De onzichtbare vijand: 

De onzichtbare vijand

Hoe nieuwe kleding, meubels en auto’s ons kunnen vergiftigen (en wat je eraan kunt doen)” 

Dit is vaak een over het hoofd gezien gewoonte, maar vrij gemakkelijk toe te passen. Wanneer we nieuwe kleding, schoenen, auto’s en meubels kopen, kunnen ze giftige chemicaliën bevatten.

Bijvoorbeeld:

👉 Veel kleding bevat deze giftige chemicaliën om ze te beschermen tijdens transport en opslag. Het is belangrijk om kleding te wassen voordat je het draagt om deze chemicaliën te verwijderen en het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Op kleding kunnen verschillende chemische stoffen aanwezig zijn, afhankelijk van het productieproces en het type materiaal. Hier zijn enkele voorbeelden van chemische stoffen die vaak op kleding worden aangetroffen:

  • Formaldehyde: wordt vaak gebruikt om kleding te behandelen tegen kreuken en als conserveermiddel tijdens het transport. Het kan allergische reacties veroorzaken en is in sommige gevallen als kankerverwekkend geclassificeerd.
  • Nonylfenolethoxylaat (NPE): is een detergent dat vaak wordt gebruikt bij het verven en afwerken van textiel. Het kan toxisch zijn voor waterorganismen en het hormonale systeem verstoren.
  • Perfluorchemicaliën (PFC’s): worden gebruikt om textiel waterafstotend te maken. Ze kunnen zich ophopen in het lichaam en het milieu en worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, zoals hormonale verstoringen en kanker.
  • P-Phenylenediamine (PPD): is een stof die vaak wordt gebruikt in haarkleurmiddelen en textielkleurstoffen, vooral in donkere kleding en kleurstoffen. Het kan allergische reacties veroorzaken en in sommige gevallen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
  • Andere chemicaliën die op kleding kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld azokleurstoffen, organotinverbindingen, formaldehyde-releasers en antimicrobiële stoffen.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke aanwezigheid van deze stoffen op kleding

👉 Ben je ooit een meubelwinkel of beddenwinkel binnengelopen? Heb je gemerkt dat er een onaangename chemische geur hangt? Dat is de geur van vlamvertragers. Voorbeelden hiervan zijn hexabroomcyclododecaan (HBCD) en organofosfaatvlamvertragers (OPFR’s). Veel meubels worden behandeld met vlamvertragers om te voorkomen dat ze vlam vatten in geval van brand. Deze chemicaliën kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen vrijkomen in de lucht en ingeademd worden.

👉 Heb je ooit aan een nieuwe auto geroken? Nieuwe voertuigen bevatten vaak VOS (vluchtige organische stoffen). Voorbeelden hiervan zijn benzeen, cyclohexanon en styreen. Deze stoffen worden gebruikt in de productie van auto-onderdelen en kunnen leiden tot de bekende “nieuwe auto geur”.

👉 Ben je ooit afgestoten of erger nog, aangetrokken door de geur van nieuwe schoenen? Sommige schoenen zijn gemaakt van synthetisch leer, wat chemische dampen kan afgeven zoals polyvinylchloride (PVC), polyurethaan en dioxines. Het is daarom belangrijk om nieuwe schoenen goed te ventileren voordat je ze draagt om de hoeveelheid chemicaliën die je inademt te verminderen.

Genoeg over die chemicaliën! 

Wat kan ik vandaag doen om de invloed van deze items op mijn gezondheid te verminderen?

👉 Laat je schoenen, kleding en meubels luchten. Open je ramen en blijf ze openhouden totdat de geur verdwijnt. Rijd je auto met de ramen open.

👉 Lees en begrijp de labels. Vermijd synthetische materialen waar mogelijk. Voorbeelden zijn: rayon, nylon, polyester, acryl, enzovoort.

Door deze stappen te volgen, kun je de blootstelling aan giftige chemicaliën verminderen en zo de impact op je gezondheid beperken. Het is een kleine moeite die een groot verschil kan maken voor jouw welzijn.

Dit bericht gaat over welke chemicaliën in deze items zitten en niet zozeer over de tekenen en symptomen van toxiciteit. Dit is misschien niet de oplossing voor alles, maar het helpt wel om de algehele giftige belasting te verminderen.


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam