Thermografie Amsterrdam headertekst

Dit zijn de meestgestelde vragen over medische thermografie

Dit zijn de veelgestelde vragen over medische thermografie. Mocht je na het lezen van deze pagina nog vragen hebben dan kun je natuurlijk en email sturen of onderaan deze pagina een terugbelverzoek doen.

Om het beste resultaat te krijgen moet je een paar dingen doen en laten die ervoor zorgen dat je thermisch beeld van jouw lichaam niet beïnvloedt met dingen die niets met jouw gezondheid hebben te maken.

Vier dagen voor de scan:

 • Niet uitgebreid sporten. Voorkom grote inspanning die mogelijk nog spierpijn kan geven op de dag van de afspraak.
  Niet langdurig in de zon of zonnebank gaan. Kortom niets wat de temperatuur van het lichaam zou kunnen beïnvloeden.
 • Niet langdurig in de zon zijn of naar de zonnebank gaan.

De dag vóór de scan:

 • De dag voor de scan niet sporten.
 • Geen fysiotherapie-behandeling krijgen.

Op de dag zelf:

 • Geen cafeïne houdende dranken (zoals cola of redbull) drinken.
 • Geen deodorant, crème, bodylotion en talkpoeder gebruiken
 • Geen strakke kleding dragen, geen bh.
 • Niet scheren.
 • Neem iets mee om je haar mee op te steken.
 • Komt u voor thermografie van het hoofd, een full body of half body? Gebruik dan ook geen makeup of cremes.

Vanaf drie uur vóór de scan:

 • Geen warme dranken (zoals koffie of thee).
 • Niet roken.

Kom je met de auto?

 • Zet de stoelverwarming niet aan.

Meditherm Amsterdam is opgeleid, erkend en gecertificeerd door Meditherm.com USA.

De kracht van Meditherm thermografie is dat het hier gaat om een Amerikaans bedrijf dat werkt volgens strikte protocollen. De procedures voor het maken van de infrarood scans zijn gestandaardiseerd en deze mogen alleen worden gemaakt door thermografen die hiervoor door Meditherm.com zijn opgeleid en gecertificeerd. Hierdoor levert iedere thermograaf op iedere locatie altijd de zelfde soort scans aan die met de zelfde apparatuur volgens de zelfde procedures zijn gemaakt. De scans worden geüpload naar Meditherm.com en geïnterpreteerd door de thermologen van het Meditherm netwerk.

 • Aan de hand van een lijst van vragen bespreek ik jouw medische geschiedenis en eventuele klachten met je.
 • Voor een borstonderzoek word je na het intake-gesprek verzocht je bovenkleding uit te trekken. De onderkleding mag je aanhouden. Daarna wordt de scan gemaakt. Dit duurt ongeveer vijf á tien minuten. Totaal zijn we ongeveer 30 minuten bezig.
 • Er worden ongeveer 14 scans gemaakt. Dit doet geen pijn en is niet oncomfortabel. Het zijn namelijk foto’s die met een speciale infraroodcamera worden gemaakt. Hierbij komt ook geen straling vrij omdat de camera niets anders doet dan het vastleggen van het warmtebeeld van jouw lichaam. Mocht je tijdens het maken van deze scans vragen hebben dan kun je deze gewoon stellen.

Na een paar werkdagen ontvang je het eerste rapport van de arts.

Mocht het eerste rapport aanleiding geven tot een toelichting of een verder onderzoek, dan word je hier persoonlijk voor benaderd voordat je het rapport ontvangt.

 • Voor een complete baseline scan wordt drie maanden na het eerste thermogram een tweede thermogram gemaakt.

Op deze manier kan mogelijke groei van weefsel worden uitgesloten of bevestigd. De celverdubbelingssnelheid is ongeveer 90 dagen. Daarom zal het vergelijken van beide scans (na drie maanden) een beeld geven van de gezondheid van jouw borst.

 • Na een paar werkdagen ontvang je het tweede rapport van de arts.
 • Ook hier geldt dat wij eerst persoonlijk contact met je opnemen als dat nodig is.

In het rapport staat of er aanwijzingen bestaan voor fysiologische afwijkingen.
In het rapport staan geen directe diagnoses. Wel wordt aangegeven of er reden zou kunnen zijn voor vervolgonderzoek. Je kunt het rapport in dat geval meenemen naar jouw (huis)arts/specialist voor eventuele verdere stappen. Mocht je er prijs op stellen doorverwezen te worden naar een niet-toxische therapeut dan is dit natuurlijk ook mogelijk.
 Ook is advies mogelijk in de vorm van lifestyle-veranderingen.

De scans worden beoordeeld door artsen die bovenop hun opleiding tot arts een extra opleiding tot medisch thermoloog hebben gedaan.

Deze artsen maken ook de rapporten. De artsen behoren tot het internationale netwerk van de “American College of Clinical Thermology“.

Nee.

Medische thermografie brengt temperatuursverschillen in beeld met passieve infraroodopnamen terwijl mammografie een röntgenfoto is die massa’s en structuren in beeld brengt. Deze twee technieken zijn fundamenteel verschillend en geven ook totaal verschillende informatie.
Thermografie is met name geschikt voor vrouwen met kleine of juist grote borsten en vrouwen met borstimplantaten.

Thermografie is een pijnloze, niet-invasieve, klinische test zonder blootstelling aan straling. Het kan gebruikt worden als onderdeel van een programma voor vroege detectie dat vrouwen van alle leeftijden de gelegenheid biedt om hun borstgezondheid te monitoren.

Zie ook: www.meditherm.com

Nee.

Net als iedere andere onderzoeksmethode geeft medische thermografie geen 100% garantie.

Nee.

De diagnose kanker kan alleen worden gesteld door middel van weefselonderzoek.
Met medische thermografie is het mogelijk om het stellen van een diagnose te ondersteunen. Bij verdachte aanwijzingen zal altijd worden doorverwezen naar de huisarts en/of het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Een baseline is een nullijn-meting die bestaat uit twee scans die 90 dagen na elkaar gemaakt zijn. Het is een uitgangspunt dat gebruikt kan worden voor verdere vergelijking.

Bij borstthermografie is de baseline een persoonlijk archief met daarin een thermische vingerafdruk van jouw lichaam. Een stabiele baseline betekent dat er geen actieve thermische processen zijn waargenomen die kunnen duiden op weefselveranderingen.

De periode van 90 dagen is van belang omdat dat de tijd is die cellen nodig hebben om zich te verdubbelen. Vandaar dat er twee afspraken nodig zijn om een baseline te maken.

Het is wel zo dat een stabiele baseline ingekapselde processen, kalkspatjes of zich langzaam ontwikkelende processen niet uitsluit. Iedere verandering in de borst moet verder worden onderzocht.

Op dit moment voor zover wij weten helaas niet!

Wij hebben besloten de prijs zo laag mogelijk te houden om thermografie toch toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk vrouwen.

Zodra wij weten dat een bepaalde verzekeraar thermografie vergoedt dan zullen wij dit melden.

Mocht je een verzekeraar weten die wij niet melden laat ons dat dan weten zodat wij onze informatie aan kunnen passen.

Om een baseline te maken zijn twee afspraken nodig die minimaal 90 dagen uit elkaar liggen.
De prijs van een enkele afspraak is €130 en van een complete baseline €260.

In zeldzame gevallen komt er uit het rapport van de arts dat er na twee keer nog geen stabiele baseline mogelijk is en dat er een extra afspraak nodig is over 90 dagen. In dat geval komen wij je tegemoet met een sterk gereduceerd tarief van €90.

Zie voor alle informatie ook de prijslijst op deze pagina.

Nee!

De prijzen, aangeboden diensten en de uiteindelijke kosten zijn precies zoals vermeld op de site.
Er zijn geen extra kosten voor interpretaties en rapporten want dat zit al bij de prijs inbegrepen!

Zie ook de prijslijst.

Nee.

Thermografie beperkt zich niet tot typische vrouwenaandoeningen.

contact: doe een terugbelverzoek

Door drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.

Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat. Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter. Ik streef er naar om binnen twee werkdagen terug te bellen.

uw email
bevestig email

© 2019 Thermografie Amsterdam | Alle rechten voorbehouden | [email protected]

wpChatIcon