Kalium – De stille kracht achter insuline, bloeddruk en schildkliergezondheid

Kalium is een mineraal dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het speelt een cruciale rol in ons lichaam. Laten we eens kijken naar de invloed van kalium op insuline, bloeddruk en schildklierfunctie, en waarom het zo belangrijk is om voldoende kalium via de voeding binnen te krijgen.

Kalium en insuline: je onzichtbare assistent bij bloedsuikerregulatie. 

Een van de belangrijkste functies van kalium is het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Kalium werkt samen met insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het transporteren van suiker (glucose) vanuit het bloed naar onze cellen. Als we te weinig kalium in ons lichaam hebben, kan dit leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en mogelijk zelfs diabetes.

Kalium en bloeddruk: het geheim achter een gezonde bloeddruk

Wist je dat kalium ook een grote invloed heeft op je bloeddruk? Een laag kaliumgehalte kan leiden tot minder insulineproductie, waardoor het niveau van plasma renine en angiotensine II stijgt. Dit kan op zijn beurt een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Kalium helpt ook om overtollig zout uit ons lichaam te verwijderen, waardoor het fungeert als een natuurlijk diureticum en de bloeddruk verlaagt.

Kalium en schildklier: de sleutel tot een gezonde stofwisseling

De verhouding tussen calcium (Ca) en kalium (K) speelt een rol in de gezondheid van onze schildklier. Kalium ondersteunt het transport van schildklierhormonen naar de cellen, terwijl calcium dit proces juist kan belemmeren. Een goede balans tussen calcium en kalium is dus essentieel voor een optimale werking van de schildklier en een gezond metabolisme.

Een lage natrium/kalium -verhouding is een belangrijke indicator voor spijsverteringsproblemen. Hoe lager de verhouding, hoe meer moeite een persoon zal hebben met de spijsvertering, vooral bij het verteren van vetten.

Om te profiteren van de vele voordelen van kalium, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan dit essentiële mineraal. Enkele geweldige bronnen van kalium zijn kokoswater, watermeloen, aardappelen, (ongezwavelde) rozijnen, abrikozen, pruimen, bonen, pompoen, avocado, groene-bananen, sinaasappels en wilde-zalm.

Conclusie: Kalium is een onmisbaar mineraal voor onze gezondheid. Het helpt bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel, bloeddruk en de schildklier.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam