Het is als een aflevering van “Keeping up with the Endocrine Kardashians”.
Je bijnieren zijn de personal assistants van je nieren, gelegen als kleine driehoekjes bovenop hun baasjes. Maar laten we niet vergeten dat ze een belangrijke rol spelen in het hormonale spel van het lichaam!
Zo zijn ze zijn verantwoordelijk voor de productie van
- Adrenaline en noradrenaline
Adrenaline en noradrenaline, geproduceerd in de bijniermerg, de superhelden die ons in staat stellen om te reageren op stress en gevaarlijke situaties met de “vecht-of-vlucht” reactie.
De bijnieren ook wel de “go big or go home” klieren genoemd.
- Cortisol
Cortisol, geproduceerd in de bijnierschors, is de knop die de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en het immuunsysteem regelt. Maar het is ook een meester in stressmanagement, door ontstekingen te verminderen en het metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten te bevorderen.
We zouden kunnen zeggen dat cortisol de aangeboren superkracht heeft om je door een zware dag heen te helpen.
- Aldosteron
Aldosteron, ook geproduceerd in de bijnierschors, is de watermeester die de balans van natrium, kalium en water in je lichaam reguleert en de normale bloeddruk handhaaft.
Kortom, de bijnieren spelen een cruciale rol in het behouden van het hormonale evenwicht van het lichaam en zorgen ervoor dat we kunnen omgaan met stress en gevaarlijke situaties. Het is als een aflevering van “Keeping up with the Endocrine Kardashians” waarin de bijnieren de sterren zijn van de show, met adrenaline en noradrenaline als de dynamische duo’s, cortisol als de stressmanagement-expert en aldosteron als de watermeester. Het is fascinerend hoe deze kleine driehoekige klieren bovenop de nieren ons in staat stellen om te functioneren en te overleven in onze dagelijkse levens.
Wat hebben bijnieren, hormonen, borsten en stress met elkaar te maken?
Nou, als je bijnieren gestrest zijn, kunnen ze het hele hormonale evenwicht in je lichaam verstoren, inclusief de hormonen die van invloed zijn op je borstgezondheid. En dat kan leiden tot cysten, knobbels of zelfs borstkanker.
Maar andersom kan de gezondheid van je borsten ook je bijnieren beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een (borst) operatie hebt gehad, kan dat zoveel stress en trauma veroorzaken dat je bijnieren overuren gaan draaien en uiteindelijk uitgeput raken.
De bijnieren werken nauw samen met de schildklier.
De bijnieren en de schildklier zijn als een power couple in het endocriene systeem van het lichaam – ze zijn nauw verbonden en hebben een grote invloed op elkaar. De bijnieren zijn de bad boys van de relatie en produceren hormonen zoals cortisol, die de schildklierfunctie beïnvloeden. Maar als de bijnieren te veel van hun stoere hormonen produceren, kan dit de schildklier in de problemen brengen. Het kan leiden tot symptomen van hypothyreoïdie, gewichtstoename, vermoeidheid en koude intolerantie. Maar als de bijnieren hun swagger verliezen, zoals bij bijnieruitputting, kan dit juist de schildklierfunctie onderdrukken en leiden tot symptomen van hyperthyreoïdie, zoals gewichtsverlies, hartkloppingen en angstgevoelens.
De bijnieren reguleren mineralen en de beschikbaarheid van energie. Als er geen energie is om aan de eisen van het lichaam te voldoen, gaan mineralen – natrium, kalium en magnesium – verloren en heeft de schildklier geen brandstof om te verbranden.
En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen de hormonen geproduceerd door de schildklier, zoals thyroxine (T4), ook weer de productie van cortisol in de bijnieren beïnvloeden. Het is als een eindeloos liefdesspel tussen de twee klieren, waarbij de hormonen van de ene klier de functie van de andere klier beïnvloeden. Maar laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon te veel drama en willen we gewoon dat ze elkaar met rust laten.
De symptomen van bijnieruitputting zijn serieus en omvatten
- Vermoeidheid en uitputting, ook na voldoende rust
- Slapeloosheid of onrustige slaap
- Angst of depressie
- Onverklaarbare gewichtstoename of -verlies
- Verlaagd libido
- Moeite met opstaan in de ochtend
- Lage bloeddruk
- Duizeligheid of flauwvallen bij het opstaan
- Misselijkheid, braken of diarree
- Lage bloedsuikerspiegel
- Hunkeringen naar zout en zoet voedsel
- Moeite met concentreren of een slecht geheugen
- Spierzwakte of pijn
- Lage weerstand tegen infecties
- Verminderde reactie op stress
- Haaruitval
- Droge huid of huiduitslag
- Gevoeligheid voor temperatuurschommelingen
- Onregelmatige menstruatiecyclus of PMS-klachten
- Knobbels in de borsten
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vertraagde groei bij kinderen
Dus, doe jezelf een plezier en laat die bijnieren weer bruisen van energie!
Je denkt dat je last hebt van bijnieruitputting?
Om dat lichaam van ons weer helemaal in balans te krijgen, moet je slim te werk gaan. We willen namelijk niet nog meer druk zetten op dat arme gestel. Dus we volgen een hiërarchisch systeem. Maar eigenlijk betekent het gewoon dat we stapje voor stapje te werk gaan en niet als een malle alles tegelijk gaan proberen. Want ja, het draait allemaal om balans, toch?
Wat kun je doen om je bijnieren en borsten happy te houden?
Geen zorgen! Maar je moet wel bereid zijn om afscheid te nemen van je ongezonde levensstijl en jezelf te trakteren op een beetje ontspanning en gezondheid. Hier zijn enkele tips:
- Ontstress! Stress is de boosdoener, dus ontspannen is een must. Meditatie, yoga en mindfulness zijn goede opties, of je kunt gewoon een dutje doen. Alles beter dan piekeren! Niet verwerkte emoties kunnen ook het lichaam constant in een staat van vecht-of-vlucht houden, waardoor de hulpbronnen van het lichaam worden uitgeput en de bijnierfunctie wordt belast. EFT en andere methoden voor het vrijlaten van emoties kunnen helpen om de stressbelasting te verminderen.
- Voeding is belangrijk. Helaas, geen gebakjes meer. Eet een gezond en uitgebalanceerd oer-dieet, rijk aan groenten en fruit, en gezonde (dierlijke) eiwitten. Vermijd suiker, geraffineerde koolhydraten, oliën gemaakt van zaden en junkfood.
- Matige lichaamsbeweging kan helpen, maar niet te veel. Je wilt je bijnieren niet overbelasten.
- Zorg dat je genoeg rust krijgt en slaap om je bijnieren te laten herstellen. Geen Netflix-marathons meer, dus.
- Cafeïne en alcohol zijn nu verboden terrein. Sorry, maar je kunt niet meer van die heerlijke latte’s genieten.
STAP 2:
- Supplementen zijn ook belangrijk. Neem een twee of drie “adrenal cocktail”Jigsaw Health, Adrenal Cocktail + Wholefood Vitamin C per dag (een combinatie van natrium, kalium en whole food vitamine C zie het RCP handboek) voordat je begint met het slikken van magnesiumsupplementen. B-vitamines uit kalfslever, bijenpollen en edelgistvlokken, magnesium (voeten baden of olie) en misschien ashwagandha.
- Bijniercocktails: Het recept voor bijniercocktails is ontworpen om de bijnieren te voeden door een evenwichtige combinatie van voedingsstoffen te bieden die nodig zijn voor optimale celwerking en bijnierondersteuning: natrium, kalium en hele voedselbronnen van vitamine C. Om het lichaam geleidelijk aan te laten wennen aan deze stimulerende voedingsstoffen, raden we aan om te beginnen met slechts ¼ tot ½ van het recept per dag en dit langzaam op te bouwen tot twee volledige bijniercocktails per dag, of meer indien nodig. Voor sommige mensen kan het gebruik van bijniercocktails in het begin het lichaam in de rust- en herstelmodus brengen, met vermoeidheid en een verhoogde behoefte aan slaap; na verloop van tijd zal er een verschuiving zijn naar meer energie. Voor anderen kunnen bijniercocktails vanaf het begin energie geven. Beide reacties zijn tekenen dat de bijniercocktails werken en kunnen je helpen bepalen wanneer je verder moeten gaan met het protocol.
- Meer info en recepten over de Adrenal Cocktail
De gezondheid van de bijnieren is gebaseerd op een verhouding van natrium (Na) tot magnesium (Mg) van 4:1. Bij stress gaat Na+ zeer snel verloren, waardoor Mg+ de cel verlaat.
Eigenlijk worden we dan een soort woestijn waar magnesium en natrium schaars zijn.
STAP 3:
Als het goed voelt, mag je beginnen met het dagelijks insmeren van magnesiumspray op je voetzolen en of af en toe een heerlijk badje nemen met Epsomzout. Op deze manier vul je op een zachtere manier je magnesium aan, vooral als je last hebt van chronische darmproblemen.
STAP 4:
Na ongeveer 3-6 maanden kun je veilig beginnen met het slikken van magnesiumsupplementen.
Als je gestrest bent, is het verleidelijk om naar magnesiumsupplementen te grijpen om je energie op peil te houden. Maar als je dit doet, verstoor je de natuurlijke balans van mineralen in je lichaam, wat kan leiden tot allerlei problemen. Je bijnieren en schildklier hebben een bepaalde verhouding van natrium (Na) tot magnesium (Mg) nodig om goed te functioneren. Als deze verhouding uit balans raakt, kan dat leiden tot elektrolytische chaos, wat op zijn beurt kan leiden tot energieverlies, celdood en ontstekingen. Het is daarom belangrijk om een hiërarchisch systeem te volgen om je lichaam weer in balans te brengen en extra druk op je bijnieren en schildklier te voorkomen. Het draait allemaal om het creëren van balans in je lichaam.
Een prachtig heel makkelijk leesbaar boek “ Adrenaline Dominance: A Revolutionary Approach to Wellness”.
Als het nodig is, vraag dan om hulp! Maak dan een afspraak voor een intake.