Progesteron

Het Belang van Progesteron tijdens de Perimenopauze: 

Begrijp en Optimaliseer je Hormonen.

Weet jij wanneer de overgang plaatsvindt? Meestal treedt de menopauze op rond dezelfde leeftijd als bij je moeder. Als je moeder bijvoorbeeld op 50-jarige leeftijd in de menopauze kwam, zal deze bij jou waarschijnlijk tussen de 45 en 55 jaar liggen. De perimenopauze kan echter 10 tot 15 jaar eerder beginnen, dus rond de 35 tot 40 jaar. Deze tijdlijn kan afwijken door algemene gezondheidsklachten.

De perimenopauze begint vaak eerder dan je denkt en wordt vaak door de zorg niet als zodanig herkend. Tijdens de perimenopauze kunnen vrouwen al symptomen ervaren zoals onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Dit is een periode van hormonale veranderingen die uiteindelijk leidt tot de menopauze.

Zo zie ik regelmatig vrouwen die al rond hun 40e niet meer menstrueren. Dit kan verwarrend zijn, vooral als de voorafgaande symptomen niet worden herkend als onderdeel van de perimenopauze. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan vroege symptomen en veranderingen in je lichaam.

Door vroegtijdig bewust te zijn van de perimenopauze, kun je beter voorbereid zijn op de veranderingen die je lichaam doormaakt.

De meeste vrouwen ervaren perimenopauze voordat ze zich hiervan bewust zijn. Je kunt tot vijf jaar voor de menopauze anovulatoire cycli hebben (menstruatiecycli zonder ovulatie, wat kan leiden tot een tekort aan progesteron, ondanks regelmatige menstruaties) of veranderingen in je cyclus opmerken. Als je moeder rond haar 50e in de menopauze kwam, kan jouw perimenopauze tussen de 35 en 40 jaar beginnen. Dus als je rond de 30 bent en nog kinderen wilt, is het belangrijk hier rekening mee te houden bij het maken van je lifestyle. Het kennen van je tijdlijn is belangrijk!

Wat gebeurt er precies tijdens de Perimenopauze en Menopauze?

Tijdens de overgang naar de perimenopauze en uiteindelijk de menopauze, vinden er significante hormonale veranderingen plaats in het lichaam. Om dit proces beter te begrijpen, is het nuttig om eerst te kijken naar wat er gebeurt in een normale, ovulatoire cyclus.

De Vrouwelijke Menstruatiecyclus:

1. Start van de cyclus:

• Dag 1: De cyclus begint met de eerste dag van de menstruatiebloeding. Op dit punt zijn de hormonen oestrogeen en progesteron op hun laagste niveau.

2. Actie van de hypothalamus:

• Hormoon: Gonadotropine-releasing hormoon (GnRH).

• De hypothalamus geeft GnRH af om de hypofyse aan te sturen.

3. Reactie van de hypofyse:

• Hormoon: Follikelstimulerend hormoon (FSH).

• De hypofyse geeft FSH af om de follikels in de eierstokken te stimuleren.

4. Stimulatie van de follikels:

• Hormoon: Oestrogeen.

• De follikels geven oestrogeen af, waardoor de FSH-niveaus dalen.

5. Selectie van de dominante follikel:

• Een dominante follikel wordt geselecteerd en de ontwikkeling van het ei begint.

6. Hormonale piek:

• Hormonen: Piek in oestrogeen, luteïniserend hormoon (LH), en FSH.

• Een piek in oestrogeen leidt tot de rijping van het ei en een piek in LH en FSH.

7. Ovulatie:

• Rond dag 14 vindt de ovulatie plaats. De dominante follikel laat het ei los, waardoor LH- en FSH-niveaus dalen.

8. Vorming van het corpus luteum:

• Hormoon: Progesteron.

• De dominante follikel wordt het corpus luteum, wat zorgt voor een piek in progesteron.

Dit proces resulteert in gezonde hoeveelheden oestrogeen en progesteron, essentieel voor veel organen en systemen in het lichaam. Naarmate we ouder worden, neemt onze eicelreserve af. Dit leidt uiteindelijk tot anovulatoire cycli, waarbij we niet elke cyclus progesteron produceren. Dit veroorzaakt een onevenwicht tussen oestrogeen en progesteron, wat vaak symptomen van oestrogeendominantie veroorzaakt. Soms zijn de oestrogeenspiegels hoog, maar tijdens de perimenopauzale moet de focus liggen op het optimaliseren van progesteron. 

Het optimalisatie van je lifestyle tijdens de Perimenopauze

Dit houdt in:

– **Optimaliseren van de voeding:** Check je mineralen en vitamine. Zorg voor voeding rijk aan zink, magnesium, vitamine B6 en whole-food vitamine C, die allemaal de productie van progesteron ondersteunen. Deze check je heel simpel met de SO-Check.

  – Bewust zijn van hormoon verstorende voeding zoals soja, alcohol, processed food waarin o.a. veel plantaardige vetten (PUFA’s) zitten.

  – Rekening houden met omgevingsfactoren zoals plastic, luchtverfrissers, huidverzorgingsproducten, vluchtige stoffen, brandvertragers, vaat-wasblokjes en zo veel meer.

  – De lever en darmen ondersteunen.

– **Gezondheid van de schildklier:** 

  – Zorg voor stress management, voldoende voedingstoffen zoals jodium, selenium, retinol en andere essentiële voedingsstoffen.

  – Regelmatige controle van je ochtendtemperatuur om je schildklier te controleren.

– **Minimaliseren van onnodige stressfactoren welke ook een aanslag doen op je progesteron:**

– **Stressmanagement**: Technieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress, wat essentieel is omdat chronische stress de progesteron uitput en de ovulatie verstoord.

  – Regelmatig meditatie, op bloten voeten lopen, yoga, pauzes nemen, ademhalingsoefeningen en zorgen dat je circadiaan ritme in balans is.

-**Beweging Regelmatige lichaamsbeweging, als wandelen, high intensity intervaltraining (HIIT) helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezond hormonaal evenwicht.

– **Slaap**: Voldoende en diep slapen, waarbij je echt uitgerust wakker wordt, is essentieel voor een gezond hormonaal evenwicht.

Het Belang van voldoende Progesteron

Progesteron speelt een cruciale rol tijdens de perimenopauze en menopauze. Dit hormoon helpt niet alleen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, maar heeft ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel, bevordert een gezonde slaap en ondersteunt de gezondheid van de botten en het hart. Een tekort aan progesteron kan leiden tot symptomen zoals:

– Slaapproblemen

– Angst en depressie

– Gewichtstoename

– Onregelmatige menstruatiecycli

– Opvliegers en nachtelijk zweten

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van je gezondheid, kun je de symptomen van perimenopauze en menopauze beter beheersen en een optimale hormoonbalans behouden.

TIPS

  • Gebruik orale progesteron (geen progestageen) om de baarmoeder en borsten te beschermen.
  • Gebruik geen estradiol tijdens de pre-, peri- en vroege menopauze.
  • Gebruik alleen orale of sublinguale (in de mond, onder de tong, of op het tandvlees) progesteron tijdens deze periode.
  • Transdermale progesteron verhoogt niet gemakkelijk de beschermende niveaus in het bloed.
  • Speekseltests geven niet altijd een goed beeld van de veilige niveaus in het bloed.

Wil je meer informatie over het mogelijk suppleren van bio-identiek progesteron? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en ik help je graag verder.


Thermography Amsterdam

MAKE A CALLBACK REQUEST

I am sometimes difficult to reach because of the workload.
If you would like to be called back, you can.
Leave your number and a short description here.
I aim to call back within three working days.

© 2022 Thermography Amsterdam