AGEs

AGEs: De Verborgen Vijand van Gezond Ouder Worden

“Unlocking the Secrets of AGEs: The Key to Healthy Aging and Vitality”

Inleiding: In deze blog gaan we de wereld van Gevorderde Glycatie-eindproducten (AGE’s) verkennen en hun effecten op veroudering en algemene gezondheid. AGE’s zijn complexe chemische verbindingen die ontstaan wanneer suikermoleculen ongecontroleerd binden met eiwitten en vetten. Hoewel ze een natuurlijk onderdeel zijn van de stofwisseling, kunnen overmatige hoeveelheden AGE’s giftig zijn voor het lichaam. Dit artikel heeft als doel een uitgebreid begrip te bieden van AGE’s, hun bronnen in voeding, hun verband met ziekten zoals diabetes, hun invloed op collageen en de huid, en hun associatie met chronische ontstekingen.

Wat zijn Gevorderde Glycatie-eindproducten (AGE’s)?

AGE’s, kort voor Gevorderde Glycatie-eindproducten, zijn het resultaat van de ongecontroleerde binding van suikermoleculen aan eiwitten en vetten. Ze worden binnen het lichaam gevormd uit bloedsuiker als onderdeel van normale stofwisselingsprocessen. Daarnaast komen AGE’s voor in verschillende voedingsmiddelen, en hun niveaus nemen aanzienlijk toe tijdens het koken en verwerken. Kleine hoeveelheden AGE’s zijn onschadelijk, maar hoge concentraties kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Helaas bevatten moderne diëten vaak te veel AGE’s, wat een risico vormt voor ons welzijn.

Voedingsbronnen van AGE’s en strategieën om de inname te verminderen

Om de inname van AGE’s te verminderen, wordt aanbevolen voedingsmiddelen met een hoog AGE-gehalte te vermijden. Dit omvat minder bewerkte voeding zoals filet in plaats van bewerkte vleeswaren zoals worstjes. Het kiezen van kookmethoden die de vorming van AGE’s minimaliseren, zoals rauwe, gepocheerde of gekookte bereidingen, kan ook gunstig zijn. Daarnaast is het verstandig om combinaties van voedingsmiddelen die de vorming van AGE’s bevorderen te vermijden, zoals vlees in combinatie met suikerrijke voedingsmiddelen of vetrijke en bewerkte kazen, spek, boter of worst. Het gebruik van ingrediënten die de vorming van AGE’s remmen, zoals citroensap, azijn en andere zure smaken, kan ook helpen om de inname van AGE’s te verminderen.

Het verband tussen AGE’s en diabetes

Het merendeel van de AGE’s in het lichaam ontstaat wanneer bloedsuiker ongecontroleerd bindt aan eiwit- en vetmoleculen. Hogere bloedsuikerspiegels leiden tot een verhoogde vorming van schadelijke AGE’s. Deze AGE’s kunnen verschillende weefsels en organen, zoals de ogen, zenuwcellen en nieren, negatief beïnvloeden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling en voortgang van diabetesgerelateerde complicaties.

De impact van AGE’s op collageen en de huid

AGE’s veroorzaken stijve verbindingen tussen collageenmoleculen, waardoor ze minder flexibel en beweeglijk worden. Dit proces, bekend als crosslinking, resulteert in een minder soepele huid en de vorming van rimpels. Het verminderen van de ophoping van AGE’s kan daarom helpen om het jeugdige uiterlijk en de elasticiteit van de huid te behouden.

De relatie tussen AGE’s en chronische ontstekingen

Verhoogde niveaus van AGE’s worden geassocieerd met chronische, lagegraadse ontstekingen. Dit komt deels door de binding van AGE’s aan celreceptoren, genaamd RAGE’s (Receptor voor AGE’s). Deze receptoren fungeren als knoppen op cellen, en zodra een AGE eraan hecht, worden ontstekingsprocessen binnen de cellen geactiveerd.

Hoe krijgen we te veel AGE’s binnen?

Er zijn twee belangrijke bronnen van AGE’s: de voeding die we consumeren en hun natuurlijke productie binnen ons lichaam. Voedingsmiddelen met een hoog AGE-gehalte zijn onder andere vlees, vis, zuivel en noten, die ook deel uitmaken van ons oerdieet. Het probleem ligt echter in de uitgebreide verwerking en kookmethoden die het AGE-niveau aanzienlijk verhogen. Bovendien kunnen hoge bloedsuikerspiegels, een hoog BMI en een verminderde nierfunctie leiden tot verhoogde AGE-niveaus in het lichaam.

Strategieën om de inname van AGE’s te verminderen:

Door te kiezen voor kookmethoden die de vorming van AGE’s minimaliseren, zoals stomen, koken of pocheren, kunnen we onze inname van AGE’s aanzienlijk verminderen. Het kiezen voor gezond vlees (van de bio boer) en het vermijden van bewerkte vleeswaren. Daarnaast is het verstandig om voedingsmiddelen die de vorming van AGE’s bevorderen, zoals vlees in combinatie met suikerrijke voedingsmiddelen of vetrijke en bewerkte kazen, spek, boter of worst, te vermijden.

Conclusie:

Het begrijpen van de rol van Gevorderde Glycatie-eindproducten (AGE’s) is essentieel om een gezonde veroudering en algemeen welzijn te bevorderen. Door bewuste keuzes te maken in ons dieet en levensstijl, kunnen we de inname van AGE’s minimaliseren en het risico op leeftijdsgerelateerde ziekten en complicaties verminderen. Denk eraan om te kiezen voor kookmethoden die de vorming van AGE’s minimaliseren, voedingsmiddelen met een laag AGE-gehalte te selecteren en ingrediënten toe te voegen die de vorming van AGE’s remmen. Op die manier kunnen we stappen zetten naar een gezonder en levendiger leven.


Meer info:

Prof. dr. Helen Vlassara: Het anti age dieet mijd het verborgen gif in je eten en blijf langer jong en gezond

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam