HELP IK VAL NIET AF!

Help ik val niet af!

Stress is een bitch, want het kan er voor zorgen dat we ongewenst aankomen.

En dat is natuurlijk superfrustrerend en kan zelfs nog meer stress veroorzaken. Maar gelukkig kunnen we meer grip krijgen op ons gewicht onder stressvolle omstandigheden als we begrijpen waarom we aankomen. Dus laten we die redenen eens goed onder de loep nemen.

Stress kan op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op ons gewicht

🍭Cortisol-overload:

Als reactie op stress, gaat ons lichaam vaak in de overdrive en produceert het hormoon cortisol in grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot vetopslag, vooral rond de buikstreek. Cortisol verhoogt namelijk onze bloedsuikerspiegel en activeert de afgifte van insuline, wat op zijn beurt de opslag van vet in de hand werkt.

🍭 Eetbuien en cravings:

Stress kan ons eetpatroon flink in de war schoppen. Zo kan cortisol onze eetlust flink aanwakkeren en ons verlangen naar vet- en suikerrijk voedsel vergroten. Dit komt omdat cortisol de afgifte van glucose (oftewel: suiker) in ons bloed verhoogt, waardoor we ons tijdelijk energiek voelen. Hierdoor krijgen we vaak zin in voedsel dat snel energie levert, zoals junkfood en zoetigheden. Dit kan leiden tot ongezonde eetbuien en cravings, wat uiteindelijk kan bijdragen aan gewichtstoename.

🍔 Ongezonde eetgewoonten

Stress kan onze eetgewoonten flink in de war schoppen, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename. Als we gestrest zijn, kunnen we de neiging hebben om ons toevlucht te zoeken tot voedsel om ons beter te voelen – oftewel: emotie-eten. Dit kan leiden tot een overdosis van ongezond voedsel, zoals vet- en suikerrijke snacks, wat bijdraagt aan ongewenste kilo’s.

Maar aan de andere kant kan stress er ook voor zorgen dat we maaltijden overslaan of minder vaak eten, waardoor we later op de dag juist meer eten of snacken. Dit zorgt voor een onevenwichtige calorie-inname en kan ook leiden tot gewichtstoename.

🏃🏻‍♀️Gebrek aan lichamelijke activiteit: 

Als we gestrest zijn, kunnen we ons ook mentaal uitgeput voelen, wat ons fysiek kan beïnvloeden en ons minder geneigd kan maken om te bewegen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van minder beweging en meer vermoeidheid, wat beide bijdragen aan gewichtstoename. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen en ons energieniveau te verhogen, zodat we actief kunnen blijven en ons metabolisme op peil kunnen houden.

😴 Verstoring van de slaap: 

Wanneer we gestrest zijn, kan onze slaap in de war raken en kan slaapgebrek optreden. Dit kan vervolgens leiden tot een verstoring van de hormonen die ons honger- en verzadigingsgevoel regelen, waardoor we meer gaan eten. En laten we eerlijk zijn, als je moe bent, is de kans groot dat je meer zin hebt in snacks en ongezonde voeding dan in een salade. Daarnaast kan slaapgebrek ons ook moe en lusteloos maken, waardoor we minder actief zijn en minder calorieën verbranden. Het is dus belangrijk om voldoende slaap te krijgen, vooral als je stress ervaart en gewichtstoename wilt voorkomen.

⚖  Hormonale onevenwichtigheden: 

Stress kan flink wat hormonale chaos in het lichaam veroorzaken, zoals een disbalans van insuline, wat kan zorgen voor gewichtstoename en gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie en diabetes type 2. Als kers op de taart kan stress ook nog eens ontstekingen in het lichaam aanwakkeren, waardoor de hormonen helemaal op hol kunnen slaan. En dat kan weer bijdragen aan ongewenste gewichtstoename en andere nare gevolgen. Vetweefsel kan oestrogeen produceren, omdat het enzymen bevat die testosteron omzetten in oestrogeen. Dit is de reden waarom vrouwen met overgewicht of obesitas vaak hogere oestrogeengehaltes hebben dan vrouwen met een gezond gewicht. Een teveel aan oestrogeen kan ook bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals borstkanker, dus het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden

Stress is een boosdoener voor een gezond gewicht en levensstijl, dus laten we het beheersen! 

Pak het aan met deze stressmanagementtechnieken:

💦 Zweet het eruit met lichaamsbeweging

🧘  Chill en mediteer met mindfulness

🛌  Krijg een goede nachtrust met slaapgewoonten

🦪  Brandstof voor jezelf d.m.v. gezonde oervoeding en levensstijl

☯️  laat je adviseren door een expert voor natuurlijke stressbeheersing.


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam