DE RELATIE TUSSEN KOPER EN DE BIJNIEREN: WAT JE MOET WETEN!

De relatie tussen Koper en de bijnieren: Wat je moet weten!

Een maar zeldzaam, of niet besproken onderdeel, is de relatie tussen de bijnieren de energieproductie, antioxidanten, ijzerrecycling en kopertoxiciteit.

We horen het constant… stress belast de bijnieren en leidt tot uitgeputten bijnieren.

Het is belangrijk om onze aandacht te richten op de factoren in ons leven die kunnen leiden tot uitgeputte bijnieren en niet alleen de symptomen aan te pakken.

We achtervolgen alleen de symptomen en de laboratoriumuitslagen…

In stressvrije omstandigheden geven de bijnieren het signaal aan de lever om cerulplasmin (Cp -bio-aviale koper) te maken… dit activeert zuurstof, energieproductie, de productie van al je antioxidanten. DE sleutelspeler in ijzerrecycling.

… wanneer de bijnieren uitgeput zijn, daalt Cp. We hebben nu te veel niet-gebonden koper (“kopertoxiciteit”), en weinig tot geen gebonden koper (Cp) om energie, antioxidanten en ijzer te recyclen.

Een tekort aan beschikbaar koper door onderactiviteit van de bijnieren, en dus een opbouw van niet-gebonden koper in de weefsels. (https://www.nature.com/articles/215766a0)

Er zijn verschillende factoren die het evenwicht tussen koper en ceruloplasmin (Cp) in het lichaam kunnen verstoren en een kopertekort kunnen bevorderen. Hieronder staan de belangrijkste factoren:

  1. Indien er teveel calcium in het dieet aanwezig is, kan dit de opname van koper in de darm blokkeren.
  2. Wanneer er teveel fitaten in het dieet aanwezig zijn, zoals vaak het geval is bij “groene smoothies”, dan kunnen deze de opname van koper in de darm blokkeren. Fitaten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en kunnen de opname van bepaalde mineralen belemmeren, waaronder koper. 
  3. Teveel ijzer in het dieet (bijvoorbeeld door supplementen en melasse) kan de stofwisseling van koper belemmeren.
  4. Teveel ascorbinezuur (vitamine C) in het dieet kan de binding tussen koper en ceruloplasmin (Cp) verbreken, waardoor een tekort aan gebonden koper ontstaat.
  5. HFCS (High Fructose Corn Syrup) is opvallend voor zijn effectiviteit om ijzer op te bouwen en kopertekort te veroorzaken. HFCS is een soort suiker die veel wordt gebruikt als zoetstof in veel voedingsmiddelen en dranken. Een overmatige consumptie van HFCS kan de opname van mineralen, zoals ijzer en koper, belemmeren, waardoor een tekort aan deze mineralen kan ontstaan.

In het kort:

De bijnieren spelen een cruciale rol in het beheersen van koper en ceruloplasmin (Cp) in het lichaam. In stressvrije omstandigheden signaleren de bijnieren de lever om ceruloplasmin te maken, wat bijdraagt aan energieproductie, antioxidanten, en ijzerrecycling. Echter, wanneer de bijnieren vermoeid zijn, daalt de hoeveelheid ceruloplasmin en kan er een teveel aan niet-gebonden koper in het lichaam ontstaan. Dit kan leiden tot kopertoxiciteit.

Er zijn verschillende factoren die het evenwicht tussen koper en ceruloplasmin kunnen verstoren, waaronder een teveel aan calcium, fitaten, ijzer, vitamine C en HFCS in het dieet. Het is belangrijk om een gezond evenwicht van mineralen en voedingsstoffen in het dieet te hebben om een tekort aan koper en ceruloplasmin te voorkomen.

Op YouTube kun je ondertitels vinden door naar de video te gaan die je wilt bekijken en te kijken of er een ondertitel-icoon beschikbaar is. Dit icoon bevindt zich meestal rechtsonderin de video, naast de instellingen-knop (een tandwiel).


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam