TIPS OM OESTROGEEN- EN PROGESTERONBALANS TE OPTIMALISEREN: EEN GIDS VOOR HET BEHEREN VAN OESTOGEENDOMINANTIE

Tips om Oestrogeen- en Progesteronbalans te Optimaliseren: Een Gids voor het Beheren van Oestogeendominantie

## Inleiding

Zijn de symptomen is dit artikel heel herkenbaar?

Oestogeendominantie kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, van menstruatiestoornissen tot stemmingswisselingen en chronische vermoeidheid. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de symptomen te beheersen en te verminderen. Hier zijn 12 tips voor het optimaliseren van je oestrogeen- en progesteronbalans.

## 1. Reguleer je Bloedsuikerspiegel

Wanneer je bloedsuiker daalt, stijgen stresshormonen, inclusief oestrogeen. Stabiele bloedsuikers helpen je stresshormonen onder controle te houden.

Start je Dag met een Voedzaam Ontbijt of Lunch

Een voedzaam ontbijt of lunch kan een wereld van verschil maken als het gaat om het beheren van hormonale onevenwichtigheden zoals oestogeendominantie. Voedingsstoffen zijn de bouwstenen van hormonen en een gebalanceerde maaltijd kan je lichaam de juiste start geven.

• Kies voor een combinatie van eiwitten, gezonde vetten (geen zaadolie) en complexe (on geraffineerde) koolhydraten.

• Voeg vezelrijke groenten toe  als bv een wortelsalade om je darmen te ondersteunen, die een rol spelen in de uitscheiding van oestrogeen.

• Vermijd suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel kunnen laten schommelen en stresshormonen kunnen verhogen.

Een voedzaam ontbijt of lunch helpt niet alleen je hormonen te reguleren, maar het ondersteunt ook je algehele welzijn, waardoor je beter in staat bent om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

– Stem je dieet af op je metabole behoeften.

## 2. Beheer Stress

Als je veel stress hebt, is je lichaam vooral bezig met het aanpakken van die stress. Daardoor heeft het minder energie om te zorgen dat je gezond blijft. Je merkt misschien niet eens hoe gestrest je bent, maar je lichaam voelt dat wel. Er komt een punt dat je lichaam de stress niet meer aankan en je ziek kunt worden. We hebben een paar signalen op een rijtje gezet die kunnen laten zien dat je te veel stress hebt.

  • Darm- en Maagproblemen: Chronische stress kan de spijsvertering beïnvloeden, leidend tot problemen zoals brandend maagzuur, indigestie en zelfs het prikkelbare darm syndroom (IBS).
  • Haarverlies: Stress kan drie soorten haarverlies veroorzaken: Telogeen Effluvium, Alopecia Areata en Trichotillomanie.
  • Huidproblemen: Door verhoogde cortisolniveaus en darmontstekingen kunnen acne, eczeem en psoriasis ontstaan.
  • Slapeloosheid: Hoge cortisolniveaus verlagen melatonine, waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen.
  • Hoofdpijn: Stress is een directe trigger voor migraine en kan ook leiden tot tandenknarsen, wat weer hoofdpijn veroorzaakt.
  • Oorsuizen: Chronische stress kan gekoppeld zijn aan tinnitus, een constante piep in je oren.
  • Laag libido: Stress kan je seksdrive verminderen en het moeilijker maken om ‘in de stemming’ te komen.
  • Vaker ziek: Een voortdurend hoog stressniveau verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten.

## 3. Ondersteun je Lever

Je lever speelt een cruciale rol bij het inactiveren van oestrogeen. De lever is een veerkrachtig orgaan dat veel kan compenseren voordat er duidelijke symptomen verschijnen. Vaak worden tekenen van een overbelaste of beschadigde lever pas merkbaar als het orgaan al ernstig is aangetast. Enkele symptomen kunnen zijn:

– **Vermoeidheid en zwakte**: Een algemeen gevoel van malaise kan een vroeg teken zijn.

– **Geelzucht**: Geelverkleuring van de huid en ogen, wat duidt op een ophoping van bilirubine.

– **Donkere urine en bleke ontlasting**: Veranderingen in de kleur van urine en ontlasting kunnen wijzen op leverproblemen.

– **Opgeblazen gevoel en vochtretentie**: Vooral in de buik en benen.

– **Pijn in de rechter bovenbuik**: Dit is waar de lever zich bevindt.

– **Misselijkheid en braken**: Vooral na het eten van vet of zwaar voedsel.

– **Huidproblemen**: Jeuk, droge huid en gemakkelijk blauwe plekken kunnen voorkomen.

– **Mentale verwarring**: In ernstige gevallen kan een beschadigde lever leiden tot een verminderde hersenfunctie.

Als je vermoedt dat je leverproblemen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen voor een diagnose en behandelplan. De SO-Check geeft inzicht in de conjugatie van je lever, een proces waarmee toxische stoffen onschadelijk worden gemaakt voor verwijdering uit het lichaam. Als de test afwijkingen toont, kan dit wijzen op een overbelaste lever. Voor een compleet beeld zijn meer medische tests nodig. Kijk hier voor meer inzichten over de lever 

## 4. Ondersteun je Darmen

Als je darmen niet goed functioneren, bijvoorbeeld door een slechte bacteriële balans of verstoppingen, kan het zijn dat ze oestrogenen niet goed afvoeren. Normaal gesproken breken je darmen overtollige hormonen af zodat ze uit je lichaam kunnen worden verwijderd. Als dit niet gebeurt, kan het overtollige oestrogeen weer terug de bloedbaan in gaan.

Dit zorgt weer voor extra werk voor de lever (zoals hierboven), omdat de lever deze hormonen ook moet verwerken. De lever kan overbelast raken als hij te veel toxische stoffen, inclusief overtollige hormonen, moet afbreken en verwijderen.

## 5. Optimaliseer de Schildklierfunctie

Stress kan de schildklier vertragen. Voldoende energie is essentieel voor een optimale schildklierwerking. Oestrogenen en schildklierhormonen hebben een complexe wisselwerking. Oestrogeen kan de hoeveelheid schildklierbindend globuline (TBG) in het bloed verhogen. TBG is de stof die schildklierhormonen in de bloedbaan transporteert. Als er meer TBG is, kan er minder vrij schildklierhormoon zijn, waardoor de schildklier harder moet werken om voldoende hormonen te produceren.

Bovendien kan een overschot aan oestrogeen, zoals bij oestrogeendominantie, bijdragen aan ontstekingen en auto-immuunreacties, die de schildklierfunctie verder kunnen verstoren. Omgekeerd kan een slecht functionerende schildklier ook leiden tot hormonale disbalans, inclusief oestrogeendominantie. Het is dus een wederzijds beïnvloedende relatie die aandacht vereist voor een goede hormonale balans. Voor meer info over de schildklier 

## 6. Vermijd Xeno-oestrogenen

Wees voorzichtig met producten zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica en plastic die hormoonverstorende stoffen kunnen bevatten.

Xeno-oestrogenen kunnen symptomen van oestrogeendominantie veroorzaken, zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename en hormonale onbalans. Echter, standaard bloedtests voor oestrogeenniveaus meten niet de aanwezigheid van xeno-oestrogenen. Deze tests focussen op de natuurlijke oestrogenen die door het lichaam worden geproduceerd. Het kan dus zijn dat je normale oestrogeenniveaus hebt volgens een bloedtest, maar nog steeds symptomen ervaart door de invloed van xeno-oestrogenen.

– **Xeno-oestrogenen**: Dit zijn chemische stoffen die de werking van oestrogeen in het lichaam kunnen nabootsen of verstoren.

– **Waar te vinden**: Vaak in alledaagse producten zoals plastic flessen, cosmetica, en zonnebrandcrèmes.

– **Zonnebrand**: Sommige chemische filters in zonnebrand kunnen als endocriene verstoorders werken, wat betekent dat ze je hormoonhuishouding kunnen ontregelen.

– **Alternatief**: Als je bezorgd bent, kies dan voor zonnebrandproducten met minerale filters zoals zinkoxide in plaats van chemische filters.

– **Gevolgen**: Deze stoffen kunnen oestrogeendominantie veroorzaken, wat een scala aan gezondheidsproblemen kan opleveren.

## 7. Minimaliseer Fyto-oestrogenen

Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die een soortgelijke structuur hebben als het menselijke oestrogeen en daardoor enigszins vergelijkbare effecten kunnen hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

Soja en sojaproducten: zoals tofu en tempeh

• Lijnzaad: vaak gebruikt in smoothies of op yoghurt

• Sesamzaad: gevonden in veel Aziatische gerechten

• Granen: zoals haver en gerst

• Groenten: zoals spruitjes en broccoli

• Fruit: zoals appels en kersen

Hoe ze de hormoonhuishouding beïnvloeden:

• Fyto-oestrogenen kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam.

• Ze hebben een zwakkere werking dan het eigen lichaamsoestrogeen, dus ze kunnen als een soort “buffer” fungeren, wat handig kan zijn bij oestrogeendominantie.

• Aan de andere kant kunnen ze ook de werking van natuurlijk oestrogeen verstoren als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

De effecten van fyto-oestrogenen kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van het totale dieet en de levensstijl. 

## 8. Beperk Meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s)

Meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) in zaadoliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie kunnen oestrogeenniveaus in het lichaam beïnvloeden. Ze kunnen oestrogeenachtige effecten hebben, wat betekent dat ze zich kunnen gedragen als het hormoon oestrogeen. Dit kan leiden tot een onbalans in je hormoonhuishouding, bekend als oestrogeendominantie, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daarom wordt vaak aangeraden om de inname van deze oliën te beperken als je bezorgd bent over je oestrogeenniveaus.

## 9. Heroverweeg Anticonceptie en Hormoontherapie

Als je huidige methode bijdraagt aan oestogeendominantie, zijn er wellicht betere opties.

anticonceptiepillen onderdrukken de ovulatie (eisprong), waardoor er geen progesteron wordt geproduceerd door het zogenaamde ‘gele lichaam’ dat normaal na de ovulatie ontstaat. Progesteron en oestrogeen werken in het lichaam als een soort balans. Als er geen progesteron wordt aangemaakt door het ontbreken van een eisprong, kan dat leiden tot een relatieve oestrogeendominantie.

## 10. Voeg Aromataseremmers Toe

Natuurlijke aromataseremmers:

– Zink: Remt het aromatase-enzym, dat androgenen omzet in oestrogeen.

– Resveratrol: Gevonden in rode wijn, remt ook het aromatase-enzym.

– Kurkuma: Verlaagt de omzetting van testosteron naar oestrogeen.

– Broccoli: Bevat indolen die oestrogeen reguleren.

Over Androgenen:

– Hormonen die mannelijke kenmerken bevorderen.

– Belangrijk voor mannen en vrouwen.

– Testosteron is het bekendste androgeen.

– Invloed op spiermassa, verdiepen van de stem tijdens de puberteit. voortplanting en welzijn.

11. Reguleer je Dag-Nacht Ritme

Een gezond dag-nacht ritme, ook wel bekend als circadiaans ritme, is cruciaal voor een goede hormoonbalans. Verstoringen in dit ritme kunnen leiden tot stress en hormonale onevenwichtigheden, waaronder oestogeendominantie.

• Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan.

• Beperk blootstelling aan blauw licht in de avonduren; dit kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren.

• Zorg voor voldoende natuurlijk licht overdag om de aanmaak van serotonine en melatonine te ondersteunen.

Door je dag-nacht ritme te reguleren, kun je zorgen voor een evenwichtigere hormoonhuishouding, wat kan bijdragen aan het verlichten van symptomen van oestogeendominantie.

## Conclusie

Het beheren van oestogeendominantie vereist een holistische aanpak die meerdere aspecten van je leven omvat, van stressmanagement tot voedingskeuzes. Door deze strategieën toe te passen, leg je de basis voor een betere hormonale balans en daarmee een betere gezondheid.

Onthoud altijd om met zorgprofessionals te overleggen voordat je significante veranderingen in je levensstijl of medicatie aanbrengt.

## Aanvullende Bronnen

Voor een uitgebreide beoordeling van je vitamine- en mineralen status kun je terecht bij Thermografie Amsterdam https://thermografie-amsterdam.nl/vitaminen-mineralen-en-de-so-check/ 

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam