ZINK, OOK WEL BEKEND ALS DE POORTWACHTER VAN HET IMMUUNSYSTEEM.

Zink, ook wel bekend als de poortwachter van het immuunsysteem.

Het is bekend dat zink een belangrijke rol speelt in de werking van het immuunsysteem, dus gezien de huidige wereldwijde omstandigheden is het niet verwonderlijk dat mensen hun zink-spel opvoeren. Maar opnieuw wordt de bron en de balans die de natuur voor ogen heeft, over het hoofd gezien.

Zink speelt een belangrijke rol in het lichaam en is betrokken bij veel verschillende functies. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van zink:

  1. Hormonale regulatie: Zink speelt een rol in de productie, activiteit en regeling van hormonen, waaronder testosteron en insuline.
  2. Genezing van wonden: Zink is belangrijk voor de genezing van wonden en speelt een rol bij de productie van collageen, wat nodig is voor de groei en reparatie van weefsel.
  3. Immuunsysteem: Zink speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem en helpt het lichaam om ziektekiemen te bestrijden en infecties te voorkomen.
  4. Zicht en smaak: Zink speelt een rol in de gezondheid van het netvlies en helpt bij het onderhouden van goed zicht. Het is ook betrokken bij de verwerking van smaakprikkels.
  5. Groei en ontwikkeling: Zink is nodig voor de groei en ontwikkeling van het lichaam, inclusief de groei van weefsels, botten en spieren.
  6. DNA-synthese: Zink is nodig voor de synthese van DNA en is betrokken bij de productie en reparatie van het genetisch materiaal van de cel.

In het algemeen speelt zink een belangrijke rol in het lichaam en een tekort aan zink kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Zink in supplementvorm werkt niet op dezelfde manier in het lichaam als zink uit een natuurlijke bron. 

Bij overmatige inname van zinksupplementen kan dit leiden tot een verhoging van een leverproteïne genaamd metallothioneïne (MT), wat weer zorgt voor een afname van de hoeveelheid beschikbare koper en een toename van cholesterol en oxidatieve stress. Dit kan leiden tot blokkade van koperabsorptie en ceruloplasmineproductie, wat op zijn beurt invloed kan hebben op de productie van schildklierhormonen, energieproductie op celniveau en een toename van ferro-ijzer (giftig ijzer) in het lichaam en weefsels. Al deze factoren kunnen samen het immuunsysteem verzwakken en beïnvloeden.

Een van de beste voedselbronnen van zink is het eten van oesters.

Oesters zijn een waardevolle voedselbron die meer zink per portie bevatten dan enig ander voedsel, samen met vitamine D, B-vitaminen, koper, ijzer, magnesium en seleen. Dagelijks 2 oesters eten zorgt al voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn vlees, schelpdieren, melkproducten en eieren.

Gerelateerde berichten


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam