Boob

Wat is het verschil tussen thermografie, mammografie en echografie?

Door Alexander Mostovoy, D.H.M.S., BCCT

Wat is het verschil tussen thermografie, mammografie en echografie?

Een veelgestelde vraag die we als thermograaf vaak krijgen, is: “Wat is precies het verschil tussen mammografie, echografie en thermografie?” Er lijkt enige verwarring te zijn over dit onderwerp, waarbij sommigen denken dat de ene test de andere vervangt, maar dat is niet het geval. Zowel mammografie als echografie zijn structurele (anatomische) tests, terwijl thermografie een functionele (fysiologische) test is. Geen van deze tests is een volledig diagnostische technologie. Thermografie maakt beelden van de borst en het omliggende gebied en biedt een risicobeoordeling, terwijl mammografie en echografie structurele afwijkingen detecteren. Als er een verdachte afwijking in de borst wordt gevonden die mogelijk kwaadaardig kan zijn, wordt er een biopsie uitgevoerd om weefsel te onderzoeken onder een microscoop.

Na een initiële beoordeling met thermografie kunnen vrouwen worden gevraagd om een vervolgonderzoek te ondergaan met echografie, mammografie of beide om bestaande pathologie uit te sluiten. Velen zijn opgelucht wanneer hun mammografie- of echogratieresultaten geen abnormale bevindingen laten zien, maar dit betekent niet per se dat er niets aan de hand is met hun borsten. Andere factoren kunnen bijdragen aan een hoog risico thermosgram, zoals hormonale onbalans, vroege bloedvatvorming, lymfatische zwellingen en andere bijdragende factoren die niet worden gedetecteerd door mammografie of echografie omdat ze geen structurele veranderingen vertonen.

Hier is een vergelijking van de drie tests met hun voor- en nadelen:

Mammografie:

 • Structurele test die de locatie van verdachte gebieden kan aangeven.
 • Tijdens het maken van een röntgenfoto wordt de borst voorzichtig samengedrukt.
 • Kan tumoren detecteren in langzaam groeiende of pre invasieve stadia.
 • Niet in staat om snelgroeiende tumoren in het pre invasieve stadium te detecteren.
 • Gevoeligheid kan verminderd worden door het gebruik van hormonen.
 • Evaluatie kan lastig zijn bij grote, dichte en fibrocystische borsten.
 • Kan bepaalde delen van de borst, zoals de bovenste delen en de okselregio, niet goed visualiseren.
 • Kan tumoren 1-2 jaar eerder detecteren dan lichamelijk onderzoek.
 • Gemiddelde specificiteit van 75% (25% vals positief) en gemiddelde gevoeligheid van 80% (20% van de kankers wordt gemist bij vrouwen ouder dan 50 jaar en 40% wordt gemist bij vrouwen jonger dan 50 jaar).

Neem het volgende in overweging:

Echografie:

 • Structurele test die de locatie van verdachte gebieden kan aangeven.
 • Gebruikt geluidsgolven die worden teruggekaatst om een beeld te produceren.
 • Kan sommige tumoren detecteren die gemist worden door mammografie.
 • Kan worden beïnvloed door hormonen.
 • ale invloeden, zoals cystische veranderingen, als gevolg van de menstruatiecyclus.
 • Kan alle delen van de borst en de okselregio analyseren.
 • Kan helpen bij het onderscheiden van massieve en vloeibare massa’s en het onderzoeken van verdachte gebieden op basis van mammografie-, thermografie- of lichamelijk onderzoekbevindingen.
 • Gemiddelde specificiteit van 66% (34% vals positief) en gemiddelde gevoeligheid van 83% (17% van de kankers wordt gemist).

Thermografie:

 • Functionele test die fysiologische veranderingen kan detecteren, maar niet de exacte locatie van verdachte gebieden kan aangeven.
 • Maakt gebruik van infrarooddetectoren om warmte en verhoogde bloedtoevoer (vasculariteit) te detecteren, wat kan wijzen op angiogenese.
 • Geen straling, niet-invasief en geen risico voor herhaaldelijk gebruik om de effectiviteit van behandeling in de loop van de tijd te observeren.
 • Kan fysiologische veranderingen vele jaren eerder detecteren dan andere screeningsmethoden.
 • Zeer gevoelig voor snelgroeiende agressieve tumoren.
 • Hormonale activiteit in de borst heeft invloed op thermografische beeldvorming, maar niet tot het punt van abnormale resultaten.
 • Kan alle vormen, toestanden en gebieden van de borst in beeld brengen.
 • Fungeert als een vroeg waarschuwingssysteem voor borstweefselveranderingen die vaak jaren voorafgaan aan tumorvorming.
 • Gemiddelde specificiteit van 90% (10% vals-positief) en gemiddelde gevoeligheid van 90% (10% van de kankers wordt gemist).

Hoewel vroege detectie de levensverwachting kan verlengen, betekent dit dat er al kanker aanwezig is. Daarom moet preventie prioriteit krijgen. Preventie betekent het voorkomen van kanker in de eerste plaats. Om de epidemie van borstkanker te bestrijden, is een meer proactieve aanpak nodig. Een grondige risicobeoordeling, inclusief verschillende screeningsmethoden, stelt vrouwen in staat hun risicofactoren te begrijpen en een actieplan te ontwikkelen om de gezondheid van hun borstweefsel te verbeteren of zelfs om te keren. Medische infraroodbeeldvorming (thermografie) moet worden toegevoegd aan de reguliere borstgezondheidszorg van alle vrouwen.

 • Als we het hebben over het verminderen van het risico op borstkanker en het bevorderen van borstgezondheid, is het absoluut cruciaal dat elke vrouw haar eigen risico begrijpt. En daar komt een grondige risicobeoordeling om de hoek kijken, waarbij verschillende tests zoals thermografie, mammografie en echografie worden gebruikt. Op die manier kan elke vrouw haar individuele risicofactoren identificeren en een slim actieplan opstellen om haar borstweefsel gezond te houden en zelfs de bestaande trends om te keren.
 • Natuurlijk zijn mammografie en echografie belangrijke tools als het gaat om het opsporen van structurele afwijkingen, maar we mogen de waarde van thermografie niet over het hoofd zien. Thermografie voegt echt iets toe door vroegtijdige fysiologische veranderingen op te sporen. Het is supergevoelig als het gaat om snelgroeiende agressieve tumoren en kan veranderingen in warmte en bloedtoevoer naar het borstweefsel identificeren. Die veranderingen kunnen wijzen op vroege angiogenese, het proces dat voorafgaat aan de groei van tumoren.
 • Dus laten we ons richten op preventie in plaats van alleen maar opsporing als het gaat om borstkanker. Naast regelmatige screening met mammografie en echografie, is het toevoegen van thermografie aan de standaard borstgezondheidszorg een slimme zet. Op die manier kunnen we een proactieve aanpak hanteren als het gaat om borstgezondheid.
 • We willen dat vrouwen zich bewust worden van de mogelijkheden die thermografie biedt. Het is ook belangrijk dat medische professionals en gezondheidszorginstellingen het belang van geïntegreerde screeningsmethoden erkennen. Door structurele en functionele beeldvorming te combineren, kunnen we vroegtijdige tekenen van borstaandoeningen beter opsporen en vrouwen helpen bij het nemen van preventieve maatregelen om hun borstgezondheid te behouden.
 • Laten we thermografie een onmisbaar onderdeel maken van de reguliere borstgezondheidszorg. Samen kunnen we ons inzetten voor effectievere preventie en vroegtijdige interventie. Het uiteindelijke doel? Het aantal gevallen van borstkanker verminderen en de gezondheid en het welzijn van vrouwen verbeteren.

Laten we samen voor gezonde borsten gaan!

Lees hier hoe de lichamelijke systemen die verantwoordelijk voor de temperaturen op de huid af te lezen zijn met een thermische camera. VAN BINNEN NAAR BUITEN: HOE INTERNE PROCESSEN DE HUIDTEMPERATUUR VORMGEVEN

Gerelateerde berichten


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam