De lever, het orgaan dat bekend staat als de detox-hoofdstad van ons lichaam, verdient wel een beetje aandacht.

De lever, het orgaan dat bekend staat als de detox-hoofdstad van ons lichaam, verdient wel een beetje aandacht.

Laten we het hebben over de drie fasen van leverontgifting, maar dan op een luchtige manier.

Fase 1: De lever detox

Stel je voor, je gaat naar een feestje en je vrienden hebben wat gifstoffen meegebracht als cadeautje (niet de beste vrienden, trouwens). Wat gebeurt er dan? Nou, dat is waar de lever zijn detox superkrachten laat zien! Het doel van fase 1 is om de gifstoffen te veranderen zodat ze gemakkelijker kunnen samenwerken met de enzymen in fase 2.

Hoe doet de lever dat? 

Wel, net als een professionele hacker probeert de lever de code van de gifstoffen te kraken met behulp van drie chemische processen: 

oxidatie, reductie en hydrolyse. 

Zo worden de gifstoffen veranderd in iets dat gemakkelijker herkenbaar is voor de enzymen in fase 2.

Maar hier is de keerzijde: tijdens deze fase worden er ook een groot aantal vrije radicalen geproduceerd. En dat zijn niet de soort vrienden die je wilt uitnodigen voor een feestje. Ze kunnen namelijk schade aan cellen veroorzaken en de cel-functie aantasten. Sommige vrije radicalen hebben zelfs de potentie om zich te binden aan je DNA en als kankerverwekkers te dienen. Ai!

Fase 2: Conjugatie

Gelukkig, daar komt fase 2 aan om de redding! De enzymen in fase 2 combineren de veranderde gifstoffen met andere moleculen, zoals glutathione en aminozuren. Dit zorgt ervoor dat de gifstoffen meer wateroplosbaar worden, minder schadelijk en gemakkelijker kunnen worden uitgescheiden via de bloedbaan of galblaas. Dit proces kunnen we meten met de SO-Check.

De drie belangrijkste wegen in fase 2 zijn glucuronidering, glutathionconjugatie en aminozuurconjugatie. Klinkt als moeilijke woorden, maar eigenlijk is het net als het combineren van legoblokjes – je voegt simpelweg extra stukjes toe om iets nieuws te creëren.

Fase 3: Leverdrainage

En nu is het tijd voor de leverdrainage! De gifstoffen zijn klaar om het feestje te verlaten en net als een vuilniswagen vervoeren transportproteïnen de nieuw wateroplosbare gifstoffen uit de lever om uitgescheiden te worden via de bloedbaan of galblaas.

Oké, dus wat gebeurt er dan met die gifstoffen? Wel, het hangt er vanaf waar ze naartoe gaan. Als ze door het bloed worden afgevoerd, worden ze gefilterd door de nieren en uiteindelijk uitgeplast als een gele waterval. Maar als ze via de galblaas het lichaam verlaten, dan belanden ze in het spijsverteringsstelsel en kunnen ze worden uitgepoept als een bruine jongen.

Maar wacht even, er is meer! Het lymfestelsel speelt ook een belangrijke rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Sommige stoffen die door de lever zijn ontgift, worden opgenomen in de darmwand en vervolgens opgepikt door het lymfestelsel. Dit vervoert ze naar de lymfeknopen waar ze verder worden afgebroken en uit het lichaam worden gekieperd. Net als het opruimen van een feestje, maar dan in je lichaam.

Het klinkt misschien verleidelijk om jezelf te ontdoen van alle gifstoffen in je lichaam door middel van een detox. 

Maar voordat je jezelf onderdompelt in een sapkuur of een strenge dieet, is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Ten eerste moet je begrijpen dat je lichaam al een ingebouwd ontgiftingssysteem heeft. Je lever, nieren, lymfeklieren en andere organen zijn voortdurend bezig met het opruimen van gifstoffen en afvalstoffen. Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, het verminderen van stress en het beperken van alcohol en sigaretten, kan al helpen om je lichaam te ondersteunen bij deze processen.

Ten tweede, als je toch wilt detoxen, overleg dan altijd eerst met een deskundige om te bepalen welk type detox het beste bij jou past en welke supplementen of kruiden veilig zijn voor jouw gezondheid. Niet alle detox-methoden zijn geschikt voor iedereen en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn als je ze verkeerd gebruikt.

Dus voordat je begint met detoxen, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en dat je lichaam klaar is voor de uitdaging. Een gezonde levensstijl en een goed dieet zijn altijd de beste manier om je lichaam te ondersteunen bij het ontgiftingsproces.

Als de afvoer van gifstoffen niet goed verloopt, dan krijg je een soort van “gifstoffenverkeersopstopping”. 

En we weten allemaal hoe frustrerend het is om vast te zitten in het verkeer, toch? In het lichaam kan dit leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, huidproblemen en spijsverteringsproblemen – en dat is nog maar het begin. Want sommige giftige stoffen, zoals zware metalen en pesticiden, kunnen organen en weefsels beschadigen en zelfs kanker veroorzaken. Geen pretje dus!

Maar geen paniek, er zijn manieren om het gifstoffenverkeer te laten stromen. Het begint allemaal met een gezonde levensstijl, waarbij voldoende water drinken, vezelrijk voedsel eten, regelmatig bewegen en stress verminderen centraal staan. En als je nog wat extra hulp nodig hebt, dan zijn er altijd nog supplementen en kruiden die kunnen helpen bij de ontgifting. Dus, laten we die “gifstoffenfiles” vermijden en op weg gaan naar een gezond en schoon lichaam!

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam