B12 uit je voeding, supplementen of injecties

B12 uit je voeding, supplementen of injecties 

Voldoende B12 is belangrijk om verschillende redenen; Vitamine B12 heeft veel verschillende functies in het lichaam, waaronder:

  1. Energievoorziening: B12 helpt bij het produceren van energie uit voedsel en bij het verminderen van vermoeidheid en vermoeidheid.
  2. DNA-synthese: B12 speelt een cruciale rol bij de productie van DNA, het belangrijkste genetische materiaal in onze cellen.
  3. Nervousysteemfunctie: B12 is belangrijk voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en is nodig voor de gezonde groei en ontwikkeling van rode bloedcellen.
  4. Methylatie: B12 is betrokken bij het methylatieproces, dat zich richt op het verbeteren van de epigenetische regulatie van genexpressie.
  5. Hartgezondheid: B12 speelt een rol bij het verlagen van homocysteïne-niveaus in het bloed, een stof die kan leiden tot hartziekten.
  6. Cognitieve gezondheid: B12 is ook van belang voor de gezondheid van de hersenen en is geassocieerd met het verminderen van symptomen van cognitieve achteruitgang.
  7. Vitamine B12
  8. Vitamine B12 is nodig voor het goed functioneren van enzymen die betrokken zijn bij de synthese van cortisol en andere stresshormonen zoals adrenaline.

Kobalt 

Kobalt is een belangrijk spoorelement dat zich in het centrum van vitamine B12 bevindt en samen met andere stoffen bekend als cobalamine. Het is nodig voor de productie van B12, maar het is belangrijk om te weten dat het supplementeel innemen van kobalt en het verkrijgen ervan uit hoogwaardig dierlijk eiwit verschillend zijn. Het is daarom belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te hebben, die rijk is aan hoogwaardig dierlijk eiwit, om de behoefte aan kobalt en B12 te dekken.

Wanneer een verhoogd kobalt wordt waargenomen, zijn er drie mogelijke scenario’s: 

Overmatige supplementatie met B12. Een veelvoorkomende semi-synthetische vorm van vitamine B12 is cyanocobalamin, die niet in de natuur voorkomt, maar wordt geproduceerd uit bacteriële hydroxocobalamin. Vanwege zijn stabiliteit en lagere productiekosten, wordt deze vorm vaak gebruikt in farmaceutische en supplementproducten en als toevoeging aan voedsel. Het lichaam omzet het in de menselijke fysiologische vormen methylcobalamin en 5′-deoxyadenosylcobalamin, waarbij het cyanideion achterblijft, hoewel in minimale concentratie (Preito, T et al. 2016).

Methylatieproblemen. 

De methylatie van DNA speelt een belangrijke rol in de regulatie van de genexpressie en heeft een verband met veel gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, kanker, depressie en neurologische aandoeningen. Een probleem met de methylatie kan leiden tot verstoringen in deze processen. Cyanocobalamin, een synthetische vorm van vitamine B12 die vaak in supplementen wordt gebruikt, is minder bio-beschikbaar dan methylcobalamin, dat in hoogwaardig dierlijk eiwit wordt gevonden. Cyanocobalamin moet worden omgezet in het lichaam voordat het nuttig kan zijn. Als er problemen zijn met de methylatie, kan het niveau van kobalt in het lichaam verhoogd zijn. 

Slechte absorptie. 

De chronische stress kan ook leiden tot een verstoring van de spijsvertering, veranderingen in enzymen en bacteriën en een afname van de productie van HCL (maagzuur), wat vervolgens de absorptie van B12 verhindert. Dit betekent dat het lichaam de vitamine B12 niet voldoende opneemt, wat kan leiden tot een gebrek aan B12 en mogelijk een verhoogd kobaltgehalte.

Wat kun je doen? 

Het is belangrijk om voldoende hoogwaardig dierlijk eiwit in je dieet te hebben en eventueel een supplement met methylcobalamin te overwegen in plaats van cyanocobalamin.

Eet voldoende kwalitatief hoogwaardig dierlijk eiwit; varkensvlees, rundvlees, lam, schelvis, mosselen, tonijn, eieren en zuivel…. 

Het is belangrijk om voldoende zeezout in je dieet te krijgen om de regulerende productie van HCL te ondersteunen. Zeezout bevat mineralen die nodig zijn voor het lichaam om HCL te produceren en te reguleren, waardoor het lichaam in staat is om voedingsstoffen beter te absorberen, de spijsvertering te ondersteunen en de pH-balans te handhaven. 


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam