HET LYMFESTELSEL IS DE ONBEZONGEN HELD VAN ONZE HORMONALE BALANS!

Het lymfestelsel is de onbezongen held van onze hormonale balans!

Een gezond lymfestelsel is cruciaal voor je algehele gezondheid en welzijn. Het systeem voorziet organen en weefsels van voedzame stoffen en verwijdert schadelijke stoffen en toxines uit je lichaam. Bovendien is het lymfesysteem nauw verbonden met het immuunsysteem. Als de normale functie van de lymfeklieren en -vaten wordt belemmerd, zal dit leiden tot een verminderde immuniteit.

Daarom is het van essentieel belang om een gezond lymfestelsel te behouden en ervoor te zorgen dat de niveaus van toxines, bacteriën en gevaarlijke cellen in het lymfevocht onder controle blijven. Een van de beste manieren om dat te doen is door gezond te leven en voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Wist je dat het ook een cruciale rol speelt bij het reguleren van de hormonen oestrogeen en progesteron? 

Wil jij jouw hormonale systeem een beetje liefde geven? Dat is een goed idee, want jouw hormonen spelen een belangrijke rol bij heel veel processen in jouw lichaam. Groei, ontwikkeling, metabolisme, reproductie, stress – je hormonen hebben er allemaal mee te maken. Een goed gebalanceerd hormoonsysteem is dus de sleutel tot een gezond lichaam en een blije geest.

Maar voordat we verder gaan met onze tips, laten we eerst eens kijken naar wat hormonen nu eigenlijk zijn. 

Hormonen zijn de boodschappers van jouw lichaam. Ze worden geproduceerd door endocriene klieren en vervolgens via jouw bloed (en sommige ook via de lymfevaten) naar verschillende delen van jouw lichaam gestuurd. Insuline, testosteron, oestrogeen, progesteron, adrenaline en cortisol zijn allemaal voorbeelden van hormonen.

Oké, laten we het hebben over twee belangrijke hormonen voor vrouwen: oestrogeen en progesteron. 

Deze hormonen worden voornamelijk geproduceerd door jouw eierstokken en spelen een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus, zwangerschap, PMS, endometriose, PCOS en andere processen in jouw lichaam. Het hormoon oestrogeen kan bijvoorbeeld de grootte van jouw lymfeklieren vergroten, terwijl progesteron juist de lymfestroom kan verbeteren. Dit kan leiden tot veranderingen in de grootte en activiteit van de lymfeklieren, wat uiteindelijk invloed kan hebben op jouw menstruatiecyclus.

Dus, hoe komt het lymfestelsel hier nu bij kijken? 

Oké, dus hier komt de scoop over het lymfestelsel:

 • Het lymfestelsel transporteert lymfe door het hele lichaam, inclusief hormonen zoals oestrogeen en progesteron
 • Het helpt overtollig hormonen uit het lichaam te verwijderen (bye bye, hormoonhuishouding disbalans!)
 • Het lymfestelsel kan ook indirect invloed hebben op hormoonspiegels door te interageren met het immuunsysteem
 • Als het lymfestelsel niet optimaal werkt, kan dit bijdragen aan problemen zoals PMS, endometriose en PCOS

Daarnaast is het lymfestelsel ook druk met

 1. Het verwijderen van afvalstoffen: Het lymfestelsel helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit ons lichaam.
 2. Bestrijden van infecties: Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties en ziekten. De lymfeklieren produceren immuuncellen die bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers aanvallen en vernietigen.
 3. Transporteren van vetten: Het lymfestelsel transporteert ook vetten en vetoplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K, vanuit de darmen naar het bloed.
 4. Onderhouden van vochtbalans: Het lymfestelsel helpt bij het handhaven van de vochtbalans in ons lichaam door het verzamelen en afvoeren van overtollig vocht.
 5. Daarnaast is het lymfestelsel ook verbonden met onze emoties, vooral met hoe we emoties verwerken en laten zien. Het is als een spiegel die laat zien hoe we ons verdriet en rouw uiten en omgaan met de stroom van emoties in ons lichaam.

Kortom, het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem en speelt een essentiële rol bij het handhaven van een goede gezondheid en welzijn.

Oké, nu is de grote vraag: hoe pakken we dit aan?

Als therapeut kijk ik altijd naar hormonale disbalans en hoe we deze kunnen herstellen. Hier zijn een paar simpele manieren om je lichaam te ondersteunen:

 1. Droog borstelen: Borstel je huid in cirkelvormige bewegingen met een droge borstel met zachte haren. Dit helpt de bloedsomloop te verbeteren en de lymfestroom te stimuleren.
 2. Trampoline springen: Rebounden op een trampoline is een low-impact oefening die helpt om lymfestroom te stimuleren door gravitatieveranderingen te creëren om lymfevloeistof te verplaatsen.
 3. Yoga: Bepaalde yogahoudingen zoals downward-facing dog, shoulder stand, en twists stimuleren lymfestroom door compressie en ontspanning van de lymfeklieren.
 4. Hydrotherapie: Afwisselend warm en koud water in de douche of in een warm bad zitten gevolgd door een koude douche, kan helpen om lymfestroom te stimuleren door de bloedsomloop te verhogen en ontstekingen te verminderen.
 5. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is een geweldige manier om je lymfe in beweging te brengen. Ga wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of doe een andere vorm van oefening die je leuk vindt.
 6. Ademhalingsoefeningen en ontspanning: om stress te verminderen (want stress is geen vriend van het lymfestelsel) Diep ademhalen kan helpen om lymfevloeistof te verplaatsen en de bloedsomloop te verbeteren. Probeer dagelijks enkele minuten diep te ademen.
 7. Massage: Lymfedrainage massage kan helpen om de lymfestroom te stimuleren en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Zoek een getrainde professional om dit voor je te doen.
 8. Gezonde voeding: Gezond eten om ontstekingen te verminderen en de immuunfunctie te ondersteunen. Voeding rijk aan groenten en fruit kunnen helpen bij het verbeteren van de lymfestroom en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 9. Hydratatie: Drink voldoende water om het lichaam gehydrateerd te houden en de lymfestroom te stimuleren.
 10. Stressmanagement: Chronische stress kan de lymfestroom vertragen en het immuunsysteem verzwakken. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen.

Om deze hardwerkers tevreden te houden, moeten we ze goed voeden. Hier zijn een paar voedingsmiddelen die ze leuk vinden:

 1. Cayennepeper: niet alleen een geweldige smaakmaker, maar de capsaïcine kan ook helpen bij het verlichten van zwelling en ontsteking in het lymfestelsel en bij het stimuleren van de bloed- en lymfecirculatie. Dat is een extra kick waar ze dol op zijn.
 2. Gember: niet alleen lekker in thee of curry, maar het kan ook helpen om de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren en gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Plus, het heeft antimicrobiële eigenschappen om ons immuunsysteem te ondersteunen. Dubbele bonus!
 3. Kurkuma: deze gouden specerij bevat curcumine, een ontstekingsremmende en antioxidant powerhouse. Het kan ook ons immuunsysteem ondersteunen en onze lymfeklieren gezond houden. Dat is het waard om een beetje extra te knoeien met onze curry’s.
 4. Knoflook en uien: deze twee smaakmakers zijn niet alleen geweldig voor het toevoegen van smaak aan ons eten, maar ze zitten ook boordevol zwavelverbindingen en antioxidanten die ons beschermen tegen schade door vrije radicalen. En dat betekent gezonde lymfeklieren en minder kans op problemen met ons lymfestelsel.
 5. Citrusvruchten: niet alleen verfrissend, maar ook rijk aan flavonoïden die ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen hebben. Dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in ons lichaam en de lymfevaten gezond houden. Wie wist dat onze klieren zo van citrusvruchten hielden?
 6. Bladgroenten: van boerenkool tot sla, deze groene jongens zijn een schatkamer aan vitamines, mineralen en antioxidanten zoals chlorofyl. En dat is een natuurlijke ontgifter die ons kan helpen om gifstoffen en afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen en zo verstopte lymfevaten te verminderen. Dus, laten we groen gaan en onze kleine werkers blij maken!

Door een combinatie van deze tips toe te passen, kun je je lymfestroom optimaliseren en je lichaam helpen zich te ontdoen van afvalstoffen en toxines. Bovendien kunnen deze tips bijdragen aan algemene gezondheid en welzijn.

 • Hormonale disbalans kan ons behoorlijk in de war brengen en het kan moeilijk zijn om er grip op te krijgen. Maar onthoud dat je niet alleen bent! Onze hormonale biochemie is fascinerend, maar ook behoorlijk complex. Dus als je het gevoel hebt dat je vastzit in een hormonale warzone en geen uitweg ziet, laat je dan niet ontmoedigen. Blijf zoeken naar oplossingen die werken voor jouw unieke lichaam.
 • Mijn missie is om vrouwen te helpen zich gezonder en gelukkiger te voelen. Ik ben hier om informatie, educatie en oplossingen te bieden die vrouwen nodig hebben om hun gezondheidsproblemen op een effectieve en minimaal invasieve manier aan te pakken. Dus wees niet bang om hulp te vragen – samen gaan we voor een gezonder lichaam en een gelukkiger leven.

Dus, nu je weet hoe belangrijk oestrogeen en progesteron zijn voor jouw hormonale balans, is het tijd om ervoor te zorgen dat je ze ondersteunt.

het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het vervoeren van deze vitamines. Het bijzondere aan deze vitamines is dat ze oplosbaar zijn in vet en niet oplossen in water, waardoor ze op een andere manier worden opgenomen en vervoerd dan bijvoorbeeld wateroplosbare vitamines zoals vitamine C.

Dus, laten we het lymfestelsel eens goed in de gaten houden, zodat het ons niet in de steek laat!

https://thermografie-amsterdam.nl/tag/borstkanker/

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam