WAAROM HET BETER IS OM NIET TE DRINKEN ROND ONZE MAALTIJD

Waarom het beter is om niet te drinken rond onze MAALTIJD

### **Inleiding**

Het belang van hydratatie is algemeen bekend, maar de timing van onze vochtinname kan evenzeer van invloed zijn op onze spijsverteringsgezondheid. Dit blog werpt licht op hoe het drinken van vloeistoffen voor, tijdens, en na onze maaltijden en hoe ze onze spijsvertering negatief beïnvloedt.

### **Het Cruciale Samenspel van pH en Enzymen in Onze Spijsvertering**

Ons spijsverteringssysteem is ingenieus en verfijnd, waarin elk enzym een exacte pH-niveau nodig heeft om naar behoren te functioneren. Voor de maag, waar de vertering van eiwitten begint, is een zure omgeving van essentieel belang, met een pH tussen de 1 en 3, om het enzym pepsine optimaal te laten werken. Pepsine is cruciaal voor het afbreken van eiwitten, die fungeren als de bouwstenen van ons lichaam.

Het consumeren van vloeistoffen vlak voor, tijdens, of vlak na de maaltijden kan echter de pH van de maag verhogen. Dit kan resulteren in een verminderde enzymactiviteit en een suboptimale eiwitvertering. Hierdoor kan de absorptie van essentiële bouwstoffen in het lichaam belemmerd worden, wat de algehele gezondheid en het welzijn kan aantasten.

Het is daarom cruciaal om bewust te zijn van onze drinkgewoonten rondom maaltijden en inzicht te hebben in hoe deze de delicate balans van ons spijsverteringssysteem kunnen verstoren. Door onze drinkgewoonten aan te passen en te optimaliseren, kunnen we de efficiëntie van onze spijsvertering bevorderen en onze gezondheid verbeteren.

### **Harmonie tussen Gal en Alvleesklier**

De interactie tussen gal en de alvleesklier. Gal verantwoordelijk voor de vertering van vet en zo oplosbare vitamines A, D, E, en K, en de Alvleesklier voor de productie van verteringsenzymen, zijn essentieel voor een goede spijsvertering. Beide organen hebben de juiste pH nodig om goed te functioneren, en drinken rondom maaltijden kan deze balans verstoren, de communicatie naar de gal en de alvleesklier komt niet tot stand als de PH in de maag niet optimaal is.

### ** Wanneer dan wel drinken?**

Het wordt algemeen aangeraden om minimaal 30 minuten voor en of na de maaltijd te drinken. Dit helpt om de pH-balans in het spijsverteringskanaal te handhaven en zorgt voor een optimale werking van de spijsverteringsenzymen en een efficiënte vertering.

### **Transittijd en Maagfunctie: Een Cruciale Balans**

De optimale transittijd – de tijd die voedsel nodig heeft om door het gehele spijsverteringsstelsel te reizen, van mond tot kont – is ideaal gezien rond de 16 uur. Dit zou betekenen dat het voedsel dat tijdens het ontbijt wordt geconsumeerd, 16 uur later het lichaam verlaat, hetzelfde geldt voor de lunch en het avondeten. Dus, bij een regelmatig eetpatroon van drie maaltijden per dag, zou het lichaam na elke maaltijd voedsel verwerken en uitscheiden, een patroon dat we ook bij baby’s en dieren zien.

#### *Complicaties door Slechte Vertering*

– **Microbiota-Verstoring**: Niet volledig verteerde eiwitten kunnen leiden tot onevenwichtigheden in de darmflora, met ongewenste gasproductie en andere symptomen tot gevolg.

– **Ontsteking en Irritatie**: Grotere eiwitfragmenten kunnen irritatie en ontsteking van de darmwand veroorzaken, met symptomen zoals buikpijn en opgeblazen gevoel.

– **Voedselintolerantie en Allergieën**: Incompleet verteerde eiwitten kunnen intoleranties en allergieën uitlokken.

– **Malabsorptie**: Onvoldoende afbraak van eiwitten kan ook resulteren in malabsorptie van essentiële voedingsstoffen en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen.

### **Conclusie en Aanbevelingen**

Hoewel hydratatie essentieel is, is het cruciaal om op de juiste momenten te drinken om de spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen te optimaliseren. Kleine, doordachte aanpassingen in je drinkroutine kunnen significant bijdragen aan je spijsverteringsgezondheid en algeheel welzijn. 

### **Slotgedachte**

Stress is ook een verstorer van de maag-pH. Dus, omarm ontspanning en toast op je gezondheid, maar doe het op de juiste tijden!


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam