Het is WIN WIN
Doneren bij Sanquin is zowel voor de ontvanger als de donor voordelig. Terwijl Sanquin donoren terecht prijst als “helden”, zijn er ook directe gezondheidsvoordelen voor de donor. Dit gebaar van naastenliefde biedt niet alleen de kans om het leven van anderen te redden, maar helpt ook het ijzergehalte in ons eigen lichaam te reguleren.
Door te doneren help je overtollig ijzer te verminderen, wat ontstekingen verlaagt en het ‘roesten’ van ons lichaam tegengaat. Dit kan de kans op hartziekten, kanker en andere aandoeningen verminderen. Het is interessant om te noteren dat vrouwen na de menopauze een verhoogd risico op hartziekten hebben, mede doordat ze geen bloed meer verliezen via menstruatie. Daarnaast kan een teveel aan ijzer bijdragen aan vroegtijdige veroudering en problemen met de darmflora. En in ernstige gevallen, zoals bij hemochromatose, is bloeddonatie zelfs noodzakelijk om gezondheidsproblemen te voorkomen.
In Nederland is Sanquin verantwoordelijk voor bloeddonaties. Je kunt al doneren vanaf 18 jaar, en tot je 61ste kun je jezelf als nieuwe donor aanmelden. Bestaande donoren mogen echter doorgaan tot hun 70ste, al kan de frequentie van doneren veranderen naarmate je ouder wordt. Daarnaast moet je minstens 50 kilogram wegen om te mogen doneren, dit is om zowel de donor als de ontvanger te beschermen.
Voordat je daadwerkelijk bloed mag geven, wordt er eerst een gezondheidscheck gedaan. Deze check omvat metingen van bloeddruk, hartslag, temperatuur en hemoglobine. Ook vul je een vragenlijst in over mogelijke blootstelling aan infectieziekten en andere relevante medische informatie.
Persoonlijk doneer ik drie keer per jaar. Dit is niet alleen een altruïstische daad; er zijn duidelijke gezondheidsvoordelen aan verbonden. Bijvoorbeeld, mannen en post-menopauzale vrouwen hebben vaak een opeenhoping van overtollig ijzer. Bloeddonatie is een effectieve manier om dit te verminderen.
Sanquin test het gedoneerde bloed op verschillende ziekten zoals HIV, Hepatitis B & C, Syfilis en in sommige gevallen HTLV. Dit om te zorgen voor de veiligheid van de bloedproducten. Testen kunnen variëren afhankelijk van actuele gezondheidsrisico’s en nieuwe wetenschappelijke inzichten.
SAFE BLOOD Donatie biedt een platform voor mensen die geen mRNA-gebaseerde vaccinaties hebben ontvangen en zowel bloed willen doneren als ontvangen. Dit initiatief komt voort uit zorgen over mogelijke resten van vaccincomponenten in het bloed na vaccinatie. Het platform is bedoeld om ongevaccineerde bloeddonors en -ontvangers met elkaar te verbinden, en streeft ernaar om samen te werken met medische partners voor het veilig verzamelen en transfuseren van bloed. Hoewel het project in ontwikkeling is, is het doel om mensen de keuze te bieden om ongevaccineerd bloed te ontvangen, vooral in situaties waarin transfusies noodzakelijk zijn.
Als je overweegt om bloeddonor te worden, raad ik je aan een afspraak te maken voor een intake.
Dit is een geweldige manier om bij te dragen aan de gemeenschap en tegelijkertijd te zorgen voor je eigen gezondheid.