HET NORMALISEREN VAN GEZONDHEIDSKLACHTEN: EEN DUBBELZIJDIG ZWAARD

Het Normaliseren van Gezondheidsklachten: Een Dubbelzijdig Zwaard

De hedendaagse maatschappij heeft een neiging ontwikkeld om bepaalde gezondheidsklachten, zoals fibrocystische borstveranderingen, te normaliseren. Het is cruciaal om te herkennen dat dit een uitvloeisel is van enerzijds het streven om angst en stigma rondom gezondheidsproblemen te verminderen, maar anderzijds kan het leiden tot onderschatting van potentieel ernstige symptomen.

### Thermografie: Potentiële Alarmbellen Worden Genegeerd?

Thermografische borstonderzoeken, die veranderingen in warmtepatronen en bloedstroom in de borsten detecteren, kunnen potentiële problemen aan het licht brengen zoals fibrocystische veranderingen. Echter, wanneer individuen deze waarschuwingssignalen als ‘normaal’ of ‘onvermijdelijk’ beschouwen, blijft er een risico dat vroegtijdige interventie en onderzoek naar mogelijke onderliggende oorzaken over het hoofd worden gezien.

### Oestrogeen: Voorbij Reproductieve Functies

#### Een Drievoudige Hormonale Macht: Estron, Estradiol, en Estriol

Oestrogeen, gepresenteerd in zijn drie belangrijkste vormen – estron (E1), estradiol (E2), en estriol (E3) – is niet slechts een “vrouwelijk” hormoon, maar een essentiële speler in diverse lichamelijke functies bij zowel mannen als vrouwen.

##### **Estron (E1):**

– **Algemeen:** Overwegend aanwezig tijdens de menopauze.

– **Functies:** Betrokken bij de modulatie van weefselherstel en -ontwikkeling.

##### **Estradiol (E2):**

– **Algemeen:** Het meest actieve type oestrogeen tijdens de vruchtbare jaren.

– **Functies:** Cruciaal voor de reproductieve en menstruele cyclus, en heeft impact op huid, haar, en botgezondheid.

##### **Estriol (E3):**

– **Algemeen:** Komt voornamelijk voor tijdens zwangerschap.

– **Functies:** Bevordert de groei van de uterus en bereidt het lichaam voor op bevalling.

Bij borstkanker is vooral estradiol (E2), betrokken. Estradiol wordt vaak geassocieerd met de groei van kankercellen in de borst omdat het de celproliferatie kan stimuleren. Wanneer borstkankercellen oestrogeenreceptoren hebben (wat bekend staat als ER-positieve borstkanker), kunnen ze estradiol gebruiken om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Dit is ook de reden waarom anti-oestrogeen therapieën, zoals tamoxifen en aromataseremmers, vaak worden gebruikt om ER-positieve borstkanker te behandelen, omdat ze ontworpen zijn om de interactie van oestrogeen met kankercellen te blokkeren of de productie van oestrogeen te verminderen.

### Endocriene Verstorende Stoffen en Hun Potentiële Rol in Borstkanker

Endocriene verstorende stoffen (EDCs) spelen ook een rol bij borstkanker door de normale hormoonregulering te beïnvloeden. Deze chemische stoffen, die in diverse producten en het milieu kunnen voorkomen, zijn in staat de werking van het endocriene systeem van het lichaam te verstoren, en kunnen dus invloed hebben op de hormonale balans. Hier volgen enkele manieren waarop EDC’s betrokken kunnen zijn bij borstkanker:

1. **Imitatie van Oestrogeen**: Sommige EDC’s, zoals bisfenol A (BPA), kunnen oestrogeen nabootsen en zich binden aan oestrogeenreceptoren op cellen, waardoor een toename van celgroei en deling kan ontstaan, wat mogelijk kan bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker.

2. **Verstoring van Hormoonproductie**: EDC’s kunnen de normale productie en activiteit van hormonen in het lichaam verstoren, wat een ontregeling van de hormoonbalans tot gevolg kan hebben.

3. **Interferentie met Hormoonsignalering**: Door het interfereren met de signaleringsroutes van hormonen kunnen EDC’s de manier waarop cellen normaal gesproken groeien, differentiëren en sterven beïnvloeden.

4. **Vroege Puberteit**: Blootstelling aan bepaalde EDC’s kan leiden tot een vroegere puberteit bij meisjes, wat geassocieerd is met een verhoogd risico op borstkanker later in het leven.

5. **Ontwikkeling van Borstweefsel**: Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan bepaalde EDC’s tijdens kritieke perioden van ontwikkeling (zoals de prenatale periode) de ontwikkeling van het borstweefsel kan beïnvloeden op manieren die het risico op latere borstkanker kunnen verhogen.

Onderzoek naar de exacte mechanismen en de mate waarin EDC’s bijdragen aan het risico op borstkanker blijft doorgaan, en het is een actief en belangrijk gebied van studie. Het minimaliseren van blootstelling aan bekende EDC’s wordt vaak aanbevolen, vooral tijdens kritieke perioden van ontwikkeling, om mogelijke risico’s te verminderen.

### Inzicht in Oestrogeen

Oestrogeen is een cruciaal geslachtshormoon dat een vitale rol speelt in de seksuele en reproductieve ontwikkeling, met invloed op diverse aspecten van fysieke en emotionele gezondheid bij zowel mannen als vrouwen. Een optimale oestrogeenbalans is niet alleen tijdens de reproductieve jaren essentieel, maar blijft belangrijk gedurende het hele leven.

### Symptomen van Oestrogeenonevenwicht

– **Menstruele Problemen:** Onregelmatige cycli en PMS zijn vaak gerelateerd aan hormonale disbalans.

– **Pijn en Oncomfort:** Pijnlijke borsten of zwellingen kunnen direct verbonden zijn met fluctuaties in oestrogeenniveaus.

– **Neurologische Symptomen:** Hoofdpijn en migraines kunnen verergeren door onbalans in oestrogeen.

– **Emotionele Verstoring:** Stemmingswisselingen kunnen gerelateerd zijn aan cyclische hormonale verschuivingen.

– **Gewichtsproblemen:** Oestrogeen heeft een direct effect op vetopslag en metabolisme.

– **Slaap en Energie:** Onevenwichtigheden kunnen slaapproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

– **Seksuele Gezondheid:** Verlies van libido en veranderingen in seksueel welzijn kunnen optreden.

– **Huid en Haar:** Haarverlies en huidproblemen kunnen tekenen zijn van hormonale problemen.

– **Thermoregulatie:** Koude extremiteiten kunnen wijzen op circulatieproblemen mede beïnvloed door hormonen.

– **Cognitieve Functie:** Mistig denken en geheugenproblemen kunnen worden geassocieerd met hormonale fluctuaties.

### De Misvatting van ‘Normaliteit’

Ondanks het feit dat deze symptomen vaak worden ervaren, is het essentieel te benadrukken dat ze niet simpelweg moeten worden geaccepteerd als ‘normaal’ of inherent aan het ouder worden. Dergelijke symptomen kunnen in feite signalen zijn van onderliggende problemen en moeten worden erkend en aangepakt om verergering van gezondheidsproblemen te voorkomen.

### Proactieve Benadering en Interventie

– **Holistische Evaluatie:** Beschouw alle symptomen in samenhang om onderliggende oorzaken te begrijpen.

– **Levensstijl en Voeding:** Aanpassingen hierin kunnen aanzienlijk bijdragen aan het herstellen van hormonale balans.

– **Medische Raadpleging:** Overleg met gezondheidsdeskundigen om een veilig en effectief plan te ontwikkelen.

### Onderwijs en Bewustwording

Een bewust begrip van oestrogeen en zijn impact kan individuen in staat stellen om te pleiten voor hun eigen gezondheid, en met gezondheidswerkers samen te werken om effectieve oplossingen te vinden.

### Conclusie

De symptomen van oestrogeenonevenwicht zijn veelzijdig en kunnen diepgaand van invloed zijn op het welzijn. Ze moeten worden gezien als belangrijke signalen van het lichaam die vragen om aandacht en zorg, in plaats van als onvermijdelijke bijproducten van veroudering of vrouw zijn. Door actief deel te nemen aan leren, communiceren en aanpassen, kunnen we stappen zetten richting een toekomst van versterkte, holistische gezondheid.

Hoewel oestrogeengerelateerde problemen niet noodzakelijkerwijs verdwijnen na de menopauze, is er hoop in natuurlijke strategieën die gericht zijn op het balanceren van oestrogeenniveaus en het herwinnen van vitaliteit. De aanpak betreft een holistische visie, waarin levensstijl, voeding, en mogelijk ook supplementatie als integrale delen van een herstelstrategie worden beschouwd.

Terwijl we erkennen dat het spook van ongebalanceerde oestrogeenniveaus verder reikt dan de overgang, confronteren we ook de onvermijdelijke realiteit van externe factoren. Van de plastic, pesticiden op onze voeding, producten die we gebruiken tot de verzorgingsproducten die we toepassen en de bewerkte voedingsmiddelen die we eten, verstoorde dag nacht ritme- ze hebben allemaal het potentieel om de delicate oestrogeenbalans in ons lichaam te ontregelen, ongeacht of men voorbij de overgang is of niet.

Het vraagstuk van hormonale disbalans vereist een gecombineerde aanpak van erkennen, leren, en actie. Het doorgronden van de worteloorzaken achter deze ‘normale’ symptomen baant de weg naar een betere gezondheid en welzijn doorheen alle levensfasen.

Dus laten we met open ogen en open harten de weg inslaan naar diepere kennis, oprechte zorg, en proactieve aanpak van onze hormonale gezondheid, waarbij we de cyclus doorbreken van wat als ‘normaal’ wordt beschouwd. Jij bent het waard om zonder deze klachten te leven, met de steun en oplossingen die je nodig hebt en verdient.

### Een Pleidooi voor Proactiviteit

Acceptatie van gezondheidssignalen zonder kritisch onderzoek is een potentiële barrière voor het bevorderen van optimale gezondheid en welzijn. Terwijl oestrogeenonevenwichtigheden en -gerelateerde symptomen bij beide geslachten complexe en diverse impact kunnen hebben, is een strategische en goed geïnformeerde benadering essentieel om de gezondheidsuitkomsten op alle leeftijden en stadia te optimaliseren.

Nota: Zorg er altijd voor dat je met een gezondheidsprofessional overlegt alvorens veranderingen aan te brengen in je dieet, levensstijl, of supplementatie, zeker in verband met hormonale balans en gerelateerde symptomen.

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam