Cafeïne
Voor velen is het een dagelijkse metgezel in de vorm van koffie, thee. Toch zijn er ook veel verhalen over de nadelige effecten ervan op onze gezondheid. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat cafeïne borstklachten, zoals fibrocysteuze borstaandoeningen, zou veroorzaken. Maar hoe zit het nu echt? Ik ben er ingedoken, en het resultaat heeft me na anderhalf jaar geen koffie te hebben gedronken, toch overgehaald om weer te genieten van een kop koffie!
Het ontstaan van de misvatting
Het idee dat cafeïne slecht zou zijn voor je borsten kwam in de wereld door een reeks artikelen van een arts, J.P. Minton. Hij beweerde dat cafeïne een stof in het lichaam, genaamd cAMP, verhoogt. Hij dacht dat deze verhoging zou leiden tot borstproblemen en zelfs borstkanker. Maar wat Minton over het hoofd zag, is dat cAMP eigenlijk een positieve rol speelt. Het helpt juist bij het remmen van de groei van kankercellen.
Gezonde borstcellen bevatten veel vet, terwijl ziek borstweefsel juist meer klierweefsel heeft. Dit verschil is belangrijk, omdat vetweefsel een lagere hoeveelheid cAMP heeft, terwijl klierweefsel meer van deze stof bevat. En hoewel cafeïne het cAMP-gehalte verhoogt, helpt dit juist om gezonde celfuncties te behouden en de groei van kankercellen te remmen.
Wat doet cafeïne echt?
Uit tientallen jaren onderzoek blijkt nu dat cafeïne geen schadelijk effect heeft op je borsten. In feite werkt het zelfs beschermend tegen verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Met name in relatie tot oestrogeen, een hormoon dat de kans op borstkanker kan vergroten, speelt cafeïne een positieve rol. Terwijl oestrogeen het cAMP-niveau verlaagt, verhoogt cafeïne dit juist, waardoor de groei van cellen wordt vertraagd en het risico op kanker afneemt.
Overdrijf niet: let op de dosis
Veel van de negatieve effecten die aan koffie worden toegeschreven, zijn gebaseerd op onderzoeken waarbij grote hoeveelheden cafeïne in korte tijd worden toegediend. Terwijl cafeïne vaak wordt gezien als iets dat de bloeddruk verhoogt, is dit effect in werkelijkheid minimaal en treedt het mogelijk niet op bij normaal koffiegebruik. Onderzoekers negeren vaak belangrijke factoren, zoals dat zelfs gewoon water drinken een extreme bloeddrukstijging kan veroorzaken, vooral bij oudere mensen. Aan de andere kant kan het eten van een maaltijd met koolhydraten juist je bloeddruk verlagen.
Cafeïne verhoogt de stofwisseling en stimuleert het gebruik van glucose door de cellen. Onderzoeken die de effecten van koffie op een lege maag meten, houden hier vaak geen rekening mee. Wat ze eigenlijk meten, zijn de effecten van een verhoogde lichaamstemperatuur en stofwisseling, gecombineerd met een toename van adrenaline (veroorzaakt door de daling van glucose). Dit kan leiden tot verwarring over de echte effecten van cafeïne zelf.
Tijd om weer koffie te drinken?
Na anderhalf jaar geen koffie te hebben gedronken, heeft deze informatie me gerustgesteld. Er is geen reden om cafeïne te vermijden uit angst voor borstgezondheid. Natuurlijk is het belangrijk om niet te overdrijven: te veel cafeïne kan bij sommige mensen bijvoorbeeld slaapproblemen of een verhoogde hartslag veroorzaken. Maar een paar koppen per dag kunnen juist goed voor je zijn!
Nu vraag ik me af: wie heeft er tips voor de beste (schone) koffie? Ik ben op zoek naar koffie die niet alleen lekker is, maar ook op een duurzame en verantwoorde manier wordt geproduceerd. Laat je suggesties achter, ik ben benieuwd!
Conclusie
Het idee dat cafeïne borstproblemen veroorzaakt, is een misverstand. Uit onderzoek blijkt juist dat cafeïne beschermt tegen borstkanker en zelfs bij kankerbehandelingen kan helpen. Na deze inzichten ben ik zelf weer begonnen met koffie drinken, en nu ben ik op zoek naar de beste, verantwoorde koffie om van te genieten. Wat drink jij? Deel je tips en ervaringen hieronder!
Bron: http://raypeat.com/articles/articles/caffeine.shtml