Natuurlijk Progesteron versus Synthetische Progestins

Natuurlijk Progesteron versus Synthetische Progestins

**Endogeen Progesteron: De Unieke Voordelen**

– **Anti-stress Hormoon
Natuurlijk progesteron fungeert als een primair anti-stress hormoon. Oestrogenen intensiveren de glucocorticoïde reactie op stress, terwijl progesteron dit omzeilt.

– **Effect op Bloeddruk
Progesteron antagoniseert mineralocorticoïden – stresshormonen die cruciaal zijn voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Hierdoor heeft progesteron antihypertensieve effecten. Daarentegen verhogen synthetische progestins de bloeddruk.

– **Rol in Insulineresistentie
Stresssystemen, beïnvloed door progesteron, spelen een belangrijke rol in insulineresistentie, een kernoorzaak van diverse ziekten. Er zijn aanwijzingen dat anticonceptie kan bijdragen aan problemen in glucosemetabolisme en gewichtstoename.

– **Effecten op de Hersenen
: In de hersenen kan natuurlijk progesteron worden omgezet in allopregnanolone. Dit steroïde staat bekend om stress te verminderen door het GABA-systeem en het verhogen van dopamine, wat leidt tot ontspanning en een heldere geestestoestand.

– **Behandeling van Postpartum Depressie
De farmaceutische industrie heeft versies van allopregnanolone gepromoot voor de behandeling van postpartum depressie, dat geassocieerd wordt met een tekort aan progesteron.

**De Rol van Oestrogenen en Serotonine
– Oestrogenen kunnen serotonine bevorderen, wat een antagonistisch effect heeft op dopamine. Dit kan leiden tot symptomen van gevoelloosheid, hulpeloosheid en desinteresse.

– Serotonine werd oorspronkelijk geïdentificeerd als een ontstekingsmediator en vasoconstrictor die een rol speelt in bloedstolling. Het was vroeger bekend als enteramine vanwege zijn ontstekingsactiviteit in het maag-darmkanaal.

**Synthetische Progestins en hun Bijwerkingen
– Synthetische progestins dragen bij aan bovenstaande processen. Het is daarom geen verrassing dat veel anticonceptiegebruikers klagen over bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Oestrogeen en Progesteron: Wat Je Moet Weten

Oestrogeen

– Het heeft invloed op hoe cellen water vasthouden. Vrouwen met veel oestrogeen kunnen last hebben van vochtophoping.

– Te veel celgroei en zwelling zijn gelinkt aan kanker.

– Bij dieren zorgt oestrogeen voor een stressreactie.

Progesteron

– Het helpt bij de groei van een embryo en voorkomt miskramen.

– Het beschermt tegen stress en werkt tegen oestrogeen.

– De versies die we namaken in laboratoria werken anders dan ons natuurlijke progesteron. Ze kunnen soms zelfs het tegenovergestelde doen.

Onderzoek naar Hormonen

– Studies hebben laten zien dat bepaalde hormoonbehandelingen risico’s kunnen verhogen. Er zijn verbanden gevonden met kanker, hartziekten en andere problemen.

– Zo vond het Coronary Drug Project risico’s bij een middel genaamd Premarin. De Nurses’ Health Study en de Framingham Heart Study toonden risico’s bij hormoonvervangende therapie en oestrogeengebruik.

– Het Women’s Health Initiative liet zien dat vrouwen die Premarin of Provera namen meer risico liepen op verschillende gezondheidsproblemen.

Anticonceptiepillen

– Ze voorkomen niet alleen zwangerschap door het nabootsen van hormonen. Er zijn zorgen over hun effect op de gezondheid van vrouwen.

– De oorsprong van de pil heeft banden met bewegingen die wilden ingrijpen in de bevolkingsgroei. Deze achtergrond roept vragen op over hun gebruik en effecten.

Oestrogeen en Progesteron: Hun Fysiologische Rollen

**Oestrogeen

– **Waterretentie
Oestrogeen heeft het vermogen om de capaciteit van cellen om water vast te houden te vergroten. Vrouwen met een dominante oestrogeenwaarde kunnen daardoor vatbaar zijn voor oedeem.

– **Celproliferatie
Tijdens de menstruatiecyclus bevordert oestrogeen de groei en proliferatie van het baarmoederslijmvlies en de follikels. Dit is essentieel voor de voorbereiding op bevruchting.

– **Verband met Kanker
De zwelling en proliferatie van cellen wordt ook geassocieerd met kanker. “Oncologie” komt van het Griekse woord “oncos”, wat “zwelling” betekent. Sommige studies suggereren dat oestrogeen de stressreactie bij dieren kan repliceren, wat betrokken kan zijn bij de groei van kanker.

– **Metabolisme
Er zijn speculaties dat oestrogeen de energieproductie in cellen kan vertragen, wat verband houdt met het Warburg-effect. Dit effect beschrijft hoe kankercellen energie produceren door suiker te fermenteren, zelfs in de aanwezigheid van zuurstof.

Progesteron

– **Antagonist van Oestrogeen
Progesteron en oestrogeen werken tegenovergesteld aan elkaar. Progesteron heeft anti-oestrogene eigenschappen, terwijl oestrogeen antiprogesteron eigenschappen heeft.

– **Zwangerschap

Progesteron is essentieel voor de voeding van het embryo en het voorkomen van miskramen. Als een natuurlijk anticonceptiemiddel signaleert het het lichaam dat het al zwanger is, waardoor verdere ovulatie wordt voorkomen.

– **Verhouding Belangrijk
Het is niet alleen de hoeveelheid progesteron in het lichaam die belangrijk is, maar de verhouding van progesteron tot oestrogeen die hun effecten bepaalt.

De complexiteit van deze hormonen en hun interactie in het menselijk lichaam is opmerkelijk. Ze hebben elk unieke rollen, maar werken ook samen en soms tegen elkaar om de fysiologische balans te handhaven. Het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe ze functioneren, vooral bij het overwegen van behandelingen zoals hormoonvervangende therapie of anticonceptie.

De Oestrogeen Uitbarsting Eenvoudig Uitgelegd

De menopauze was altijd een natuurlijk proces bij vrouwen na de leeftijd van 50, waarbij ze stopten met menstrueren en niet meer vruchtbaar waren. Men dacht nooit echt dat dit behandeld moest worden. 

Maar in de jaren ’40 kwam DES, een soort oestrogeen, op de markt. Het was bedoeld om miskramen te voorkomen en vrouwen te “verjongen”. Er ontstond een hype: vrouwen konden hun jeugd en energie terugkrijgen, meer zin in seks hebben en er jonger uitzien. Het klopte deels, want oestrogeen kan stimulerend werken. Later werden er veel stoffen ontwikkeld die op oestrogeen leken. Zelfs sommige planten en materialen, zoals polyester, kunnen een oestrogeen-achtige werking hebben. 

Dan het stukje over anticonceptie
Oestrogeen kan de zuurstof in de baarmoeder verminderen, wat een embryo kan doden. Maar vitamine E en progesteron kunnen oudere dieren helpen om toch vruchtbaar te blijven. Er zijn ook medicijnen die werken door het effect van progesteron te blokkeren, wat risico’s met zich meebrengt.

Tot slot over synthetische progestines: In de jaren ’40 en ’50 werden deze stoffen ontwikkeld uit yams en testosteron. Ze kunnen de natuurlijke productie van progesteron verminderen of stoppen, wat oestrogeen de vrije hand geeft. Veel van deze progestines werden goedgekeurd voor behandeling van problemen die juist door te veel oestrogeen ontstonden.

Synthetische Progestines vs. Natuurlijk Progesteron

Synthetische progestines hebben niet dezelfde effecten als natuurlijk progesteron. Velen dachten dat ze identiek waren, maar synthetische varianten kunnen de productie van natuurlijk progesteron verminderen en oestrogeen dominant maken. Medroxyprogesteroneacetaat, vroeger gezien als niet-oestrogeen, versterkt nu oestrogene effecten. Andere progestines, zoals norethynodrel en norethindrone, hebben androgene eigenschappen en kunnen zelfs oestrogenen worden, in tegenstelling tot natuurlijk progesteron.

Progesteron vs. Progestins


Natuurlijk progesteron heeft voordelen die synthetische progestins niet kunnen evenaren. Een belangrijk voordeel is dat het helpt bij het bestrijden van stress. In tegenstelling tot oestrogenen, die de stressreactie versterken, werkt progesteron juist tegen stress. Dit hormoon helpt ook om hoge bloeddruk te voorkomen, terwijl progestins deze juist kunnen verhogen. Dit kan verklaren waarom sommige anticonceptiemethoden problemen kunnen veroorzaken met suikerstofwisseling en gewichtstoename.

Een ander belangrijk punt is dat alleen natuurlijk progesteron in de hersenen kan veranderen in een stof genaamd allopregnanolone. Deze stof vermindert stress en zorgt voor ontspanning. Interessant is dat de farmaceutische industrie medicijnen op basis van allopregnanolone heeft ontwikkeld voor de behandeling van postpartum depressie, een aandoening die soms ontstaat door een tekort aan progesteron.

Oestrogenen kunnen het serotoninegehalte in ons lichaam verhogen. Wanneer er te veel serotonine is, kan dit leiden tot gevoelens zoals het niet kunnen ervaren van plezier, een algehele dofheid en gevoelens van hulpeloosheid. Dit kan er zelfs toe leiden dat sommige mensen zich zo overweldigd voelen dat ze willen opgeven.

De naam “serotonine” komt van zijn rol in het reguleren van de conditie van het bloed, of “serum”. Het werd oorspronkelijk ontdekt omdat het helpt bij ontstekingen en het vernauwen van bloedvaten, wat belangrijk is voor bloedstolling. Een oude naam voor serotonine was “enteramine”, omdat het specifiek werkte in het ontstekingsproces van het spijsverteringskanaal.

Wat betreft synthetische progestins, dit zijn kunstmatige hormonen die op verschillende manieren in ons lichaam werken. Onderzoek heeft aangetoond dat ze betrokken zijn bij veel van de processen die serotonine ook beïnvloedt. Als gevolg hiervan ervaren veel mensen die anticonceptiemiddelen met synthetische progestins gebruiken bijwerkingen. Dit omvat zaken als stemmingswisselingen, misselijkheid en hoofdpijn, en naar schatting heeft een derde van de gebruikers van deze anticonceptie hier last van.

Oestrogeendominantie kan ravage aanrichten

Hoog oestrogeen heeft ook een negatief effect op andere organen. In de video worden gegevens aangehaald die aantonen dat anticonceptiegebruikers een 50 keer hoger risico hebben op levertumoren, bijvoorbeeld, en een zes keer hoger risico op leverkanker. Synthetische progestins worden ook geassocieerd met slechtere uitkomsten voor zwangere moeders en hun baby’s — een andere aanwijzing dat progestins niet functioneren als progesteron.

Bijvoorbeeld, laag progesteron is een risicofactor voor autisme, en dierstudies hebben aangetoond dat nakomelingen van moeders die progestin kregen in plaats van progesteron autistische trekken vertonen.

Het enige dat deze twee verbindingen gemeen hebben, is dat ze de progesteronreceptor activeren met relatief vergelijkbare intensiteiten. 

Bioidentieke progesteron


Bioidentieke progesteron is een natuurlijk alternatief dat niet de nadelen heeft die synthetische progestins wel hebben. De reden dat veel farmaceutische bedrijven dit type progesteron niet op de markt brengen, is gerelateerd aan patentkwesties; ze kunnen dit natuurlijke product niet exclusief claimen. 2 producten  van Health Natura, genaamd Simply Progesterone en ProgestE van Rhay Peat. Deze producten onderscheiden zich omdat het naast bioidentieke progesteron ook vitamine E bevat, een combinatie die ook wordt aanbevolen door Peat.

Wat betreft de aanbevolen dosering van Progesterone

Use Simply Progesterone the same way of ProgestE

  • Health Natura stelt voor om 3 druppels van het product twee tot drie keer per dag te gebruiken. 
  • Of. Three drops twice a day twelve hours apart for two weeks and then two weeks off. 

Er is echter ook een alternatieve manier om het product te gebruiken voor mensen die op zoek zijn naar een betere nachtrust. 

  • Door 10 druppels van het product aan de binnenkant van de wangen te wrijven, ongeveer 20 tot 30 minuten voor het slapen gaan, kan het slaappatroon verbeterd worden. 

Dit komt doordat progesteron de productie van GABA verhoogt, wat bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Bovendien remt het de aanmaak van aldosteron, wat kan helpen het aantal keren te verminderen dat je ‘s nachts wakker wordt met de behoefte om te plassen.

Bron MERCOLLA

Lees ervaringen op het Forum; https://raypeatforum.com/community/threads/how-are-you-using-health-natura-simply-progesterone.17400/

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam