb je een nieuwe auto? Rij met je ramen open!!

Endocrine disrupters en de vruchtbaarheid van onze mannen.

Stoffen, zoals ftalaten en pesticiden, zijn geassocieerd met verminderde sperma-kwaliteit en zo een verminderde vruchtbaarheid bij mannen.
Ftalaten, die vaak worden gebruikt in plastic, cosmetica en verzorgingsproducten, hebben invloed op de productie van testosteron en leiden tot verminderde spermatogenese (de productie van sperma).
Ook kan blootstelling aan bepaalde stoffen voor conceptie en tijdens de ontwikkeling van het foetus, bijvoorbeeld bij het blootstelling tijdens de zwangerschap, een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen later in het leven geven.

Endocrine disrupters en hun invloed op de darmen.

Pesticiden en ftalaten, zijn geassocieerd met verstoringen van de darmflora, wat kan leiden tot ontstekingen en problemen met de darmpermeabiliteit.
De darmflora, ook wel de microbiële samenstelling genoemd, is een groep van micro-organismen die in de darmen leven en een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van het lichaam. Verstoringen van de darmflora, zoals een vermindering van de hoeveelheid goede bacteriën, kunnen leiden tot ontstekingen en problemen met de darmpermeabiliteit.
Endocrine disrupters zijn ook geassocieerd met problemen met de darmpermeabiliteit, ook wel “leaky gut” genoemd, wat betekent dat er scheurtjes in de darmwand ontstaan waardoor grotere stoffen in de bloedbaan komen en zo de lever overbelasten. Dit kan dan leiden tot ontstekingen en auto-immuun reacties. halogenen en polybrominated diphenylethers (PBDE’s), vaak toegevoegd aan materialen zoals bankstellen, tapijten, matrassen en elektronische apparaten om brand tegen te gaan. Deze stoffen zijn geassocieerd met problemen met de schildklier, de reproductie en de ontwikkeling van het brein.

Endocrine disrupters en hun invloed op onze leverfunctie.

Stoffen, zoals pesticiden, PCB’s en BPA’s kunnen de lever beschadigen en leiden tot leververvetting, ontstekingen en fibrose en zijn geassocieerd met verstoring van de balans tussen oestrogeen en androgenen.
Deze stoffen kunnen ook leiden tot een verminderde capaciteit van de lever om onschadelijke stoffen te detoxificeren, waardoor deze stoffen kunnen accumuleren in het lichaam en de leverfunctie kan verder belemmeren.

Endocrine disrupters en hun invloed op ons brein.

Pesticiden als ftalaten en PBDE’s (in brandvertragers), tijdens de zwangerschap en in de vroege kindertijd kunnen leiden tot afname van IQ, cognitieve functie en gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit en aandachtsproblemen bij kinderen. Zijn geassocieerd met ontstekingen en de ontwikkeling van het brein, wat kan leiden tot problemen met leren, impulsbeheersing, geheugen en gedrag.
Endocrine disrupters, zoals BPA, kunnen de overdracht van signalen tussen neuronen beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen met de communicatie tussen verschillende delen van het brein.
Endocrine disrupters bisphenol A (BPA) en polychlorinated biphenyls (PCBs) spelen een rol kunnen bij het ontstaan van ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder).

Er zijn veel verschillende stoffen die als endocrine disrupters worden beschouwd.

Hier is een niet-uitputtende lijst van enkele van de meest bekende endocrine disrupters:

Bisfenol A (BPA)

Dit is een chemische stof die wordt gebruikt in plastic producten zoals flessen, blikjes, en tandheelkundige sealants (sealen tegen gaatjes). BPA wordt overgedragen naar voedsel en dranken die erin zijn verpakt.

Parabenen

in verzorgingsproducten werken een beetje als het vrouwelijk geslachtshormoon.

Brandvertragers

In brandvertragers, ook wel bekend als halogenen en polybrominated diphenylethers (PBDE’s), vaak toegevoegd aan materialen zoals bankstellen, tapijten, matrassen en elektronische apparaten om brand tegen te gaan. Er zijn ook stoffen die als brandvertragers worden gebruikt en die geen endocrine disrupters zijn, zoals ammonium polyphosphate. Omdat het vaak moeilijk is om te weten of een product een brandvertrager bevat, is het raadzaam om te kiezen voor meubels en andere materialen die vrij zijn van brandvertragers.

Polychlorineerde biphenylen (PCB’s)

Dit zijn chemicaliën die werden gebruikt in industriële en commerciële toepassingen, zoals transformatoren en koelvloeistoffen.

Dioxinen

Dit zijn chemicaliën die ontstaan bij de verbranding van organisch materiaal, zoals afval en brandstoffen

Perfluoroalkylstoffen (PFAS)

Dit zijn chemicaliën die worden gebruikt in producten zoals non-stick pannen, water- en vuilafstotende coating, en brandblusschuim.

Phthalaten

Dit zijn chemicaliën die worden gebruikt om plastic soepeler te maken en worden vaak gevonden in plastic verpakkingen, cosmetica, en speelgoed
Pesticiden

Bepaalde pesticiden, zoals DDT, DDE, dieldrin, organofosfaten en carbamaten, zijn bekend als endocrine disrupters.
Pesticiden zijn chemicaliën die worden gebruikt om plagen en ongedierte te bestrijden in landbouwgewassen, zoals groenten en fruit.
Pesticiden zijn geassocieerd met problemen met de reproductie, groei en ontwikkeling van het brein.

Om de blootstelling aan pesticiden en endocrine disrupters te verminderen, is het raadzaam om biologisch geteelde groenten en fruit te kopen. Ook door groenten en fruit te wassen voordat je het eet kan helpen bij het verminderen van de blootstelling aan pesticiden.
Het is belangrijk om te weten dat de regelgeving in landen verschilt met betrekking tot het gebruik van pesticiden en endocrine disrupters. Sommige landen hebben strengere regelgeving dan andere.

Het is belangrijk om op te merken dat dit slechts een selectie is van bekende endocrine disrupters. Er zijn veel andere stoffen die ook de hormonale stelsel van organismen beïnvloeden.

Soja

Soja bevat endocrine disrupters zoals isoflavonen, waaronder genisteïne, die een oestrogeen-achtige activiteit hebben. Ze binden zich aan receptoren in het lichaam, met als gevolg dat ze de receptoren, zoals in de schildklier, bezetten en onze eigen hormonen niet meer kunnen aandoen. Isoflavonen in soja kunnen ook interfereren met de absorptie van jodium, een mineraal dat essentieel is voor de schildklierfunctie maar ook voor ons borstweefsel ter voorkoming van mastopathie.

Er zijn een aantal manieren waarop u endocrine disrupters uit uw lichaam kunt verwijderen:

1.  Vermindering je blootstelling
Probeer je blootstelling aan endocrine disrupters te verminderen. Ga naar je badkamer en ga lezen wat er in je producten zit. Gooi alles weg met ftalaten en of parabenen. Eet zo veel mogelijk biologische.

2.  Wees lief voor je darmen
 Er zijn specifieke-voedingsadviesen die kunnen helpen bij het verwijderen van endocrine disrupters uit uw lichaam. Drink bv. het sap van zuurkool.  Pas op met detoxen (ontgiften) zorg eerst dat je minimaal 1 tot 3 maal per dag ontlasting hebt, een optimaal werkende lever en lymfe systeem. Als je het namelijk niet kan afvoeren dan vergiftig je je zelf verder. Zorg voor een goede begeleiding en “ go low en slow”.

3.  Bewegen
Regelmatige bewegen als trampoline springen kan helpen bij het verbeteren van de afvoer van gifstoffen uit het lichaam.

4.  Sauna
Sauna is geweldig bij de ondersteuning in het verwijderen van endocrine disrupters maar ook andere gifstoffen uit het lichaam via de zweetklieren,

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode’s kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid endocrine disrupters in het lichaam, maar er is geen garantie dat ze het lichaam volledig van deze stoffen zullen ontdoen. Ga niet zonder goede begeleiding aan de gang!!

Op YouTube kun je ondertitels vinden door naar de video te gaan die je wilt bekijken en te kijken of er een ondertitel-icoon beschikbaar is. Dit icoon bevindt zich meestal rechtsonderin de video, naast de instellingen-knop (een tandwiel).

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam