Zink is betrokken bij veel belangrijke functies in het lichaam en wordt vaak voorgeschreven ter ondersteuning van het immuunsysteem, hoewel koper een veel belangrijkere rol speelt in de immuunfunctie. Maar wist je dat als je “koper-toxisch” bent verklaard, je eigenlijk gewoon een gebrek aan de juiste voedingsstoffen hebt om het koper om te zetten in zijn functionele/bio-beschikbare vorm, genaamd ceruloplasmine? Want als je niet genoeg bio-beschikbaar koper hebt, dan krijg je last van ijzer-dysregulatie en dat kan weer leiden tot oxidatieve stress en ontstekingen. 

En als klap op de vuurpijl delen ijzer en zink ook nog eens dezelfde absorptieroute, dus als er te veel los ijzer rondzweeft, dan krijg je vanzelf een tekort aan zink.

Maar in plaats van de echte oorzaak van de zink-tekort aan te pakken, gooien veel therapeuten (en zo een was ik er ook) en supplement fanaten er gewoon mega doses zink tegenaan om het koper te verlagen. 

Maar wist je dat dit alleen maar zorgt voor de productie van metallothioneïne, dat op zijn beurt weer het koper opneemt en de lever van zijn vermogen berooft om ceruloplasmine te maken? 

En dat is nu net het enzym dat zo belangrijk is bij het reguleren van ijzer! 

Oftewel, door het slikken van zink-supplementen maak je het alleen maar erger en ontstaat er een vicieuze cirkel van disfunctie.

Maar wees gerust, er is hoop! 

Door te kijken naar de interactie tussen mineralen, zoals koper en ijzer, kunnen we de natuurlijke balans weer herstellen en ervoor zorgen dat zink zijn plaatsje weer terugkrijgt. Dus laten we onze vriend koper omarmen en samen met hem werken aan een gezonde stofwisseling! 🤗

WIST JE DAT: 

Koper is de VIP van het ijzermetabolisme – zonder hem zou ijzer niet weten wat hij moest doen! Als je niet genoeg koper hebt, kunnen rode bloedcellen niet efficiënt worden geproduceerd en ontstaan er kryptopyrrolen die zowel zink als B6 beïnvloeden. Maar hier komt de grap – als je denkt dat je het probleem kunt oplossen door gewoon wat extra zink te slikken, denk dan nog eens goed na! Zinksupplementen blokkeren namelijk de opname van koper en maken de situatie alleen maar erger. Dus, in plaats van alleen te focussen op zink, zou je moeten kijken naar het bevorderen van meer beschikbaar koper in het lichaam om ijzer te kunnen beheren en stress te verminderen. En als de koper-ijzerbalans weer in evenwicht is, zal zink (je moet het wel eten natuurlijk) vanzelf weer in balans komen. Zo zie je maar weer, het draait allemaal om de mineralenmingle!

Waarom is zink zo belangrijk?

Zink is de held in het helpen voorkomen van kanker! Het reguleert NF-kB en maakt het moeilijk voor kankercellen om te groeien en zich te verspreiden. Bovendien zorgt het voor geprogrammeerde celdood van abnormale cellen en vermindert het ontstekingen. Bij prostaat- en borstkanker is zink extra belangrijk. Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen met het BRCA1-gen (een boosdoener in borstkanker) met de hoogste zinkgehaltes het minste risico liepen op kanker. Dus vergeet niet je dagelijkse portie zink te nemen!

Zinktekort en oestrogeenbalans:

Onderzoek toont aan dat zink niet alleen de groei van kankercellen vermindert, maar ook een belangrijke rol speelt bij het in balans brengen van hormonen. Dr. David Watts ontdekte dat vrouwen met borstkanker vaak te kampen hebben met een tekort aan zink en een teveel aan borium, koper en calcium. Deze mineralen maken het lichaam gevoeliger voor het stimulerende effect van oestrogeen en minder gevoelig voor het kalmerende effect van progesteron. Door het verhogen van de zinkgehaltes en het verlagen van de borium-, koper- en calciumgehaltes, kan de hormonale balans hersteld worden en kan de kans op kankerontwikkeling verminderd worden. En wist je dat het p53-gen de beschermer van ons genoom is? Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat dit gen muteert, waardoor het risico op borst- en prostaatkanker toeneemt. 

Veel mensen hebben moeite om voldoende zink in hun lichaam te behouden.

Stress is een belangrijke factor die hieraan bijdraagt. Langdurige stress kan leiden tot een tekort aan magnesium, wat vervolgens kan resulteren in een tekort aan zink. Als het lichaam onvoldoende magnesium heeft, zal het zink gebruiken om dit tekort aan te vullen.

Er zijn ook andere veelvoorkomende oorzaken van een zinktekort, waaronder zwangerschap (waarbij de moeder meer zink verbruikt en haar voorraad verlaagt), alcoholgebruik, veganistische en vegetarische diëten met weinig zinkopname, infecties, ontstekingen die zinkbronnen uitputten, inflammatoire darmaandoeningen, chronische diarree, blootstelling aan zware metalen (vooral kwik), bariatrische chirurgie, overmatige inname van ijzersupplementen (heemijzer uit voedsel vermindert de opname niet), overmatige inname van calciumsupplementen en bepaalde medicijnen zoals antibiotica, diuretica, PPI’s en ACE-remmers.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat ons lichaam slechts beperkt zink kan opslaan. Tot wel 57% van het zink in ons lichaam zit in onze spieren en botten. Er is geen andere opslagplaats voor zink, daarom hebben we regelmatig nieuwe aanvoer nodig.

Tijd voor 🦪 oesters.

En een gezonde ijzerstofwisseling!! Het gaat om het geheel.

Wil je erachter komen of jouw lichaam schreeuwt om wat extra vitamientjes? Boek dan de SO-Check.


Thermography Amsterdam

MAKE A CALLBACK REQUEST

I am sometimes difficult to reach because of the workload.
If you would like to be called back, you can.
Leave your number and a short description here.
I aim to call back within three working days.

© 2022 Thermography Amsterdam