Hormoonbalans

Om je hormonen in balans te houden of te herstellen zijn er verschillende pilaren waar je op moet letten.

Hieronder staan enkele belangrijke punten die kunnen helpen:

Voeding:

  • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende gezonde vetten, eiwitten, vezels en voedingsstoffen. Bij gezonden voeding moet je denken aan wat jou grootouders ongeveer 4 generaties geleden aten op de plek waar je woont. Vermijd geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen, oliën uit zaden en pitten en transvetten.

Zorg je ervoor dat je voeding voldoende voedingsstoffen bevat?

Krijgen je cellen de juiste voedingsstoffen binnen?

Heb je problemen met de vertering van voedsel?

Kunnen alle voedingsstoffen door je lichaam worden afgebroken?

Ervaar je problemen met je darmen?

Ondersteunt de voeding die je eet jouw metabolisme? (Je kunt je temperatuur en hartslag 30 minuten later controleren om hierachter te komen. Hierover volgt binnenkort meer informatie.)

Geniet je van het voedsel dat je eet?

Voeding heeft ook een emotionele kant!

Beweging: 

  • Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Regelmatige lichaamsbeweging kan een belangrijke rol spelen bij het behouden of herstellen van een gezonde hormoonbalans. Beweging kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ook kan beweging helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, die een negatieve invloed kunnen hebben op de hormoonbalans. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van stress, wat op zijn beurt ook kan bijdragen aan het verbeteren van de hormoonbalans.

Stemming: 

  • Het is belangrijk om te letten op je bloedsuiker, voedselcombinaties en eetgewoonten om een goede stemming te behouden. Zorg ervoor dat je goed eet om te voorkomen dat je te vaak honger krijgt. Als je vaak verdrietig, angstig of niet in een goede stemming bent, kan dit te wijten zijn aan problemen met bloedsuikerregulatie, lage progesteron of andere diepere oorzaken die moeten worden onderzocht.

Hoe is je bloedsuikerspiegel?

Is deze te hoog, te laag of instabiel?

Weet je hoe je voedingsmiddelen moet combineren om je bloedsuiker in balans te houden?

Heb je vaak honger?

Heb je vaak last van verdriet, angst of voel je je gewoonlijk niet goed in je vel?

Is dit te wijten aan een verstoorde bloedsuikerspiegel, een laag progesterongehalte of moeten we dieper graven om de oorzaak te achterhalen?

Ontlasting/Urine 

  • Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan hormonale balans door het verminderen van insulineresistentie, het verhogen van de gevoeligheid voor insuline en het stimuleren van de productie van endorfines. Daarnaast kan beweging helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van stress en het bevorderen van een gezond gewicht, allemaal factoren die bijdragen aan een evenwichtige hormoonspiegel.

Heb je dagelijks 1-3 keer ontlasting? 

Dit is van belang voor het verwijderen van overtollige hormonen, zoals oestrogeen. 

Hoe ziet jouw ontlasting eruit? 

Heb je last van verstopping, ondanks dagelijks naar het toilet gaan, of van malabsorptie

Moet je vaak naar het toilet voor urineren? 

Dan is de kans groot dat je al jouw mineralen uitplast. 

En wat betreft transpiratie, heb je moeite om te zweten, transpireer je veel of bevindt je je ergens in het midden? 

Dit kan duiden op levercongestie of een trage stofwisseling.

Stressbeheersing: 

  • Stress heeft invloed op de hormoonbalans. Probeer stress te verminderen door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.

Stress kan de hormoonbalans sterk beïnvloeden, dus het is essentieel om manieren te vinden om ermee om te gaan. Ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga kunnen helpen om stress te verminderen en een gezonde hormoonbalans te bevorderen. Andere manieren om stress te verminderen zijn onder meer mindfulness-oefeningen, ademhalingstechnieken, lichaamsbeweging en tijd doorbrengen in de natuur.

Slaap:

  • Als je tussen 1-3 uur ’s nachts wakker wordt, kan dit duiden op leverproblemen of een laag oestrogeengehalte.

Het is belangrijk om minstens 7-8 uur slaap per nacht te krijgen en een regelmatig slaapritme te hebben om een gezonde hormoonbalans te bevorderen.

Hoe je je voelt bij het ontwaken is ook belangrijk, heb je energie, zin in de dag. Als je goed uitgerust wakker wordt na 8 uur slaap, is dat een goed teken.

Let ook op het tijdstip waarop je naar bed gaat, aangezien het circadiaanse ritme van je lichaam invloed heeft op je hormonen. Sta op bij zonsopkomst en ga naar buiten om hier van te genieten.

De beste slaap haal je tussen 10 en 14.00 uur.

Als je het koud hebt wanneer je wakker wordt, kan dit wijzen op een trage stofwisseling.

  1. Hormonale anticonceptie: Overweeg of hormonale anticonceptie wel de beste keuze is voor jouw lichaam en hormoonbalans.
  2. Medische aandoeningen: Onderliggende medische aandoeningen, zoals hypothyreoïdie, PCOS of oestrogeendominantie, moeten worden behandeld om de hormoonbalans te herstellen.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam