DE STILLE REFLUX: EEN VERBORGEN OORZAAK VAN MAAGKLACHTEN

De Stille Reflux: Een Verborgen Oorzaak van Maagklachten

De term ‘reflux’ zal voor velen bekend in de oren klinken. Maar wist je dat de overgrote meerderheid van de mensen die last hebben van reflux niet eens weet dat ze het hebben? Vaak wordt dit verborgen gezondheidsprobleem pas zichtbaar wanneer we op een thermische foto zien dat het gebied rond de slokdarm (tussen de borsten) ongewoon warm is.

**Duik diep in de wortels van het probleem.**

Hoe kan het dat zoveel mensen de verkeerde diagnose krijgen? Het antwoord is simpel: symptomen van reflux kunnen verwarrend zijn. Veel mensen geloven ten onrechte dat ze kampen met aandoeningen als astma, sinusproblemen, chronische hoest en verkoudheid. Dit misverstand leidt ertoe dat ze hun aandacht richten op het bestrijden van symptomen in plaats van de werkelijke oorzaak.

**De Paradox van Maagzuur**

De kern van dit probleem? Naar mijn mening wijst alles op een te lage maagzuurproductie. Dit klinkt paradoxaal, vooral omdat we vaak denken dat reflux juist wordt veroorzaakt door te veel maagzuur. Maar de realiteit is dat de pH van onze maag extreem zuur moet zijn, idealiter tussen de waarden 1-3. 

De problemen beginnen wanneer de maag niet genoeg zuur aanmaakt. Hierdoor werken bepaalde mechanismen in ons spijsverteringssysteem, zoals de onderste slokdarmsfincter en de pylorische sfincter, niet zoals ze zouden moeten. Dit kan leiden tot spijsverteringscomplicaties en het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm, vooral ’s nachts wanneer we liggen.

**Symptomen en Oorzaken**

Het meest verraderlijke aan stille reflux is dat het zich vaak niet manifesteert als het typische brandende gevoel dat we associëren met maagzuur. In plaats daarvan ervaren mensen een reeks symptomen die gemakkelijk kunnen worden verward met andere aandoeningen.

Er zijn ook bepaalde gewoonten en diëten die het risico op reflux kunnen verhogen:

– Consumptie van alcohol en cafeïne

– Haastig eten

– Chronische stress

– Zoutarm dieet

– Tekorten aan essentiële mineralen zoals magnesium, kalium en zink

– Grote maaltijden laat op de avond

**Wat Kun Je Doen?**

Als je vermoedt dat je last hebt van reflux, is het belangrijk om je eetgewoonten en levensstijl onder de loep te nemen. Het kan verleidelijk zijn om naar maagzuurremmende medicijnen te grijpen, maar deze kunnen op de lange termijn andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Ten slotte is het cruciaal om de tijd te nemen voor je maaltijden. Goed kauwen is niet alleen een kwestie van etiquette; het speelt een essentiële rol in ons spijsverteringsproces. Dus of je nu een stevige maaltijd of een smoothie eet, neem de tijd en kauw goed.

Lees ook: Heb jij voldoende maagzuur?


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam