Interview with Christiane Northrup, MD, OBGyn

Wat veroorzaakt borstkanker?

Zelden is er maar één oorzaak.

Het duurt ongeveer tien jaar voordat een kankercel een tumor wordt. Stel je een jonge vrouw voor die als kind longproblemen had en daardoor een veelvoud aan röntgenfoto’s onderging. Opgegroeid met het eten van bewerkt voedsel. Op een dag liet ze haar hond uit, struikelde ze en viel op haar borst. Een paar jaar later, toen ze de menopauze naderde, gaf haar dokter haar een therapie met synthetische hormonen. Al die tijd zorgde ze ook nog voor haar zieke ouders en had ze een zeer stressvolle baan. Ik hoor vele van deze varianten van dit verhaal.

Dr. Christiane Northrup over borstgezondheid.


Dr. Northrup, M.D., is een gerenommeerde auteur van meerdere New York Times-bestsellers, waaronder Women’s Bodies, Women’s Wisdom, The Wisdom of Menopause en Goddesses Never Age: The Secret Prescription for Radiance, Vitality, and Well-being. In 2013 werd Dr. Northrup door Reader’s Digest erkend als een van de “100 meest betrouwbare personen in Amerika”.

Dr. Northrup staat wereldwijd bekend om haar inspirerende benadering. Ze omarmt een geneeskunde die de samenhang van geest, lichaam, emoties en spirit erkent, en ze leert vrouwen om hun gezondheid te bevorderen door te luisteren naar hun innerlijke wijsheid. Met haar jarenlange inzet om het begrip van vrouwen over hun lichaam en natuurlijke processen te transformeren, helpt Dr. Northrup vrouwen nu om te gedijen in elke levensfase.

Oestrogeen-dominantie 

Bij borstkanker is de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam waarschijnlijk het belangrijkste. Dit komt omdat oestrogeen vele soorten kanker kan voeden en laten groeien. Is oestrogeen “slecht”? Nee, maar het kan zich wel snel dominant worden als het lichaam niet goed werkt, en dan beginnen de problemen. Weefsels met te veel oestrogeen en chemicaliën (die werken als oestrogeen). Veroorzaakt problemen met vruchtbaarheid, PMS, endometriose, fibrocysteuze borsten, miskramen, problemen met borstvoeding, en een hoger risico op borst kanker. Het is belangrijk te onthouden dat oestrogeendominantie kan worden veroorzaakt door veel dingen, waaronder wat je eet. Het is belangrijk om goed te eten en weg te blijven van te veel bewerkt voedsel (ultra-processed foods).

Straling

Straling telt op, en elke dosis maakt de kans op borstkanker groter. Hoe meer röntgenstralen een vrouw krijgt en hoe meer straling ze krijgt, hoe groter de kans dat ze borstkanker krijgt. Straling lijkt jonge vrouwen met nog niet volgroeide borsten het meest te treffen. https://rontgenglas.nl/wat-zijn-de-risicos-van-rontgenonderzoek/

Een mammografie werkt niet preventief tegen het ontwikkelen van borstkanker. Een mammografie is een beeldvormend onderzoek dat wordt gebruikt om borstkanker te detecteren nadat deze al is ontstaan. Hoewel het nuttig kan zijn voor het vroeg opsporen van borstkanker, zal het niet voorkomen dat borstkanker zich ontwikkelt.

Vrouwen geven zelf aan dat stress een oorzaak was van hun borstkanker.

Stresshormonen kunnen een proces genaamd anoikis tegenhouden. Het proces van anoikis impliceert de activatie van bepaalde apoptotische (celdood) signaling pathways, wat leidt tot de afbraak van de cel en de regulatie van -groei en cel overleving. Anoikis voorkomt dat zieke cellen afsterven en zich verspreiden. 

Van psychologische stress en slechte relaties, depressie en angst, is bekend dat ze neuro-endocriene reacties (overproductie van hormonen) veroorzaken die belangrijke immuun-, angiogene en inflammatoire routes in de ontwikkeling, progressie en controle van kanker kunnen veranderen. 

Harmonie in je leven is heel belangrijk. 

Onze borsten zijn een groot deel van hoe we ons voelen over onszelf. Liefdevolle relaties zijn daarom belangrijk voor de gezondheid van onze borsten. Meditatie, EFT en zelfs lichaamsbeweging kunnen veel vrouwen helpen.

Gebrek aan jodium 

Adequate jodiuminname is belangrijk voor je borstgezondheid. Jodium is een mineraal dat betrokken is bij de productie van schildklierhormonen, die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling van het lichaam. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen, waaronder hypothyreoïdie (onder actieve schildklier), wat weer geassocieerd wordt met een verhoogd risico op borstkanker.

Jodium houdt oestrogeen in toom en werkt sterk tegen Fibrocysteus borstweefsel.

Fibrocysteus borstweefsel bestaat uit kleine of grote knobbels die soms pijnlijk kunnen zijn. Het kan per vrouw verschillen. Het verandert ook sterk van maand tot maand. Jodium helpt het normale proces van afsterven van cellen, apoptose (celdood) genaamd, zodat de dode cellen kunnen worden opgeruimd. Als je niet genoeg jodium binnenkrijgt, worden niet alle extra cellen die tijdens je menstruatie worden aangemaakt, afgebroken. Deze overgebleven cellen hopen zich langzaam op, wat kan leiden tot pijnlijke bultjes. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat wanneer je voldoende jodium binnenkrijgt, je lichaam zich ontdoet van extra cellen en fibrocysteus borstweefsel verdwijnt. https://www.orthokennis.nl/resumes/resume-jodium

Veel vrouwen die borstkanker krijgen, hadden vroeger fibrocysteus borstweefsel. Uit onderzoek blijkt dus dat er in het borstweefsel van vrouwen met borstkanker minder jodium zit dan in het borstweefsel van vrouwen zonder borstkanker. Kankercellen zijn cellen die niet meer sterven zoals het hoort. Jodium is een belangrijke reden waarom kankercellen sterven, waarom ze zich langzamer delen, en waarom ze niet zoveel nieuwe bloedvaten maken in en rond het tumorweefsel.

Jodium is belangrijk voor de borsten, de eierstokken en de prostaat.

Medicijnen 

Borstkanker is in verband gebracht met geneesmiddelen zoals synthetische hormoonvervangingstherapie (HRT). HRT kan borstkanker veroorzaken omdat synthetische hormonen moeilijker door de lever kunnen worden afgebroken. Hierdoor moet je lever harder werken. Oestrogeen wordt afgebroken in de lever.  Synthetische hormonen zijn moeilijker voor je lever om af te breken, dus moet je lever harder werken. Oestrogeen wordt afgebroken in de lever. In een laboratorium gemaakte hormonen zijn niet hetzelfde als lichaamseigen hormonen. Vaak worden synthetische hormonen niet in de juiste hoeveelheid toegediend. 

Bio identieke hormoontherapie is niet in verband gebracht met borstkanker, wat belangrijk is om te weten.

Een overbelaste lever kan leiden tot leverproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de leverfunctie te monitoren en eventuele problemen op tijd op te sporen. Deze testen kun je aanvullend bij je afspraak aangeven.

Teveel ijzer

Te veel ijzer in het lichaam kan problemen veroorzaken. Het werkt als een sterke oxidant, vergelijkbaar met roest, waardoor het aantal vrije radicalen toeneemt. Daarnaast kan ferritine, een marker voor ijzeropslag, de groei van borstkankercellen stimuleren. Mensen die in het verleden ijzersupplementen hebben gebruikt, hebben een groter risico op ijzerstapeling. Het is belangrijk om te weten dat ijzer zich opslaat in ons weefsel.

Hoewel het hemoglobinegehalte (Hb) in het bloed vaak wordt gebruikt om de ijzerstatus te beoordelen, geeft het geen volledig beeld van de ijzeropslag in het lichaam. Het is mogelijk dat we ijzerophoping ervaren, zelfs als onze Hb-waarden binnen het normale bereik vallen.

IJzer wordt ook toegevoegd aan veel voedingsmiddelen, supplementen en medicijnen die we consumeren. Onderzoek heeft aangetoond dat te veel vrij ijzer in ons weefsel kan bijdragen aan het ontstaan van borstkanker.

Dit zijn allemaal factoren die te maken hebben met onze omgeving. Wanneer we reageren op een omgeving die niet goed voor ons is, worden onze interne processen beperkt. In plaats van ons te vernieuwen, schade te herstellen en ons voor te bereiden op nieuwe uitdagingen, raken onze cellen in een impasse.

Maar er is goed nieuws! Onze cellen zijn altijd in staat om te veranderen in reactie op hun omgeving. Dit betekent dat we zelf voor onze borstgezondheid kunnen zorgen. Er is geen magische pil, maar als we onze gezondheid vanuit verschillende perspectieven benaderen – geest, lichaam en spirit – kunnen we de beste resultaten behalen. Het is een samenspel van al deze elementen.

Stel het niet uit – maak meteen een afspraak! 
 https://thermografie-amsterdam.nl/prijslijst-en-afspraak-maken/


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam