VITAMINE K

Vitamine K

Vitamine K is een vet-oplosbare vitamine en is goed bekend om de vitale rol die het speelt in de proteïnen die nodig zijn voor bloedstolling.

Vitamine K wordt ook erkend om te helpen bij het reguleren van calcium in het lichaam en om osteocalcin te activeren, een eiwit dat bijdraagt aan de accumulatie van calcium in de botten en tanden. Het werkt samen met andere vet-oplosbare vitaminen uit onze voeding, zoals vitamine A en D, om bepaalde proteïnen te voorkomen die zachte weefselcalcificatie veroorzaken. Vitamine K activeert die proteïnen.

Vitamine K helpt ook bij het maken van insuline en ondersteunt de insulinegevoeligheid, wat betekent dat het vitamine K de bloedsuikerspiegel stabiliseert en beschermt tegen diabetes. 

Het bevordert ook de seksuele gezondheid door de productie en balans van geslachtshormonen te optimaliseren. Bijvoorbeeld, het verhoogt de testosteron en fertiliteit bij mannen, en het helpt om de hoge niveaus van mannelijke hormonen bij vrouwen met PCOS weer naar het normale niveau te brengen.

*Anticoagulantia, statines en *biofosfaten (Fosamax) hebben invloed op de vitamine K-status. Vitamine K in de voeding bestaat uit vitamine K1 in plantaardige voedingsmiddelen en vitamine K2 in dierlijke voedingsmiddelen. Vitamine K2 (MK-4) is zo belangrijk voor ons lichaam dat wij en andere dieren elke andere vorm van vitamine K zullen omzetten naar vitamine K2. Echter, net als bij de conversie van carotenoïden (de plantenvorm van vitamine A) naar retinol (de dierlijke vorm van vitamine A), zijn veel mensen slecht in het maken van de conversie.

Voedingsmiddelen die vitamine K bevatten: ganzenlever, eend, rundslever, harde kaas, eigeel, ghee, boter en spek, lever en -hart, melk, en vlees.

De dagelijkse behoefte aan vitamine K is 100-200 mcg/d. Als je het lichaam geeft wat het nodig heeft, zal de natuur de rest doen.

  • * Anticoagulantia zijn medicijnen die de bloedstolling belemmeren en het risico op bloedstolsels verminderen. Ze worden vaak voorgeschreven aan mensen die een hoog risico hebben op het ontwikkelen van trombose of andere vormen van bloedstolsels, zoals bij bepaalde hartaandoeningen, stollingsstoornissen of na een bepaalde operatie. Anticoagulantia werken door de aanmaak van bloedstollingsfactoren te verminderen of door de activiteit van bloedstollingsfactoren te remmen. Bekende anticoagulantia zijn bijvoorbeeld warfarine en nieuwere antistollingsmiddelen zoals dabigatran, rivaroxaban en apixaban.
  • * Biofosfaten zijn een groep van medicijnen die worden gebruikt om de botdichtheid en sterkte te verbeteren en het risico op botfracturen te verminderen bij mensen met osteoporose. Biofosfaten werken door de mineralisatie van het bot te bevorderen en de activiteit van cellen te remmen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van botweefsel. Een bekend biofosfaat is alendroninezuur, ook bekend onder de merknaam Fosamax. Het is belangrijk om te weten dat biofosfaten invloed kunnen hebben op de absorptie en utilisatie van vitamine K in het lichaam, en daarom kunnen ze invloed hebben op de vitamine K-status. Het is daarom belangrijk om deze medicijnen en hun mogelijke interacties met vitamine K te bespreken met uw arts.

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam