OMG, ben je rond de 30 en voel jij je helemaal out of balance door je hormonen? 

OMG, ben je rond de 30 en voel jij je helemaal out of balance door je hormonen? 

Misschien heb je last van oestrogeendominantie!

Dat betekent dat er te veel oestrogeen in je lichaam is, vergeleken met andere hormonen zoals progesteron. Dit kan een heleboel vervelende symptomen veroorzaken, zoals:

  1. Party-animal menstruatie: dit houdt in dat je onregelmatige menstruatiecycli hebt, en niet zomaar een kleine party maar grote bloedingen, krampen en feestjes die langer duren dan gepland!
  2. PMS: met oestrogeendominantie kan je last hebben van premenstrueel syndroom (PMS). Dat betekent stemmingswisselingen, gevoelige boobies, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.
  3. Hip”-notisch: oestrogeendominantie kan ervoor zorgen dat je meer gewicht rond je heupen en dijen krijgt.
  4. Don’t risk it: te veel oestrogeen kan het risico op borstkanker verhogen.
  5. Party pooper: oestrogeendominantie kan je libido verlagen.
  6. Een overschot aan oestrogeen kan de ovulatie belemmeren en het kan dus lastiger zijn om zwanger te worden – niet cool als je een kinderwens hebt!
  7. Extra feest: vrouwen met oestrogeendominantie hebben mogelijk een verhoogd risico op baarmoederkanker.

Ray Peat, een grote op het gebied van hormonen, vindt dat oestrogeen niet slecht is en juist kan helpen bij het herstellen van weefsels en nieuwe starts. Maar, hij waarschuwt wel dat te veel oestrogeen gevaarlijk kan zijn. Peat denkt dat we moeten kijken naar wat ervoor zorgt dat mannen en vrouwen te veel oestrogeen hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen door de menstruatiecyclus, diëten zonder genoeg eiwitten en koolhydraten, gif op/en planten die fyto-oestrogenen bevatten.

Peat maakt zich ook zorgen over hormoonvervangende therapie en anticonceptie, waarvan mensen denken dat het veilig is. Hij denkt dat de toename van oestrogeen in de maatschappij door dingen als DES en het bespuiten van gewassen, kan leiden tot problemen zoals slechte schildklierwerking, minder kritisch denken, ziekte en het gebruik van één enkele medicatie.

Kortom, als problemen zoals PCOS, vleesbomen, endometriose, lage testosteron, onvruchtbaarheid, diabetes, metabool syndroom en nog meer toenemen, kan dat komen door te veel makkelijk te krijgen oestrogeen. Door te begrijpen wat te veel oestrogeen met je lichaam doet, kunnen we deze problemen beter begrijpen.

Ray Peat is dus een kei in hormonen en voeding. Hij heeft veel geschreven over hoe hormonen werken in het lichaam en hoe voeding en levensstijl invloed hebben op hormonen.

Als oestrogenen de borsten op kunnen zetten en pijnlijk maken heeft dit dan een effect op de temperatuur van de huid?

Ja, oestrogeen kan een effect hebben op de temperatuur van de huid van de borsten. Een verhoogd niveau van oestrogeen kan leiden tot vochtophoping en ontsteking in de borstweefsels, wat kan resulteren in gezwollen en pijnlijke borsten. Dit kan soms gepaard gaan met een gevoel van warmte of roodheid in het gebied. Ook kan het zo zijn dat de huidtemperatuur van de borsten verhoogd is door de verhoogde bloedtoevoer naar het gebied.

Heeft een oestrogeen dominatie een effect op de lymfe?

Ja, een overmaat aan oestrogeen kan van invloed zijn op het lymfestelsel. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam en heeft ook een belangrijke functie in de afweer tegen infecties en ziekten.

Oestrogeen kan de werking van het lymfestelsel verstoren door het vasthouden van vocht en het beperken van de afvoer van afvalstoffen. Dit kan leiden tot zwelling, vooral in de borsten, maar ook in andere delen van het lichaam, zoals de benen en enkels. Een oestrogeen dominantie kan ook de ontwikkeling van cysten en tumoren bevorderen, die de lymfestroom kunnen blokkeren en de werking van het lymfestelsel kunnen verstoren.

Een gezond lymfestelsel is van belang voor de algemene gezondheid en kan worden ondersteund door een gezonde levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, voldoende water drinken, gezonde voeding en het vermijden van schadelijke stoffen en stressfactoren.

Thermografie kan daarom een nuttige tool zijn bij het identificeren en monitoren van oestrogeen dominantie en de bijbehorende gezondheidsproblemen.

Thermografie is een handige tool voor het identificeren en monitoren van oestrogeen dominantie en de bijbehorende gezondheidsproblemen. Door de warmte die door het lichaam wordt uitgestraald te meten, kan thermografie temperatuurverschillen in verschillende delen van het lichaam visualiseren. Hierdoor kan het gebruikt worden om verschillende aandoeningen en problemen op te sporen, waaronder ontstekingen, infecties, circulatiestoornissen, blessures en oestrogeen dominantie.

Bij oestrogeen dominantie kan thermografie worden ingezet om de verhoogde temperatuur van de borsten te visualiseren, die veroorzaakt kan worden door ontstekingen en andere veranderingen in de weefsels. Oestrogeen dominantie kan ook voorkomen in de onderbuik en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals endometriose en PCOS. Door de temperatuur van de onderbuik te meten met thermografie, kan men een beeld krijgen van mogelijke ontstekingen of andere problemen in dit gebied. Thermografie kan daarom een nuttige aanvullende diagnostische test zijn voor het opsporen van oestrogeen dominantie en gerelateerde gezondheidsproblemen in verschillende delen van het lichaam.

Ben je ongeveer 30 jaar oud en wil je actief werken aan een leuke toekomst? Neem dan de regie in eigen handen en plan een afspraak voor een baseline evaluatie.

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam