Boron

Boron: De Sleutel tot Gezondere Botten, Gewrichten en Hormoonbalans

Het mineraal Boron (borium) is één van de minder bekende essentiële mineralen, en het speelt een cruciale rol in de gezondheid van ons lichaam. Ondanks zijn belang, wordt borium vaak over het hoofd gezien; zelden hoor je iemand praten over de noodzaak om dit mineraal te supplementen.

Boron wordt opgenomen door de bijschildklier, die een hormoon produceert om calcium en magnesium voor sterke botten te behouden en te gebruiken. Fluoride, schadelijk voor gewrichten en hersenen, bindt zich aan boron en wordt uit het lichaam verwijderd via de urine.

### Uitgebreide Voordelen van Borium

1. **Botgezondheid**: Boron is cruciaal voor het behoud en de verbetering van de botstructuur. Het bevordert de botdichtheid, wat essentieel is om botontkalking en ziekten zoals osteoporose tegen te gaan. Dit effect wordt bereikt door de verbeterde integratie van calcium in het botweefsel, wat resulteert in sterkere botten die minder gevoelig zijn voor breuken. Daarnaast bindt borium effectief aan fluoride, waardoor het de negatieve impact ervan op botten en gewrichten vermindert. Dit mineraal is dus van vitaal belang voor de bescherming tegen botverzwakking en aanverwante gezondheidsproblemen door fluoride te neutraliseren.

Dr. Rex E. Newnham belicht in zijn boek over het bestrijden van artritis en osteoporose de essentiële rol van Boron voor onze gezondheid. Hij constateerde dat in gebieden met een lage boriumconsumptie, zoals Jamaica, artritis vaak voorkomt. Volgens zijn bevindingen hebben gezonde personen ongeveer 6 mg borium per dag nodig, terwijl individuen met een tekort aan dit mineraal wel 10 mg per dag nodig kunnen hebben om gezondheidsproblemen te voorkomen.

2. **Wondgenezing**: Boron speelt een sleutelrol bij de activatie van enzymen die essentieel zijn voor de genezing van wonden. Het bevordert de vorming van fibroblasten, een type cel dat cruciaal is voor de vorming van bindweefsel en dus het genezingsproces ondersteunt.

3. **Hormonale Balans**: Boron beïnvloedt de stofwisseling van sterke hormonen zoals oestrogeen en testosteron, evenals vitamine D. Dit kan de hormonale balans bevorderen, wat bijdraagt aan een verbeterde huidgezondheid, emotioneel welzijn, en energieniveaus. Het voorkomt oxidatie van cellen door ijzer en speelt een rol bij het reguleren van ijzer- en koperhuishouding in het lichaam.

4. **Magnesiumabsorptie**: Het helpt bij het effectiever absorberen van magnesium, een mineraal dat essentieel is voor honderden biochemische reacties in het lichaam, inclusief spier- en zenuwfunctie en bloeddrukregulatie. Een betere magnesiumabsorptie ondersteunt ook het cardiovasculaire systeem en kan helpen bij het voorkomen van hartritmestoornissen.

5. **Anti-inflammatoire Eigenschappen**: Boron verlaagt niveaus van inflammatoire biomarkers, zoals hoog-sensitieve C-reactief proteïne (hs-CRP) en tumor necrose factor alfa (TNF-α). Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes.

6. **Antioxidatieve Werking**: Het verhoogt de niveaus van antioxidante enzymen, zoals superoxide dismutase (SOD), catalase en glutathion peroxidase. Deze enzymen spelen een cruciale rol in het verminderen van oxidatieve stress, een factor die bijdraagt aan veroudering en vele ziekten.

7. **Bescherming tegen Toxines**: Boron biedt bescherming tegen door pesticiden veroorzaakte oxidatieve stress en zware-metalentoxiciteit. Dit maakt het een belangrijke factor in de ondersteuning van het lichaam’s detoxificatieprocessen.

8. **Cognitieve Voordelen**: Boron is aangetoond om de elektrische activiteit van de hersenen, cognitieve prestaties en kortetermijngeheugen bij ouderen te verbeteren. Dit suggereert dat borium kan bijdragen aan de gezondheid en functie van de hersenen en mogelijk het risico op cognitieve achteruitgang kan verminderen.

9. **Cancer Preventie en Ondersteuning**: Boron toont preventieve en therapeutische effecten bij verschillende soorten kanker, zoals prostaat-, baarmoederhals-, en longkanker. Het kan ook helpen de negatieve effecten van traditionele chemotherapeutische middelen te verminderen, wat de behandelingsresultaten voor kankerpatiënten kan verbeteren.

10. **Genexpressie en Hormoonwerking**: Boron reguleert de expressie van genen die gerelateerd zijn aan weefselmineralisatie en de acties van sleutelhormonen betrokken bij botgroei en -omzetting. Dit helpt bij het behouden van een gezonde botstructuur en bevordert de genezing van botgerelateerde aandoeningen.

Boron is dus een krachtig mineraal dat breed inzetbaar is voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Het overwegen van boron suppletie kan bijzonder waardevol zijn, vooral voor individuen die een dieet volgen dat arm is aan boriumrijke voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten, granen en fruit. Hieronder volgt een verdere uitdieping van enkele minder bekende voordelen van borium:

11. **Bescherming tegen Milieutoxines**: Boron speelt een beschermende rol tegen omgevingstoxines zoals malathion, een veelgebruikte pesticide. Door de schadelijke oxidatieve stress die deze toxines kunnen veroorzaken te verminderen, helpt borium het lichaam te beschermen tegen potentiële gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan.

12. **Rol in de Evolutie van het Leven**: Interessant is dat boron mogelijk een rol heeft gespeeld in de evolutie van leven op aarde en de vorming van genetisch materiaal. Dit benadrukt het fundamentele belang van borium in de biologie en biedt een dieper inzicht in hoe leven zich heeft kunnen ontwikkelen op onze planeet.

13. **Verlenging van de Halfwaardetijd van Hormonen**: boron is van cruciaal belang voor het verlengen van de halfwaardetijd en de bioavailability van geslachtshormonen en vitamine D. Deze hormonen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de regulatie van de calciumstofwisseling en de immuunfunctie.

14. **Invloed op Energiemetabolisme en DNA-Reparatie**: Boron beïnvloedt de vorming en activiteit van belangrijke biomoleculen zoals S-adenosyl methionine (SAM-e) en nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+). Deze moleculen zijn belangrijk voor het energiemetabolisme en spelen een cruciale rol in DNA-reparatie en celgezondheid.

15. **Kankerpreventie en -therapie**: Door zijn invloed op de celgroei en -differentiatie kan boron een rol spelen in de preventie en behandeling van verschillende vormen van kanker. De mechanismen achter de preventieve en therapeutische effecten van borium op kanker worden nog steeds onderzocht, maar de potentie is duidelijk.

Het integreren van boron in je dagelijkse dieet of als supplement kan dus bijdragen aan een algeheel gezonder lichaam en het voorkomen van verschillende ziektes. Zoals bij elke vorm van suppletie, is het echter belangrijk om dit te doen in overleg met een gezondheidsprofessional, vooral als je reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Boriumsupplementen zijn beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en vloeibare vormen, wat het gemakkelijk maakt om een vorm te kiezen die het beste bij jouw levensstijl past. 

Door de veelzijdige voordelen van boron te erkennen en te benutten, kunnen we niet alleen onze algemene gezondheid verbeteren, maar ook actief bijdragen aan de preventie van chronische ziekten en de verbetering van onze levenskwaliteit.

Inname van Boron

  • Startdosering: Begin met 3 mg boron per dag.
  • Dosisverhoging: Verhoog geleidelijk tot 9-30 mg per dag.
  • Vermijden van Overdosering: Let op nierproblemen of andere bijwerkingen.

Bereiding en Gebruik van Borax oplossing

  • Bereid een oplossing met 600 mg boron in een liter water.
  • Elke theelepel van deze oplossing bevat ongeveer 3 mg boron.
  • Begin met één theelepel per dag en verhoog geleidelijk.

Problemen en Oplossingen

  • Candida Sterfprobleem: Boron doodt schimmels, wat detoxsymptomen kan veroorzaken.
  • Braakprobleem: Kan optreden door te snelle fluoride-ontgifting.
  • Mentale Kwelling: Emotionele reacties kunnen voorkomen bij het ontgiften van fluoride.

Boron en Hormoonbalans

Boron is cruciaal voor het balanceren van hormonen en helpt magnesium in cellen te krijgen. Het voorkomt oxidatie van cellen door ijzer en speelt een rol bij het reguleren van ijzer- en koperhuishouding in het lichaam.

Aanbevelingen

Ga langzaam te werk bij het introduceren van boron, luister naar je lichaam, eet echt voedsel, gebruik EFT voor het oplossen van onopgeloste stress en pas supplementen/doseringen aan aan je individuele behoeften.

Afspraak maken (3) AGES (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (4) Barneveld (2) Bijnieren (3) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (9) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (6) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (10) Energieproductie (2) Enzymen (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (7) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (4) Levensstijl (7) Lever (9) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (6) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeenbalans (2) Oestrogeendominantie (12) Oligoscan (SO-check) (17) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (5) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (15) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (17) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Vitamin K (2) Voeding (3) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam