Oorzaken en Symptomen van Estrogeen Dominantie en Wat Je Eraan Kan Doen

Oorzaken en Symptomen van Estrogeen Dominantie en Wat Je Eraan Kan Doen

Als vrouw is het essentieel om aandacht te besteden aan je borstgezondheid.

Een van de belangrijkste factoren die de gezondheid van de borsten beïnvloeden, is de hormoonbalans in het lichaam. Estrogeen is een belangrijk hormoon dat de ontwikkeling en groei van de borsten beïnvloedt. Estrogeen dominantie treedt op wanneer er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is in verhouding tot andere hormonen, zoals progesteron. Vaak omschreven als mastopathie en in je thermografische rapport als fibrocystic breast of dense breast. Dit kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder borstproblemen. In dit artikel bespreken we de oorzaken en symptomen van estrogeen dominantie en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van Estrogeen Dominantie

Estrogeen dominantie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Hier zijn 8 veelvoorkomende oorzaken:

1️⃣ ✔️Leeftijd: Je bent ouder dan 45. Wanneer je de leeftijd van 45 bereikt, dalen je oestrogeen- en progesteron niveaus drastisch, waardoor je hormonen uit balans raken.

2️⃣ ✔️Ontstekingen: Een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, suikers, plantaardige olie en gluten veroorzaken ontstekingen veroorzaken, wat kan leiden tot estrogeen dominantie.

3️⃣ ✔️Slechte leverfunctie: De lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam, inclusief het verwijderen van oestrogeen. Een slechte leverfunctie kan leiden tot extra “vuile” oestrogenen in het lichaam. “Vuile” oestrogenen zijn oestrogenen die het lichaam niet goed kan afbreken en uitscheiden, waardoor ze in het lichaam blijven circuleren en bijdragen aan estrogeen dominantie. Deze oestrogenen kunnen ontstaan door slechte leverfunctie en spijsverteringsproblemen, waardoor het lichaam niet in staat is om oestrogenen af te breken en uit te scheiden. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan milieu-xeno-oestrogenen 

4️⃣ ✔️Spijsverteringsproblemen: Spijsverteringsproblemen kunnen het proces van oestrogeen-detoxificatie-/metabolisme in de lever belemmeren, wat kan leiden tot estrogeen dominantie. Bovendien kan cortisol, het stresshormoon, worden overgeproduceerd, waardoor de progesteronproductie wordt gestolen.

5️⃣ ✔️Milieu-xeno-oestrogenen: Deze worden gevonden in consumentenproducten zoals wasmiddelen en huidverzorgingsproducten. Overmatige blootstelling kan leiden tot estrogeen dominantie.

6️⃣ ✔️Synthetische oestrogenen: Het gebruik van synthetische oestrogenen, zoals de anticonceptiepil en hormoonvervangende therapie (HRT), kan leiden tot estrogeen dominantie.

7️⃣ ✔️Levensstijlkeuzes: Drugs (voorgeschreven en recreatief), roken en alcohol kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren.

8️⃣ ✔️Chronische stress: Chronische stress kan het lichaam van progesteron beroven, waardoor estrogeen dominantie kan optreden.

Symptomen van Estrogeen Dominantie

Estrogeen dominantie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

1️⃣ ✔️Veranderingen in de borsten: Fibrocystische borsten, borstcysten, vergrote, gezwollen en gevoelige borsten, evenals borstkanker.

2️⃣ ✔️Hormonale veranderingen: Estrogeen dominantie kan leiden tot lage schildklierfunctie, eierstokkanker en baarmoederkanker.

3️⃣ ✔️Veranderingen in de cyclus: Tussentijds bloedverlies, pijnlijke menstruatie, PMS, hevige menstruatie, weinig menstruatie en onregelmatige menstruatie.

4️⃣ ✔️Externe veranderingen: Haaruitval, spinnen- of spataderen, opgeblazen gevoel, vochtophoping of vasthouden van water, cellulitis, hardnekkig vet op de billen en dijen, en melasma (bruine huidpigmentatie).

5️⃣ ✔️Cognitie en stemming: Estrogeen dominantie kan leiden tot hersenmist, depressie, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst en hoofdpijn of migraine, vooral voor de menstruatie.

6️⃣ ✔️Ontstekingsreacties: Opvliegers, allergieën, auto-immuunziekten.

7️⃣ ✔️Veranderingen in de baarmoeder: Vleesbomen, baarmoederpoliepen, endometriose, hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en PCOS.

8️⃣ ✔️Slaap: Estrogeen dominantie kan leiden tot moeite met in slaap vallen, moeite om te blijven slapen en verminderde diepe slaap.

9️⃣ ✔️Kanker en knobbels: Estrogeen dominantie kan ook leiden tot longkanker, schildklierkanker, schildklierknobbels, en miskramen in het eerste trimester bij zwangere vrouwen.

Wat Kun Je Doen?

Het goede nieuws is dat estrogeen dominantie kan worden teruggedraaid met eenvoudige dieet- en levensstijlveranderingen. Hier zijn enkele tips om estrogeen dominantie te bestrijden:

1️⃣ ✔️Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suikers, zaadolie, gluten en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen, zoals bonen, linzen en kikkererwten. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die qua structuur en werking op oestrogeen lijken. Ze worden ook wel plantaardige oestrogenen genoemd. Fyto-oestrogenen worden in sommige voedingsmiddelen aangetroffen, waaronder linzen, kikkererwten (als je er geen opgeblazen gevoel van krijgt), lijnzaad, sesamzaad, haver en gerst en rode klaver-extract. Fyto-oestrogenen kunnen helpen bij het herstellen van de hormoonbalans bij oestrogeen dominantie, doordat ze zich kunnen binden aan oestrogeenreceptoren en een zwakkere oestrogeenachtige werking hebben dan menselijk oestrogeen. Dit kan helpen om de overstimulatie van oestrogeenreceptoren te verminderen en de totale hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te verminderen. Fyto-oestrogenen kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de leverfunctie, waardoor het lichaam beter in staat is om overtollig oestrogeen af te breken en uit te scheiden. Dit kan vooral nuttig zijn voor vrouwen tijdens de menopauze, wanneer de en symptomen van estrogeen dominantie kunnen optreden.

2️⃣ ✔️Ondersteun de leverfunctie met voedingsstoffen: De lever heeft verschillende voedingsstoffen en micronutriënten nodig om goed te kunnen functioneren en de afbraak en eliminatie van overtollige oestrogenen en andere toxines te ondersteunen. Enkele voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de lever zijn:

  • B-vitaminen: B-vitaminen zoals B6, B12 en foliumzuur zijn belangrijk voor de ontgifting van de lever.
  • Antioxidanten: Antioxidanten zoals vitamine C en E, en mineralen zoals selenium en zink, helpen bij het beschermen van de lever tegen schade door vrije radicalen.
  • Magnesium: Magnesium speelt een belangrijke rol bij de ontgifting van de lever en bij het verminderen van ontstekingen.
  • Glutathion: Glutathion is een belangrijk antioxidant en een cruciale stof voor de leverontgifting. Het is een tripeptide (een aminozuur verbinding) en wordt gemaakt uit drie aminozuren: cysteïne, glutaminezuur en glycine.
  • Zwavelhoudende aminozuren: Zwavelhoudende aminozuren zoals cysteïne en methionine zijn belangrijk voor de aanmaak van glutathion en voor de ontgifting van de lever.
  • Choline: Choline is een voedingsstof die belangrijk is voor de leverfunctie en de vetstofwisseling.
  • Vezels: Vezelrijke voeding zoals groenten, fruit en peulvruchten kan helpen bij het bevorderen van de stoelgang en het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.

Naast deze voedingsstoffen is het belangrijk om voldoende water te drinken om de lever goed te laten functioneren en voldoende rust te nemen om het lichaam de kans te geven om te herstellen en te ontgiften. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de lever overbelast raakt door overmatig alcoholgebruik, overmatig gebruik van medicijnen en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen zoals pesticiden, zware metalen en andere toxines.

3️⃣ ✔️Vermijd alcohol, drugs en tabak.

4️⃣ ✔️Vermijd plastic.

5️⃣ ✔️Vermijd synthetische oestrogenen, zoals de anticonceptiepil en hormoonvervangende therapie.

6️⃣ ✔️Vermijd milieu-xeno-oestrogenen, door natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten te gebruiken.

7️⃣ ✔️Beheers stress met meditatie, yoga, wandelingen in de natuur en ademhalingsoefeningen.

https://thermografie-amsterdam.nl/tag/verzorgingsproducten/

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam