De relatie tussen suiker, ons immuunsysteem en borstkanker

Het wordt steeds duidelijker dat suiker invloed heeft op ons immuunsysteem en via die route ook op borstkanker. Op deze pagina zetten wij een aantal verbanden tussen suiker, insulineresistentie, ontstekingen en borstkanker op een rijtje.

Suikers zijn kryptonite voor ons immuunsysteem

Teveel suikers geven echt gedoe!

 • Als onze bloedsuikerspiegel hoog is, dan plakken de suikermoleculen aan de witte bloedcellen (maar dit kan ook al binnen de normaalwaarden gebeuren).
 • Als suikers aan onze witte bloedcellen plakken dan werkt dit systeem niet meer goed en worden we onstekingsgevoeliger.
 • Chronische ontstekingen kunnen aan de bron liggen van het ontstaan van kanker.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag?

Wie heeft dat eigenlijk bedacht en wat zit er dan in dat ontbijt? Kijk ook eens naar het volgende:

Voedingswetenschap gebruikt als marketing

Koningsontbijt: voedselbedrijven bepalen wat ‘gezond’ is

Foodwatch

Wist je dat we allemaal elke dag duizenden kankercellen maken… ja echt wij allemaal.

Klinkt heftig he?!
Gelukkig spoort ons immuunsysteem deze ontspoorde cellen op met o.a. witte bloedlichaampjes. Als deze processen goed gaan is er dus niets aan de hand.

Oww wacht even…las ik nou net niet dat suikers aan witte bloedcellen plakken???

Er zijn op Pub-Med 26,797 artikelen te vinden over de relatie tussen suiker en kanker.

Kankercellen zijn dol op suikers

Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Iemand met kanker moet dus absoluut van de suikers afblijven.
Zie ook dit artikel in De Standaard over Belgisch onderzoek: “Suiker maakt kanker agressiever“.

Insuline

Insuline is een hormoon dat de verhoging van de bloedsuikerspiegel na het eten van suikers tegen gaat. Als de bloedsuikerspiegel stijgt dan stijgt het insulinegehalte. Insuline zorgt ervoor dat glucose de cel in gaat om te worden verbrand tot energie. Is de cel al voldaan dan blijft de deur gesloten en je bloedglucose hoog.
Suikers worden nu opgeslagen als vet voor periodes van schaarste.
Echter welke schaarste, die zijn er niet meer….
Zo ontwikkelen we overgewicht wat overigens niet altijd zichtbaar is he, denk hier bijvoorbeeld aan een vervette lever (viceraalvet). In het Engels klink dit nog heftiger: “Non-alcoholic fatty liver”.
Zo iemand noemen we ook wel een TOFIThin Outside Fat Inside – Dun aan de buitenkant vet aan de binnenkant”.

Een vervette lever kan zijn functie om oestrogenen af te breken dan niet meer uitvoeren en dit leidt onder andere tot een oestrogeendominantie.

Teveel vetcellen bij een buikomvang van meer dan 80 centimeter bij vrouwen is ook verantwoordelijk voor de productie van oestrogenen.
Borstkanker is meestal hormoongevoelig. Daarom krijgen vrouwen met borstkanker vaak het anti-oestrogeen tamoxifen voorgeschreven.

Het HbA1c-gehalte in je bloed is een maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de afgelopen maanden

HbA1c is een afkorting voor Hemoglobine A1c. Dit is de rode kleurstof in het bloed maar dan de variant waaraan glucose is gebonden.

Door HbA1c te meten kun je dus meten hoeveel glucose er in het bloed zit maar nu komt het:

Omdat rode bloedcellen een levensloop van grofweg twee tot drie maanden hebben, geeft de hoeveelheid HbA1c een beeld van de gemiddelde bloedglucosespiegel over die afgelopen twee tot drie maanden.

HbA1c, ook wel de diabetestest.

Nou hoor ik je denken
„Ik heb geen diabetes”.
En insulinerestistentie dan? Of pre-diabetes?

Wist je dat er een proces van wel 10 jaar aan diabetes vooraf gaat?

 • Kun je niet met gemak een maaltijd overslaan?
 • Word je dan flauw, is je energie op en raak je geïrriteerd??
 • MOET je eten? Knap je dan gelijk op?

Dan is er waarschijnlijk al sprake van insulineresistentie

Deze symptomen kunnen we negeren met het eten van tussendoortjes 😉

Sommigen kunnen wel een maaltijd overslaan maar zijn toch insuline-resistent omdat ze eiwitten gebruiken als brandstof.

Er is een uitzondering bij stress: Dan kunnen veel mensen wel een maaltijd overslaan. Helaas gebruiken we dan vaak eiwitten als brandstof. Kenmerkend is dat dan o.a. je huid slap wordt. Denk aan je bovenarmen, de “kipfiletjes” of de binnenkant van je bovenbenen en onder je kin.

Dit is verre van optimaal omdat je dan je eigen bouwstenen opeet.

Het is belangrijk om je bloedsuikerwaardes en zo dus ook je insuline stabiel te houden

Vrouwen met regelmatig een te hoge-glycemische index hebben een twee maal zo groot risico op borstkanker.

Veel mensen zijn voor hun energie afhankelijk van suikers en kunnen dan niet overstappen op vetverbranding. Als dat wel lukt krijg je zoveel energie, dat noem ik altijd “Het Duracell-effect”.

Dan prik ik toch mijn bloedglucose-waardes?

Ja dat kan, echter dit is enkel een momentopname. Het kan zijn dat je nuchtere glucosewaardes pas net na het wakker worden binnen de marges zijn komen te liggen. Dit zegt dus niets over je insuline-gevoeligheid. Bij een goede insulinegevoeligheid zou je glucose na het eten in 3 a 4 uur opgenomen dienen te zijn.

De cirkel van suiker en insuline

Wat er gebeurt is dat jouw cellen de suikers (koolhydraten) niet meer binnen laten omdat ze al vol zitten.

Jouw bloedsuikerspiegel gaat omhoog maar je krijgt GEEN energie.

Vervolgens gaat er een signaal naar je hersenen om meer koolhydraten te eten. Je alvleesklier gaat weer druk aan de slag om insuline te maken maar bij de cel aangekomen is de deur weer dicht…

Dit probleem hadden we vroeger niet, evolutionair kregen we alleen maar suikers binnen aan het eind van de zomer als de bessen rijp waren en er honing was! Dan vrat je tot je aan de schijterij was 😉 Legde een mooi zwembandje aan voor de schrale winter die eraan kwam waar we dit opgeslagen vet gebruiken als brandstof.
Survival of the fattest.
Daarnaast waren we lichamelijk veel actiever waardoor we meer suikers verbrandden. Tegenwoordig hebben we vooral een zittend bestaan.

De relatie tussen koolhydraten en borsttumoren

Vrouwen met een hoog insulinegehalte hebben een sterk verhoogde kans op borstkanker

Italiaanse wetenschappers legden als eersten het verband tussen hoog-glycemische koolhydraten en borstkanker. Zij vergeleken 2569 vrouwen die hieraan leden met 2599 gezonde controlepersonen. Daarbij ontdekten ze dat bij degenen die regelmatig hoog-glycemische koolhydraten aten zoals witbrood, het risico van borstkanker tweemaal zo groot was. https://www.natuurdietisten.nl/negatieve-rol-suiker-tumoren/

Stimuleren Insuline en IGF de celgroei bij kanker?

Barry Boyd is een Hematoloog/Oncoloog in Greenwich, Connecticut (USA). Hij is in 1979 afgestudeerd aan het Cornell University Medical College en heeft meer dan 41 jaar uiteenlopende ervaring, met name in hematologie/oncologie.
Hij suggereert dat insuline en IGF (de insulineachtige groeifactoren) de celgroei bij kanker (vooral borstkanker) versnellen.
Verder vermoedt hij dat een hoog IGF gehalte de chemotherapie negatief kan beïnvloeden waardoor die minder effectief zou zijn.

In zijn presentaties legt Dr. Boyd uit hoe de veranderende voedingsomgeving van de late 20e en 21e eeuw, door middel van zowel dieet- als leefstijlveranderingen, hebben bijgedragen aan de epidemie van moderne westerse kankers zoals borst-, colorectale en prostaatkanker.

Onderzoeken naar het verband tussen koolhydraten en kanker

Zijn theorie werd een jaar later uitgetest door onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital en de Harvard Medical School in Boston. Zij onderzochten het borstkankerrisico bij een groep van 475 Mexicaanse vrouwen in de leeftijd van 20 tot 75 jaar. Vrouwen met de meeste koolhydraten in hun voeding hadden tot driemaal meer kans op kanker dan degenen met de minste koolhydraten in hun voeding. 

Het meest overtuigende bewijs werd gevonden in de Amerikaanse Women’s Health Initiative Observational Study. Onderzoekers volgden een subgroep van 1651 vrouwen na de menopauze, van wie de helft aan borstkanker leed. Na afname van bloed bleek het hoogste insulinegehalte te corresponderen met bijna 50 procent meer risico op borstkanker dan bij het laagste. ‘Vrouwen met het hoogste insulinegehalte hadden meer dan tweemaal zoveel kans op borstkanker’, aldus Marc Gunter, hoofdauteur van het onderzoeksverslag en verbonden aan het Albert Einstein College of Medicine van de Yeshiva University in New York.

De suikertheorie van warburg

“Van kankercellen is bekend dat ze tienmaal zoveel insulinereceptoren hebben als gezonde cellen.
Dr. Otto Warburg (1883-1970), een Duitse biochemicus hield zich in het bijzonder bezig met celademhaling, fotosynthese en kanker. Hij observeerde dat gezonde cellen zuurstof gebruiken om glucose uit koolhydraten af te breken waarbij energie vrijkomt. Kankercellen echter krijgen hun energie uit een proces dat hij fermentatie (gisting) noemde ( tegenwoordig beter bekend als ‘glycolyse’ ), waarbij glucose energie levert zonder dat daar zuurstof aan te pas komt.”

Een belangrijke hedendaagse aanhanger van Warburg is Dr. Thomas Seyfried, auteur van “Cancer as a Metabolic Disease”.
Bekijk vooral de video onderaan deze pagina.

‘De voornaamste oorzaak van kanker is de vervanging van zuurstofademhaling door fermentatie van suiker in normale lichaamscellen’, aldus Warburg. Hij gaf dit aan in een lezing voor Nobelprijswinnaars in 1966, vier jaar voor zijn dood. Ondanks zijn Nobelprijs voor de Geneeskunde werd zijn suikertheorie grotendeels genegeerd. Daar is onlangs verandering in gekomen. Een onderzoek aan de Universiteit van Arizona wees uit dat radiologen de mate van glycolyse als maatstaf kunnen gebruiken om het ontwikkelingsstadium van een tumor te bepalen. Volgens hen is een verhoogde afbraak van glucose een eigenschap die zo goed als alle vormen van kanker gemeen hebben. Dr. Barry Boyd – Specializing in Cancer, Nutrition & Lifesytle

Kankercellen verbruiken veel energie en hebben brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Dit wordt gebruikt om met een PET/CT-scan en een kleine hoeveelheid radioactief glucose (FDG) kanker op te sporen.

Er zijn twee Hormonen die zorgen voor een wildgroei van cellen

 • Insuline
 • Oestrogenen.

Hoge insulinewaardes zorgen ook weer voor een verhoging van oestrogeen niveau en je insulin-like growth factor
Een oestrogeen dominantie is ook verantwoordelijk voor andere klachten als:

 • Pijnlijke borsten, fibrotichr borstweefsel (mastopathie) welke vaak samen gaan met cysten in de borsten (maar ook in de eierstokken), wat vaak maar niet altijd wisselende pijnlijk knobbelige borsten geeft
 • Migraine
 • Poliepen
 • Afwijkend uitstrijkje
 • Dikke billen en bovenbenen
 • Vleesbomen (myomen)
 • overgangsklachten,
 • PMS
 • moodswings
 • enz.

Kortom gedoe!!

Wat zijn de richtwaarden voor HbA1c?

Wij kunnen bij een afspraak met een snelle test uit een klein druppeltje bloed de HbA1c-niveaus in jouw bloed meten.
De volgende waarden voor HbA1c kun je als richtlijn gebruiken.

Een belangrijke voetnoot is wel dit:

Als je afwisselend veel hypo’s en hypers hebt, komt hier gemiddeld een mooie HbA1c-waarde uit. Dit gaat dan evengoed gepaard met de nodige symptomen en de thermografische patronen die je in het kader hieronder ziet.

HbA1c wordt uitgedrukt in mmol/mol

De waarden voor HbA1c kunnen ongeveer in de volgende drie gebieden worden onderverdeeld:

mmol/molInterpretatie van resultaten
> 48– Geeft verhoogde waarde van geglyceerd hemoglobine (verhoogde bloedsuiker) aan gedurende de voorgaande 3 maanden.
– Grenswaarde die wordt gebruikt voor de diagnose van diabetes mellitus.
Land- specifieke aanbevelingen kunnen verschillen.
39-47 – Waarden voor middelmatige hyperglykemie.
< 39 Normaalwaarde van geglyceerd hemoglobine. Sluit de kans dat op diabetes niet uit.
Het HbA1c-resultaat mag niet worden geïnterpreteerd zonder de anamnese, klinisch onderzoek en andere laboratoriumbevindingen.

Vraag bij je afspraak voor (borst)thermografie om ook even jouw HbA1c te meten

De correlatie tussen de HbA1c-test en thermografie

Je kunt nooit uit het resultaat van een HbA1c-test of thermografie een diagnose stellen. Geen van beide geeft een diagnose.
Wat je wel kunt doen is de uitslag van een HbA1c-test naast de analyse van thermografie leggen en dan ook te kijken naar eventuele symptomen. Dit soort correlatie geeft nog steeds geen diagnose maar wel een aantal goede aanwijzingen in welke richting je verder moet zoeken. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen hebben we natuurlijk meer nodig dan alleen foto’s van alleen je handen of je borsten. Onze wellness test is hier heel geschikt voor.
Een goed voorbeeld hiervan is het volgende geval:

Aanwijzingen in een thermogram voor problemen met de stofwisseling

Dit zijn thermografische beelden van een persoon die rapporteerde last te hebben van carpaal tunnel syndroom.
Het verslag van de arts kwam als volgt terug:

UPPER EXTREMITIES

“There is hyperthermia at the palms, wrists and thenar region and fingers of both hands which correlate with the reported Carpal Tunnel Syndrome. This thermal finding has also been associated with metabolic dysfunction. Evaluation of a panel of metabolic lab tests is recommended as metabolic syndrome and diabetes cannot be ruled out. Correlation with diabetes screening as well as rheumatological studies (ESR, ANA and Rheumatoid Factor) can be considered if clinically indicated.”


BOVENSTE LEDEMATEN

“Er is hyperthermie aan de handpalmen, polsen en de muisregio en de vingers van beide handen die correleren met het gerapporteerde Carpaal Tunnel Syndroom. Deze thermische bevinding is ook in verband gebracht met metabole disfunctie. Evaluatie van een panel van metabole laboratoriumtests wordt aanbevolen omdat metabool syndroom en diabetes kan niet worden uitgesloten. Correlatie met diabetesscreening en reumatologisch onderzoek (ESR, ANA en Rheumatoïde Factor) kan worden overwogen indien klinisch geïndiceerd”.

De arts geeft net als een losse HbA1c-test ook hier geen duidelijke diagnose maar wel sporen voor verder onderzoek.

Hij zegt dat de patronen die hij ziet in het verleden naast carpaal tunnel syndroom hebben gewezen op problemen met de stofwisseling en diabetes. Dit is een interessante bevinding die je verder zou kunnen onderzoeken door deze te correleren met een HbA1c-test. Carpaal tunnel syndroom komt ook vaker voor bij mensen met suikerziekte en er is een link tussen (zich ontwikkelende) diabetes type 2 en reumatische gewrichtsklachten / artritis.
Verder zegt hij dat het verstandig is om ook te onderzoeken op factoren in het bloed die te maken hebben met reuma als daar aanleiding voor is.


Dr. Thomas Seyfield: Kanker als metabole ziekte

Dit is een lang interview door een van onze Youtube favorieten Dr. Eric Berg met Dr. Thomas Seyfield.
Zeer de moeite waard!

Een stofwisselingsziekte

Dat is wat kanker is volgens Dr. Thomas Seyfried.
Kankercellen zijn volgens hem afhankelijk van twee heel specifieke stoffen: Suiker en Glutamine om hiermee energie op te wekken met fermentatie. Precies zoals hierboven al beschreven!

Youtube: Dr. Berg & Dr. Thomas Seyfried videos
Website: Tom Seyfried
Boekreview op Kanker Actueel: Cancer as a Metabolic Disease

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam