Podcast: Screening for breast cancer with mammography

Podcast: Screening for breast cancer with mammography

Een van de meest besproken Cochrane Reviews ooit is de beoordeling van mammografiescreening uitgevoerd door een team van onderzoekers in Denemarken. Peter Gøtzsche, de directeur van het Nordic Cochrane Centre en een van de auteurs van de review, beschrijft de bevindingen van de review en wat dit betekent voor beslissingen over de routinematige screening van vrouwen op borstkanker.

Lees of luister hier https://www.cochrane.org/podcasts/10.1002/14651858.CD001877.pub5

Screening met mammografie maakt gebruik van röntgenbeelden om borstkanker op te sporen voordat er een bult gevoeld kan worden. Het doel is om kanker eerder te behandelen, wanneer genezing waarschijnlijker is. De review omvat zeven onderzoeken die 600.000 vrouwen in de leeftijd van 39 tot 74 jaar omvatten die willekeurig werden toegewezen aan het ontvangen van screening mammogrammen of niet. De studies die de meest betrouwbare informatie leverden, toonden aan dat screening de sterfte door borstkanker niet verminderde. Studies die mogelijk meer bevooroordeeld waren (minder zorgvuldig uitgevoerd) vonden dat screening de sterfte door borstkanker verminderde. Screening zal echter ertoe leiden dat sommige vrouwen een diagnose van kanker krijgen, ook al zou hun kanker niet tot de dood of ziekte hebben geleid. Momenteel is het niet mogelijk om te bepalen welke vrouwen dit zijn, waardoor ze waarschijnlijk onnodig hun borsten of bulten laten verwijderen en radiotherapie ontvangen. Als we aannemen dat screening de sterfte door borstkanker met 15% vermindert na 13 jaar follow-up en dat overdiagnose en overbehandeling op 30% zitten, betekent dit dat voor elke 2000 vrouwen die gedurende 10 jaar worden uitgenodigd voor screening, één vrouw zal voorkomen om te sterven aan borstkanker en 10 gezonde vrouwen, die niet zouden zijn gediagnosticeerd als er geen screening had plaatsgevonden, onnodig behandeld zullen worden. Bovendien zullen meer dan 200 vrouwen belangrijke psychologische stress ervaren, waaronder angst en onzekerheid gedurende jaren als gevolg van valse positieve bevindingen.

Vrouwen die worden uitgenodigd voor screening moeten volledig op de hoogte worden gebracht van zowel de voordelen als de nadelen. Om ervoor te zorgen dat aan de vereisten voor geïnformeerde keuze voor vrouwen die overwegen om al dan niet deel te nemen aan een screeningsprogramma kan worden voldaan, hebben we een op bewijs gebaseerde brochure voor leken geschreven die beschikbaar is in verschillende talen op www.cochrane.dk. Vanwege aanzienlijke vooruitgang in de behandeling en een groter bewustzijn van borstkanker sinds de onderzoeken werden uitgevoerd, is het waarschijnlijk dat het absolute effect van screening vandaag kleiner is dan in de onderzoeken. Recente observationele studies tonen meer overdiagnose dan in de onderzoeken en zeer weinig of geen vermindering van de incidentie van gevorderde kanker met screening.

Conclusie van de auteurs:

Als we aannemen dat screening de borstkankersterfte met 15% vermindert en dat overdiagnose en overbehandeling op 30% liggen, betekent dit dat voor elke 2000 vrouwen die gedurende 10 jaar worden uitgenodigd voor screening, één vrouw het overlijden aan borstkanker vermijdt en 10 gezonde vrouwen, die anders niet gediagnosticeerd zouden zijn zonder screening, onnodig behandeld zullen worden. Bovendien zullen meer dan 200 vrouwen belangrijke psychologische problemen ervaren, waaronder angst en onzekerheid, vanwege valse positieve bevindingen. Om ervoor te zorgen dat vrouwen volledig geïnformeerd zijn voordat ze besluiten wel of niet aan screening deel te nemen, hebben we een op bewijs gebaseerde brochure geschreven voor leken die beschikbaar is in verschillende talen op www.cochrane.dk. Vanwege aanzienlijke vooruitgang in de behandeling en grotere bewustwording van borstkanker sinds de trials, is het waarschijnlijk dat het absolute effect van screening vandaag de dag kleiner is dan in de trials. Recente observationele studies tonen meer overdiagnose dan in de trials en heel weinig of geen vermindering van de incidentie van gevorderde kankers met screening.

Bron: https://www.cochrane.org/CD001877/BREASTCA_screening-for-breast-cancer-with-mammography

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam