Licht

Hoe Straatverlichting Onze Hormonen, Gewicht en (borst)Gezondheid Beïnvloeden:

Nieuw Licht op Onderzoek van de Universiteit van Otago

Laten we deze connectie verder verkennen.

## De Impact van Straatverlichting op onze Hormonen en Gewicht

### Verstoring van het Circadiane Ritme door Licht

Het circadiane ritme is cruciaal voor het reguleren van talloze fysiologische processen in ons lichaam, waaronder slaap, hormoonproductie, en metabolisme. Ongepaste blootstelling aan licht, zowel ’s nachts, kan dit ritme aanzienlijk verstoren. Laten we dieper ingaan op wat er gebeurt als we ’s nachts aan licht worden blootgesteld en overdag b.v. een zonnebril dragen, het is letterlijk een MINDF*CK!

#### Gevolgen van Lichtblootstelling in de Nacht

**Remming van Melatonineproductie:** Blootstelling aan licht tijdens de nacht, in het bijzonder blauw licht van straatlampen of elektronische apparaten, kan de aanmaak van melatonine belemmeren. Melatonine is essentieel voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus.

– **Negatief Effect op Slaap:** Door de verminderde productie van melatonine kan het moeilijker worden om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen, wat resulteert in een lagere slaapkwaliteit.

– **Toename van Gezondheidsrisico’s:** Een langdurige verstoring van het circadiane ritme door nachtelijke lichtblootstelling kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, type 2 diabetes en bepaalde kankersoorten.

### Het Effect van het Dragen van een Zonnebril Overdag

  • Beperkt Natuurlijk Licht: Overmatig dragen van een zonnebril tijdens de dag kan de blootstelling aan natuurlijk licht verminderen. Dit kan het lichaam misleiden om te denken dat het eerder avond is, wat vroegtijdige melatonineproductie kan stimuleren en de melatoninespiegels in de avond kan beïnvloeden.
  • Ontregeling van de Biologische Klok: Natuurlijk daglicht is essentieel voor het synchroniseren van onze interne klok. Beperkte blootstelling kan zorgen voor verstoring van het circadiane ritme.
  • Invloed op Welzijn: Een afname van daglichtexposure kan de stemming en energieniveaus negatief beïnvloeden, en kan ook bijdragen aan aandoeningen zoals seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Twijfelt u nog? Hier is waarom melatonine zo belangrijk is voor onze gezondheid:

### De Cruciale Rol van Melatonine

– **Regulerend Hormoon:** Melatonine is fundamenteel in het beheersen van het circadiane ritme, dat essentieel is voor onze dagelijkse biologische processen. Lichtblootstelling, vooral ’s nachts, kan dit ritme en de melatonineproductie verstoren.

– **Gezondheidsimpact:** Onregelmatige melatonineproductie kan leiden tot problemen zoals gewichtstoename, obesitas, diabetes, en er zijn aanwijzingen dat het zelfs een rol kan spelen bij de ontwikkeling van sommige kankersoorten.

### Belangrijke Functies van Melatonine

1. **Slaap-Waakcyclus:** Essentieel voor de regulatie van slaap.

2. **Antioxidant:** Beschermt cellen tegen schade.

3. **Immuunondersteuning:** Belangrijk voor de weerstand tegen ziektes.

4. **Temperatuurregulatie:** Helpt bij het handhaven van een constante lichaamstemperatuur.

5. **Hormonale Regulatie:** Beïnvloedt diverse hormonale functies.

6. **Ooggezondheid:** Beschermt het gezichtsvermogen.

7. **Mentale Welzijn:** Heeft invloed op stemming en cognitie.

8. **Hartbescherming:** Reguleert bloeddruk en vermindert stress.

9. **Spijsvertering:** Beïnvloedt de gastro-intestinale gezondheid.

10. **Seizoensstoornissen:** Helpt bij het aanpassen aan seizoensveranderingen.

### Leptine en Eetpatronen

– **Gewichtsregulatie:** Leptine helpt bij het handhaven van een gezond lichaamsgewicht.

– **Leptineresistentie:** Verstoring in het circadiane ritme kan resistentie tegen leptine veroorzaken, wat de verwerking van vet voedsel beïnvloedt.

## Lichtblootstelling en Borstgezondheid

### Potentiële Risico’s

– **Hormonale Imbalans:** Nachtelijke lichtblootstelling kan hormonale disbalans veroorzaken, wat invloed heeft op borstgezondheid.

– **Kankerrisico:** Er zijn aanwijzingen dat verstoorde melatonineproductie kan leiden tot een hoger risico op borstkanker.

### Voedingspatronen en Gezondheid

– **Aanpassing aan Circadiaans Ritme:** Het aanpassen van eettijden aan het circadiane ritme kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en algehele gezondheid.

#### Samenvattend

Het constant blootstaan aan kunstlicht ’s nachts en het beperken van natuurlijk licht overdag door het dragen van een zonnebril kan leiden tot een verstoorde balans van het circadiane ritme. Dit kan weer leiden tot slaapproblemen, hormonale disbalans en op langere termijn gezondheidsproblemen. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen bescherming tegen schadelijk licht en het waarborgen van voldoende natuurlijke lichtblootstelling om ons circadiane ritme gezond en synchroon te houden.

Lees meer over het onderzoek (https://medicalxpress.com/news/2019-08-links-body-clock-obesity-diabetes.html)

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam