Voeding

Heroverweging van het Ketogeen Dieet:

Een Balans Vinden met Natuurlijke Suikers

Mijn reis met het ketogeen dieet heeft me veel geleerd. Als eens een groot voorstander van het leven zonder koolhydraten, deelde ik vol overtuiging de voordelen voor mijn gezondheid en welzijn. Toch heb ik, met nieuwe inzichten en ervaringen, mijn perspectief bijgesteld en wil ik graag mijn bedenkingen bij deze levensstijl delen, met name de gevolgen op de lange termijn van een dieet met weinig tot geen koolhydraten.

#### De Opkomst en het Verval van Mijn Keto Enthousiasme

Aanvankelijk voelde mijn overstap naar een ketogeen dieet als een doorbraak. Het elimineren van koolhydraten leek alle puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen. Maar met de tijd kwamen er twijfels – en niet zonder reden.

#### Waarom Koolhydraten Toch Belangrijk Zijn

Het is een feit dat koolhydraten levensnoodzakelijk zijn. Specifieke cellen en weefsels in ons lichaam – zoals onze rode bloedcellen, delen van ons zenuwstelsel, onze nieren en spieren tijdens het sporten – vereisen glucose om te functioneren en kunnen niet alleen op vetzuren of ketonen draaien. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen, blijkt essentieel te zijn voor het behoud van onze vitaliteit.

#### Kenmerken van een Gezond en Vitaal Lichaam

Een gezond lichaam laat zich van zijn beste kant zien:

– **Stabiele Lichaamstemperatuur:** Warm wakker worden met een temperatuur in de hogere 36 graden Celsius, die oploopt tot 37 graden in de loop van de dag.

– **Regelmatige Stoelgang:** Het is een duidelijk teken dat je spijsverteringsstelsel gezond is.

– **Sterke Libido en Hormoonproductie:** Dit wijst op een goed werkend endocrien systeem.

– **Kwalitatieve Slaap:** Onmisbaar voor herstel en onderhoud van onze lichaamsfuncties.

– **Gezond Haar en Sterke Nagels:** Mogelijk een indicatie van een voedzaam dieet.

– **Optimaal Functionerende Schildklier:** Aangeduid door een hoog T3 en laag TSH niveau.

– **Volop Energie:** Het resultaat van goede voeding en een krachtig metabolisme.

#### Kritiek op het Koolhydraatarme Dieet

Toch zijn er twee punten van zorg die niet genegeerd mogen worden:

1. **De Hoge Kosten van Gluconeogenese:** Het lichaam dwingen om glucose te maken uit andere bronnen zoals eiwitten en vetten, is een dure en inefficiënte methode.

2. **De Rol van Stresshormonen:** Het proces wordt gereguleerd door stresshormonen, wat leidt tot mogelijke negatieve gevolgen zoals spierafbraak.

#### Langetermijneffecten van een Koolhydraatarm Dieet

Op de lange termijn kan een dieet arm aan koolhydraten leiden tot spiermassaverlies en een toename van vetmassa, terwijl het totale gewicht stabiel blijft. Dit is zeker niet ideaal voor een gezond en sterk lichaam.

#### Waarom Ik Natuurlijke Suikers Weer Omarm

Met de kennis van nu, en de wetenschappelijke inzichten van experts zoals Ray Peat en Chris Masterjohn, PhD, die het oneconomische van gluconeogenese aan de kaak stelt, heb ik besloten om natuurlijke suikers weer te verwelkomen in mijn dieet.

#### Afstemming op de Menstruatiecyclus

Interessant is dat sommige vrouwen kunnen overwegen om een koolhydraatarm dieet te volgen tijdens de eerste helft van hun cyclus om te profiteren van hormonale schommelingen die hun insulinegevoeligheid beïnvloeden.

###Tot Slot

Een gezond lichaam heeft een dieet nodig dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen, inclusief koolhydraten. Het is cruciaal om een dieet te volgen dat gezondheid en welzijn op de lange termijn ondersteunt. In mijn geval betekent dit een aanpassing naar een meer gebalanceerde levensstijl, waarbij ik luister naar mijn lichaam en het voed met wat het nodig heeft. Dit is een voortdurend proces van ontdekken en aanpassen, en ik moedig iedereen aan om open te staan voor nieuwe inzichten over wat gezondheid voor ons unieke lichaam betekent.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam