Kennis geeft keuzes, wees goed geïnformeerd

Als het over thermografie gaat dan zijn er een aantal vragen die steeds weer terugkeren

Wat is thermografie eigenlijk? Is het betrouwbaar? Kan ik zien of ik borstkanker heb en moet ik nog een mammografie maken of kan ik alleen thermografie doen?

Digitale infrarood thermografie, mammografie en echografie worden soms met elkaar vergeleken, maar ze zijn eigenlijk heel verschillend. Mammografie en de echografie kijken naar de structuur van het lichaam, zoals botten en weefsels. Thermografie daarentegen laat ons zien hoe het lichaam functioneert door te kijken naar fysiologische processen. Deze verschillen maken thermografie een waardevolle aanvulling op traditionele methoden, door ons unieke en belangrijke inzichten te geven in onze gezondheid.

Wanneer een normale cel begint te transformeren naar een voorstadium van kanker, ondergaat deze een fundamentele verandering in haar DNA. Deze genetische mutatie stelt de cel in staat om zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen, wat leidt tot de potentieel gevaarlijke groei van tumoren. Om deze groei te ondersteunen, is een voortdurende toevoer van voedingsstoffen cruciaal. Zonder deze voedingsstoffen kan de tumor niet overleven, laat staan groeien.

Deze pre-kankercellen hebben een ingenieus mechanisme ontwikkeld om hun bloedtoevoer te waarborgen. Ze scheiden specifieke chemische signalen uit die verschillende effecten op de bloedvaten in hun directe omgeving hebben. Ten eerste zorgen deze chemicaliën ervoor dat bestaande bloedvaten open blijven en functioneel zijn. Ten tweede hebben ze de kracht om slapende bloedvaten te ‘wekken’, en ten derde stimuleren ze de vorming van nieuwe bloedvaten, een proces dat bekend staat als angiogenese.

Angiogenese is van vitaal belang voor de groei en het voortbestaan van tumoren. Zonder nieuwe bloedvaten zou de toegenomen vraag naar voedingsstoffen en zuurstof van de snelgroeiende tumorcellen niet vervuld kunnen worden, wat de groei zou belemmeren. De rijke vasculaire gebieden in de borst creëren een gunstige omgeving voor deze activiteit, en bieden daarmee de ideale voorwaarden voor de ontwikkeling en voortzetting van tumorgroei. Dit benadrukt niet alleen het belang van angiogenese in de progressie van borstkanker, maar ook de potentie voor therapeutische strategieën die gericht zijn op het verstoren van dit proces als een manier om de groei van kanker te beperken en uiteindelijk te stoppen.

Canadese onderzoekers hebben bevestigd dat infraroodbeelden van borstkanker kleine temperatuurschommelingen kunnen detecteren die verband houden met de bloedstroom. Abnormale patronen kunnen verband houden met de progressie van tumoren.
Deze beelden of thermogrammen van de borst waren positief voor 83% bij borstkanker, vergeleken met 61% voor alleen klinisch borstonderzoek en 84% bij een mammografie.
De 84% gevoeligheid-recentste van alleen mammografie werd verhoogd tot 95% wanneer thermografie werd toegevoegd.

Of wel: Eerst wordt de weg aangelegd en dan wordt het huis gebouwd.

Thermografie is een belangrijke en unieke methode die helpt om verborgen gezondheidsproblemen te ontdekken. Borstkanker is tegenwoordig een groot risico voor vrouwen. Het is erg belangrijk om dit vroeg te ontdekken en te voorkomen.

HOE KUNNEN WE DEZE GROEI IN EEN ZO VROEG MOGELIJK STADIUM OPSPOREN?

Thermografie staat bekend om zijn vermogen om de vroegste thermische tekenen van mogelijke borstveranderingen op te sporen, die kunnen duiden op zowel een voorstadium van kanker als op een reeds bestaande tumor. Hierdoor kan thermografie vaak fungeren als een eerste waarschuwingssignaal. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten en voordelen van thermografie:

– **Gevoeligheid voor bloedvatgroei**: Thermografie maakt gebruik van geavanceerde infraroodsensoren om warmtepatronen te detecteren die kunnen wijzen op de groei van nieuwe bloedvaten, een proces bekend als angiogenese. Deze groei kan een vroeg teken zijn van tumorontwikkeling.

– **Detectie van fysiologische veranderingen**: In tegenstelling tot mammografie en de echografie, die vooral gerichten op de anatomische afwijkingen zoals verdikkingen, detecteert thermografie fysiologische veranderingen die kunnen plaatsvinden voordat dergelijke verdikkingen zichtbaar zijn.

– **Risicoanalyse**: Thermografische beelden leveren een risicoanalyse. Hoewel deze beelden op zichzelf geen diagnose kunnen stellen, kunnen ze wel aanzienlijke inzichten bieden en een basis vormen voor verder onderzoek.

– **Vroege detectie**: Thermografie heeft de potentie om pathologische borstaandoeningen op te sporen jaren voordat een knobbel detecteerbaar is met traditionele methoden zoals fysieke palpatie of echografie of mammografie.

– **Opsporen van agressieve tumoren**: Door snel groeiende tumoren te identificeren die veel bloedvaten vereisen, kan thermografie in veel gevallen (bij 7 op de 10 vrouwen) het eerste alarm zijn dat er iets mis is.

– **Significante risicofactor**: Een positief infraroodbeeld is een zeer significante indicator voor het risico op het bestaan of de toekomstige ontwikkeling van borstkanker, tien keer significanter dan een familiegeschiedenis van de ziekte.

Door deze eigenschappen is thermografie een waardevol instrument in de vroege detectie en preventieve zorg van borstkanker. Het biedt een niet-invasieve, pijnloze screeningsoptie die bijzonder nuttig kan zijn voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker.

Ga je je thermische partonen verbeteren, dan ben je proactief bezig.

Chronic inflammation can lead to chronic disease

Om een goed beeld te krijgen van wat het lichaam nodig heeft zouden we de SO-SCHECK kunnen doen.

Echter als de tumor ingekapseld is of slechts langzaam groeit hoeft dit niet zichtbaar te zijn op een thermografie.

Het American College of Clinical Thermology

Thermografie Amsterdam is als enige in Nederland aangesloten bij het grootse en oudste netwerk van artsen of wel het ACCT.

Wat is het ACCT?

The American College of Clinical Thermology Inc (ACCT) is the fastest growing and pre-eminent professional organization dedicated to the advancement of thermology and thermography through education, research, and professional development.

Of in het Nederlands:

Het ACCT is de snelst-groeiende en meest vooraanstaande professionele organisatie toegewijd aan de vooruitgang van thermologie en thermografie d.m.v. opleidingen, research en professionele ontwikkeling.

Als gecertificeerd level II thermograaf maak ik deel uit van een professionele groep. Onze beelden worden zorgvuldig geïnterpreteerd en voorzien van rapportages door de deskundige thermologische artsen van het ACCT.

Helaas zijn de beelden die we via ons thermografiesysteem maken niet overdraagbaar naar andere thermografen die niet met het ACCT-systeem en de bijbehorende artsen werken. Dit betekent dat als je besluit te wisselen van dienstverlener, je je waardevolle geschiedenis kwijtraakt—de ‘film’ van je borstgezondheid, zogezegd. Hoe langer deze ‘film’ is, des te duidelijker het beeld wordt van de gezondheid van je borsten over tijd.

Waarom is borstthermografie nuttig?

Digital Infrared Thermal Imaging (DITI) =
Digitale infrarood thermische beeldvorming

Zoals ik al eerder aangaf, stelt borstthermografie ons in staat om borstaandoeningen eerder te detecteren dan met alleen handmatig onderzoek, mammografie of echografie.

Elke persoon heeft haar eigen, unieke thermische patronen, die gewoonlijk symmetrisch en stabiel blijven gedurende het hele leven. Veranderingen in deze ‘thermische vingerafdruk’, of die nu worden veroorzaakt door vroege angiogenese, hormonale schommelingen of pathologische celveranderingen, worden in de loop van de tijd steeds zichtbaarder. Het jaarlijks monitoren van deze veranderingen vanaf de leeftijd van 25 met thermografie is de meest doeltreffende manier om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen die verder onderzoek vereisen.

Meditherm Iris 640

Thermografie is een 100% niet-invasieve test. Er is geen enkel contact met het lichaam, geen straling en de procedure is pijnloos. Het systeem detecteert en registreert alleen de infraroodstraling die door het lichaam wordt uitgezonden. Het wordt wel vergeleken met het maken van een pasfoto, maar dan met een speciale digitale infraroodcamera.

Met behulp van de meest geavanceerde infraroodtechnologie en innovatieve computersoftware leggen wij een gedigitaliseerd beeld van de borst vast in een warmtebeeld, thermogram.

Is een thermische scan anders dan een mammogram of echografie?

Ja, een thermische scan is zeker anders dan een mammogram of echografie.

– **Thermografie** kijkt naar verhoogde ontstekingsactiviteit in de borst, wat kan duiden op vroege veranderingen in de gezondheid van het borstweefsel.

– **Mammografie** focust op het detecteren van tumorvorming of andere weefselveranderingen, wat helpt bij het vaststellen van specifieke ziektebeelden zoals borstkanker.

Thermografie is een fysiologisch onderzoek; het beoordeelt of het borstweefsel zich ‘normaal’ gedraagt. Mammografie daarentegen is een pathologisch onderzoek en zoekt naar tekenen van ziekte, zoals tumoren. Eenmaal gevormde tumoren kunnen zichtbaar zijn via een mammografie, maar tot die tijd geeft een mammogram weinig informatie.

Je kunt deze twee methoden dus niet met elkaar vergelijken, en dat zou ook niet moeten. Het ondergaan van een thermografie sluit een mammografie of liever een echografie niet uit. Alle onderzoeken kunnen waardevol zijn en elkaar aanvullen.

Thermografie kijkt naar hoe het lichaam functioneert. Het maakt gebruik van infrarode technologie om warmte die het lichaam uitstraalt op te vangen. Dit is een handige methode om vroeg signalen op te pikken van afwijkingen in het lichaam die kunnen duiden op een risico voor kanker.

Mammografie en echografie kijken naar de structuur van het lichaam. Ze zijn goed in het vinden van tumoren die groot en dicht genoeg zijn om röntgenstralen of geluidsgolven te blokkeren, zodat een radioloog ze kan zien en beoordelen.

Kan een mammogram, echografie, MRI of thermografie kanker diagnosticeren.

Nee, een mammogram, echografie, MRI of thermografie kan op zichzelf geen kanker diagnosticeren. Deze onderzoeken kunnen wel afwijkingen of ongewone veranderingen in het lichaam detecteren, die mogelijk op kanker kunnen wijzen. Echter, alleen een biopsie, waarbij weefsel uit het verdachte gebied wordt genomen en onderzocht in een laboratorium, kan definitief vaststellen of het om kanker gaat.

Echter, wanneer Digitale Infrarood Thermografische Imaging (DITI), mammogrammen, echografieën en klinische onderzoeken samen worden gebruikt, bieden ze een uitgebreid beeld van de borstgezondheid. Deze gecombineerde aanpak zorgt voor de best mogelijke beoordeling en helpt bij het vroegtijdig detecteren van mogelijke problemen.

Is thermografie een vervanger voor mammogrammen of echografieën?

Veel vrouwen kiezen bewust voor thermografie in plaats van mammografie omdat ze mammografie willen vermijden en tegelijkertijd meer inzicht willen krijgen in hun borstgezondheid, vooral met het oog op preventie van borstkanker. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de meeste vrouwen thermografie gebruiken als aanvulling op, en niet als vervanging voor, mammografie en echografie.

We beschouwen thermografie als een aanvullend hulpmiddel dat niet concurreert met, maar juist de mammografie en echografie ondersteunt. Thermografie is bijzonder waardevol omdat het vrouwen met een hoog risico kan identificeren, waardoor het gebruik van mammogrammen en echo’s gerichter en mogelijk effectiever wordt. Onderzoek wijst uit dat het combineren van thermografie met mammografie de gevoeligheid voor het detecteren van borstkanker kan verhogen.

De keuze voor het gebruik van thermografie moet echter altijd op individuele basis worden gemaakt, rekening houdend met de klinische geschiedenis, persoonlijke omstandigheden en medisch advies.

Met thermografie kunnen we ook informatie bieden over:

Artritis

Thermografie kan helpen om vroegtijdige tekenen van artritis te detecteren – en om te onderscheiden tussen osteoartritis en ernstigere vormen zoals reumatoïde artritis. Effectieve vroege behandelingsstrategieën kunnen dan worden ingezet, voordat er verdere degeneratie optreedt.

Neck en rugpijn

Thermische pijnpatronen ‘lichten op’ wit en rood’ op een scan in het betrokken gebied. Je kunt sneller verlichting krijgen en beginnen met herstellende zorg die precies op het juiste gebied gericht is.

Tandheelkundige problemen

Als je TMJ, tandvleesziekte of een geïnfecteerde tand hebt, zal dit op een thermische scan als wit of rood te zien zijn.

Sinusklachten & hoofdpijn

Hitte in je voorhoofd of neusgebied die op een thermische scan wordt onthuld, is een indicatie dat deze systemen in je lichaam niet goed functioneren.

Immuun dysfunction, Fibromyalgie en Chronische vermoeidheid

Het immuunsysteem is gerelateerd aan de T1 en T2 gebieden van je wervelkolom – hoge niveaus van hitte in die regio kunnen aangeven dat het immuunsysteem niet goed functioneert. Aan de andere kant kunnen klachten zoals chronische vermoeidheid, fibromyalgie en pijnlijke gewrichten worden geassocieerd met koude patronen die in deze gebieden zichtbaar zijn.

Carpaaltunnelsyndroom (CTS)

Deze aandoening wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd. Bijvoorbeeld, je kunt denken dat je CTS hebt, maar de scan toont aan dat je nek pijn veroorzaakt vanuit een ander aangetast gebied. Dit zal helpen om de meest geschikte behandeling te krijgen.

Darmproblemen

Irritable bowel syndrome, diverticulitis en Crohn’s disease zijn vaak zichtbaar met thermografie. Als je deze aandoeningen vroegtijdig kunt aanpakken, zul je merken dat de gezondheid herstel veel waarschijnlijker is.

Andere aandoeningen

Waaronder diabetici studie bursitis, eczeem studie, asma studie hernia, ligament of spierverrekking, lupus, zenuwproblemen, whiplash, beroerte screening en vele, vele anderen.

Is er schadelijke straling bij een thermische scan?

Meditherm Iris 640

Nee.

Thermografie detecteert en registreert de infrarode warmte die van het lichaamsoppervlak wordt uitgestraald. Er is geen contact met het lichaam en geen schadelijke straling.

Doet het pijn om een scan te laten maken?

Nee.

Er is geen enkel contact met het lichaam of pijnlijke borstcompressie.

Voor wie is thermografie geschikt?

Elke volwassene vanaf ongeveer 25 jaar (hormonaal volgroeide vrouw) kan een thermische borstscan ondergaan.

Thermografie is vooral geschikt voor jongere vrouwen onder de 50 jaar wiens dichtere borstweefsel het voor mammografie moeilijker maakt om verdachte laesies op te pikken.

Hoe sneller een kwaadaardige tumor groeit, hoe meer infrarode straling deze genereert. Daarom kunnen met name voor jongere vrouwen de resultaten van thermografie-onderzoek leiden tot eerdere detectie.

Als ik een verdacht mammogram heb of een verdikking in een borst vind, moet ik dan een thermogram laten maken?

Ja, zeker.

Als je een verdacht mammogram hebt of een verdikking in je borst opmerkt, kan een thermogram waardevolle aanvullende informatie bieden. De gegevens die uit een thermografisch onderzoek komen, kunnen je arts helpen bij het maken van betere beslissingen over je behandelplan. Het is wel handig om al een baseline thermogram te hebben. Dit dient als referentiepunt voor toekomstige scans om veranderingen te kunnen volgen en de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.

Hoe vaak mag ik een thermische scan laten maken?

Zodra een betrouwbare basislijn is vastgesteld, idealiter op een jonge en gezonde leeftijd — waarvoor minimaal twee onderzoeken nodig zijn met een tussenpoos van drie maanden — is het advies om jaarlijks een vergelijkend onderzoek te laten uitvoeren. Dit helpt bij het opsporen van verdachte functionele (fysiologische) veranderingen die verder onderzoek kunnen rechtvaardigen. Afhankelijk van je persoonlijke medische geschiedenis en het risico op borstaandoeningen zal de arts van het ACCT, die je foto’s beoordeelt, adviseren hoe vaak je thermografische onderzoeken zou moeten herhalen.

Is er wetenschappelijk onderzoek?

Ja!

Er zijn meer dan 800 peer-reviewed onderzoeken naar borstthermografie in de “index medicus”.
In deze database zijn ruim 300.000 vrouwen opgenomen.
Het aantal deelnemers aan veel onderzoeken is zeer groot (10.000, 37.000, 60.000, 85.000, enz.). Sommige van deze onderzoeken hebben patiënten tot 12 jaar gevolgd.

Deze klinische onderzoeken hebben aangetoond dat borstthermografie:

  • De eerste tekenen van een kanker detecteert tot 10 jaar voordat een andere procedure het kan detecteren.
  • De lange-termijn overlevingskansen aanzienlijk verbetert met maar liefst 61%.
  • Bij gebruik als onderdeel van een multimodale benadering (klinisch onderzoek + thermografie + mammografie), 95% van de kankers in een vroeg stadium detecteert.

Voor een overzicht van het onderzoek: Volg deze link naar de pagina van het ACCT.

Afspraak maken (3) AGES (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (4) Barneveld (2) Bijnieren (3) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (9) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (6) Diabetes (6) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (11) Energieproductie (3) Enzymen (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (6) Insuline (3) Insulineresistentie (7) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (4) Levensstijl (7) Lever (10) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (6) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeenbalans (2) Oestrogeendominantie (12) Oligoscan (SO-check) (17) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (5) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (15) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (17) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Vitamin K (2) Voeding (3) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam