Van Binnen naar Buiten: Hoe Interne Processen de Huidtemperatuur Vormgeven

Van Binnen naar Buiten: Hoe Interne Processen de Huidtemperatuur Vormgeven

Het menselijk lichaam is een complex systeem van interacties en reflexen. Processen die diep in het lichaam plaatsvinden, kunnen invloed hebben op de temperatuur van de huid, zoals geïllustreerd in de afbeelding.

1. **Sympathische Activiteit**: Het sympathische zenuwstelsel is een deel van het autonome zenuwstelsel dat ons lichaam voorbereidt op ‘vecht- of vlucht’-reacties. Een toename van sympathische activiteit kan leiden tot vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten). Dit vermindert de bloedtoevoer naar de huid, waardoor de huid kouder aanvoelt.

2. **Vasoconstrictie**: Dit is het proces waarbij bloedvaten vernauwen. Als reactie op koude temperaturen of andere factoren vernauwen de bloedvaten in de huid om warmteverlies te beperken. Hierdoor wordt minder warm bloed naar het huidoppervlak gestuurd, waardoor de huid kouder aanvoelt.

3. **Huidgebied van Overgedragen Pijn**: Soms kunnen interne aandoeningen of problemen pijn veroorzaken die wordt gevoeld in een ander deel van het lichaam dan waar het eigenlijke probleem zich bevindt. Dit staat bekend als gerefereerde pijn. Deze gebieden kunnen gevoeliger zijn voor veranderingen in temperatuur.

4. **Spinothalamische Route**: Deze zenuwbaan is verantwoordelijk voor het overbrengen van pijn- en temperatuursensaties van de periferie naar de hersenen. Afwijkingen of stimulatie van deze baan kunnen de waargenomen huidtemperatuur beïnvloeden.

5. **Viscerale en Motorische Reflexen**: Deze reflexen zijn reacties op stimulatie van inwendige organen. Bijvoorbeeld, wanneer een inwendig orgaan beschadigd is, kan er een reflexmatige spiersamentrekking optreden in andere delen van het lichaam, wat indirect de huidtemperatuur kan beïnvloeden.

Samenvattend:

Processen diep in het lichaam, zoals activiteit van het sympathische zenuwstelsel, vasoconstrictie en verschillende reflexen, kunnen allemaal invloed hebben op de temperatuur van de huid. Deze mechanismen helpen het lichaam om zijn interne temperatuur te reguleren en te reageren op interne en externe stimuli.

Dermatomen zijn specifieke gebieden van de huid die worden geïnnerveerd door een enkele spinale zenuwwortel. Elke spinale zenuw voorziet een bepaald gebied van de huid, bekend als een dermatoom. Wanneer we praten over gerefereerde pijn en de veranderingen in huidtemperatuur, zoals besproken in het vorige antwoord, zijn dermatomen zeer relevant.

Het verband tussen de processen diep in het lichaam en dermatomen is als volgt:

1. **Gerefereerde Pijn**: Wanneer een inwendig orgaan pijn ervaart, kan die pijn soms worden gevoeld in het dermatoom dat overeenkomt met de zenuw die dat orgaan innerveert. Dit komt omdat inwendige organen en specifieke huidgebieden dezelfde spinale zenuwwortels delen. Bijvoorbeeld, hartproblemen kunnen soms pijn veroorzaken in het linkerarm-dermatoom, omdat de zenuwen van het hart en die arm hetzelfde segment van het ruggenmerg binnenkomen.

2. **Veranderingen in Huidtemperatuur**: Als er een probleem is met een bepaalde spinale zenuwwortel, zoals compressie of irritatie, kan dit invloed hebben op het bijbehorende dermatoom. Dit kan leiden tot veranderingen in huidtemperatuur, gevoeligheid of andere sensaties in dat specifieke dermatoomgebied.

3. **Zenuwbanen**: De spinothalamische baan, die pijn- en temperatuursensaties naar de hersenen overbrengt, ontvangt input van verschillende dermatomen. Als er een probleem is met een deel van deze zenuwbaan, kan het de waargenomen sensaties in bepaalde dermatomen beïnvloeden.

Dus, in het kader van de vraag over hoe processen diep in het lichaam de huidtemperatuur kunnen veranderen: wanneer er problemen zijn met inwendige organen of met bepaalde zenuwbanen, kunnen de effecten daarvan vaak worden waargenomen in specifieke dermatomen die door die organen of zenuwbanen worden geïnnerveerd.

Ja, thermografie, ook bekend als infraroodthermografie, is een beeldvormende techniek die temperatuurverschillen aan het oppervlak van het lichaam in kaart brengt. Hiermee kan men afwijkingen in de temperatuur van de huid waarnemen, wat kan wijzen op onderliggende pathologieën.

Enkele toepassingen van thermografie in relatie tot dermatomen en onderliggende processen zijn:

1. **Gerefereerde Pijn**: Zoals eerder vermeld, kan pijn van een inwendig orgaan soms worden gevoeld in een dermatoom. Met thermografie kan men temperatuurveranderingen waarnemen in het gebied van het betreffende dermatoom, wat een aanwijzing kan zijn voor het betrokken orgaan.

2. **Zenuwaandoeningen**: Als er een probleem is met een bepaalde zenuw, zoals beknelling of ontsteking, kan dit leiden tot temperatuurveranderingen in het bijbehorende dermatoom. Thermografie kan deze veranderingen detecteren.

3. **Ontstekingen**: Ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen lokale warmte veroorzaken. Thermografie kan deze warmteverschillen detecteren en visualiseren.

4. **Doorbloedingsstoornissen**: Veranderingen in de bloedtoevoer, zoals bij vasculaire aandoeningen, kunnen leiden tot temperatuurveranderingen in bepaalde gebieden van de huid. Thermografie kan helpen deze gebieden te identificeren.

Hoewel thermografie nuttig kan zijn voor het detecteren van temperatuurverschillen en mogelijke problemen, is het belangrijk op te merken dat het een aanvullende diagnostische tool is. Het kan bepaalde aandoeningen suggereren, maar andere diagnostische methoden zijn vaak nodig om een definitieve diagnose te stellen. Het is altijd raadzaam om de resultaten van een thermografisch onderzoek met een arts of specialist te bespreken.

Afspraak maken (3) AGES (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (4) Barneveld (2) Bijnieren (3) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (9) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (6) Diabetes (6) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (11) Energieproductie (3) Enzymen (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (6) Insuline (3) Insulineresistentie (7) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (4) Levensstijl (7) Lever (10) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (6) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeenbalans (2) Oestrogeendominantie (12) Oligoscan (SO-check) (17) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (5) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (15) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (17) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Vitamin K (2) Voeding (3) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam