Het Belang voor Vrouwen Rond en Na de Overgang

Progesteron is een cruciaal hormoon dat veel verschillende functies in het lichaam vervult, vooral voor vrouwen rond en na de overgang. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met vruchtbaarheid en zwangerschap, speelt het ook een belangrijke rol in de algehele hormonale balans en het welzijn van vrouwen. In deze blog bespreken we de invloed van progesteron, vooral met betrekking tot veelvoorkomende symptomen zoals angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid en huilbuien.

Wat is Progesteron?

Progesteron is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd in de eierstokken, en tijdens de zwangerschap ook door de placenta. Het helpt bij de regulatie van de menstruatiecyclus en het voorbereiden van het lichaam op zwangerschap. Echter, het belang van progesteron strekt zich uit tot ver buiten de vruchtbare jaren, met name voor vrouwen die de overgang naderen of al in de postmenopauzale fase zijn.

Productie en Functie

Progesteron wordt geproduceerd nadat de eicel is vrijgegeven tijdens de ovulatie. Het corpus luteum, een structuur die achterblijft na de ovulatie, begint progesteron te produceren. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt, klaar om een bevruchte eicel te ontvangen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, neemt de productie van progesteron af, wat leidt tot de menstruatie.

Symptomen van Progesterontekort

Tijdens de overgang en daarna kunnen vrouwen een afname in progesteronniveaus ervaren. Dit kan leiden tot verschillende symptomen die het dagelijks leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Angst

Angst is een veelvoorkomend symptoom bij een tekort aan progesteron. Progesteron heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en helpt angst te verminderen. Een daling in de progesteronniveaus kan leiden tot gevoelens van onrust en bezorgdheid, wat de kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden.

Slapeloosheid

Een ander belangrijk symptoom van progesterontekort is slapeloosheid. Progesteron helpt bij het reguleren van de slaap door zijn kalmerende effecten. Wanneer de niveaus van dit hormoon dalen, kunnen vrouwen moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag.

Prikkelbaarheid

Progesterontekort kan ook prikkelbaarheid veroorzaken. Vrouwen kunnen merken dat ze gemakkelijker geïrriteerd of boos worden, zelfs door kleine tegenslagen. Dit kan relaties en de algehele stemming negatief beïnvloeden.

Huilbuien

Huilbuien zijn een ander symptoom dat vaak wordt gezien bij vrouwen met lage progesteronniveaus. Door de emotionele instabiliteit die gepaard gaat met een tekort aan dit hormoon, kunnen vrouwen sneller huilen of emotioneel reageren op situaties die ze normaal beter zouden kunnen hanteren.

De Kalmerende Effecten van Progesteron

Progesteron compenseert de effecten van oestrogeen en heeft een kalmerend effect. Het vermindert angst en verhoogt de slaperigheid. Dit is waarom veel vrouwen zich rustiger en meer ontspannen voelen tijdens de luteale fase van hun menstruatiecyclus, wanneer progesteronniveaus het hoogst zijn.

Productie en Regulatie

Progesteron wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken en de bijnieren, en tijdens de zwangerschap door de placenta. De productie wordt gereguleerd door het luteïniserend hormoon (LH) van de hypofyse. Dit proces zorgt voor een delicate balans die essentieel is voor een goede hormonale gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van Progesteron

Progesteron biedt tal van gezondheidsvoordelen:

 • Energiebeheer: Progesteron helpt je vet te gebruiken voor energie. Dit is essentieel voor het behoud van voldoende energieniveaus, vooral tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus.
 • Botgezondheid: Het helpt bij het opbouwen en onderhouden van botten, wat essentieel is voor het voorkomen van osteoporose, vooral na de menopauze.
 • Kankerbescherming: Progesteron beschermt je borsten en baarmoeder tegen kanker door de celgroei in deze weefsels te reguleren.
 • Cortisonproductie: Het bevordert de productie van cortison, wat essentieel is voor het stressresponsmechanisme van het lichaam.
 • Eetlust en Vetopslag: Progesteron reguleert de eetlust en bevordert de vetopslag, wat belangrijk is voor het handhaven van een gezond lichaamsgewicht.
 • Schildklierfunctie: Het helpt je cellen schildklierhormoon te gebruiken, wat belangrijk is voor het reguleren van de stofwisseling.

Invloed op de Huid en het Haar

Progesteron heeft ook een positief effect op de huid en het haar. Het helpt bij het reguleren van de talgproductie, wat kan bijdragen aan een helderdere huid en minder acne-uitbraken. Daarnaast bevordert het de haargroei en kan het haarverlies verminderen.

Progesteron en Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap speelt progesteron een cruciale rol. Het helpt bij het voorbereiden van de baarmoeder op de implantatie van de bevruchte eicel en ondersteunt de groei en ontwikkeling van het embryo. Progesteron zorgt er ook voor dat de baarmoederspieren ontspannen blijven, wat belangrijk is om vroeggeboorte te voorkomen.

Het Belang van Progesteron voor de Baby

Progesteron ondersteunt niet alleen de moeder, maar ook de baby. Het bevordert de ontwikkeling van de melkklieren voor borstvoeding en helpt bij de vorming van de placenta.

Progesteron speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de hersenen van een baby tijdens de zwangerschap:

 • Neurale groei en differentiatie: Bevordert de vorming van hersenstructuren.
 • Neuroprotectie: Beschermt neuronen tegen schade.
 • Myelinisatie: Ondersteunt de vorming van myeline voor efficiënte zenuwimpulsen.
 • Genexpressie: Reguleert genen die belangrijk zijn voor hersenontwikkeling.
 • Neurotransmitters: Beïnvloedt niveaus en activiteit van neurotransmitters.
 • Placenta ondersteuning: Draagt bij aan de gezondheid van de placenta voor voedingsstoffen en zuurstof.

Progesteron in de Menopauze

Tijdens de menopauze neemt de productie van progesteron drastisch af, wat kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, en stemmingswisselingen. Supplementatie met progesteron kan helpen deze symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hormoontherapie

Veel vrouwen kiezen ervoor om hormoontherapie te ondergaan tijdens de menopauze om hun progesteronniveaus aan te vullen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat hormoontherapie anders is dan het natuurlijke progesteron dat door ons lichaam wordt geproduceerd.

Verschil tussen Natuurlijke Progesteron en Hormoontherapie

 • Natuurlijke Progesteron: Dit is het hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt in de eierstokken en bijnieren. Het wordt in een natuurlijke cyclus geproduceerd en werkt samen met andere hormonen om je menstruatiecyclus te reguleren en zwangerschap te ondersteunen.
 • Synthetische Progesteron (Progestagenen): De hormonen die in hormoontherapie worden gebruikt, zijn vaak synthetische versies van progesteron. Deze progestagenen zijn chemisch verschillend van het natuurlijke hormoon en kunnen andere effecten op het lichaam hebben. Hoewel ze de symptomen van progesterontekort kunnen verlichten, is hun interactie met het lichaam niet altijd identiek aan die van natuurlijk progesteron.

kijk ook naar het blog NATUURLIJK PROGESTERON VERSUS SYNTHETISCHE PROGESTINS

Belangrijk om te Weten

Hoewel hormoontherapie effectief kan zijn bij het beheersen van menopauzale symptomen, moet het gebruik ervan zorgvuldig worden besproken met een arts. De behandeling moet worden afgestemd op de individuele behoeften en gezondheidstoestand van elke vrouw.

Conclusie

Progesteron is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van vrouwen, vooral rond en na de overgang. Het helpt bij het beheersen van symptomen zoals angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid en huilbuien, en biedt tal van andere gezondheidsvoordelen. Als je denkt dat je een tekort hebt, bespreek dit dan met je arts om de juiste behandeling te vinden. Zorg ervoor dat je voldoende progesteron in je lichaam hebt om je optimaal te voelen en een goede kwaliteit van leven te behouden. Begrijp ook dat hormoontherapie een waardevolle optie kan zijn, maar dat het anders werkt dan het natuurlijke hormoon dat je lichaam produceert.

TIPS OM OESTROGEEN- EN PROGESTERONBALANS TE OPTIMALISEREN: EEN GIDS VOOR HET BEHEREN VAN OESTOGEENDOMINANTIE

Heb jij het idee dat je uit balans bent? Dan is het belangrijk om stappen te ondernemen. Laten we beginnen met het monitoren van je borstgezondheid en vervolgens gaan kijken wat jij nodig hebt om weer in balans te komen.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam