Wat je moet weten over jouw Gal

Gal wordt gemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas

Kun je zonder galbaas?

Gezien het grote aantal mensen waarbij de galblaas wordt verwijderd is het algemene oordeel “ja”. Maar je moet hierbij wel met een aantal dingen rekening houden:

Als je komt voor een borst thermografie dan wil ik dit graag weten gezien het een verandering kan geven in je hormoonhuishouding.

Wat is het en wat is de functie van de Gal en Galblaas

Gal wordt gemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas.

Zonder galblaas heb je geen reservoir en ben je volledig afhankelijk van de productie van gal in de lever op het moment dat je het nodig hebt.

Gal is een essentieel onderdeel van onze vertering en speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Het helpt bij de vertering van vetten, afvoer van afvalstoffen en regulatie van ons cholesterol.
Gal bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en enzymen die bijdragen aan de afbraak van oestrogeen.

De lever produceert gal door middel van een combinatie van stoffen die worden aangemaakt uit het bloed, zoals cholesterol, bilirubine, en vetzuren. Gal wordt gereguleerd door hormonen zoals cholecystokinine (CCK) en secretine en door de aanwezigheid van voedingsstoffen in de dunne darm.

Deze stoffen worden vervolgens samengevoegd in de lever om gal te vormen.

De lever werkt samen met de alvleesklier

De lever en de alvleesklier maken allebei enzymen voor de vertering en opname van vetten in het lichaam.

De lever produceert gal, een vloeistof die wordt afgescheiden in de dunne darm via de galblaas. In gal zitten enzymen zoals galactosylceramidase, phospholipase A2 en cholesterolesterase. Deze enzymen helpen bij de vertering van vetten door het breken van vetdeeltjes in kleinere stukjes, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden opgenomen door het lichaam.

De alvleesklier produceert een vloeistof genaamd pancreatisch sap die afgescheiden wordt in de dunne darm via een buisje dat het alvleeskanaal wordt genoemd. In dit sap zitten enzymen zoals lipase, amylase en protease die helpen bij de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten en bij het opbreken van triglyceriden in vetzuren en glycerol.

De essentiële functies van gal bij de spijsvertering:

Een goede vetvertering is belangrijk voor een aantal redenen

Vetten verteren en met water mengen (emulgeren)
Gal is belangrijk ingrediënt bij het mengen van vetten en water, dit heet emulgeren. Zie gal als zeep. De zeep maakt van het vet kleine bolletjes. Gal is zo verantwoordelijk voor de afbraak van vetten in de darmen, waardoor het lichaam in staat is om deze vetten efficiënter op te nemen.

Energie
Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Een goede vertering van vetten zorgt ervoor dat het lichaam deze energie efficiënt kan opnemen en gebruiken.

Leptine ons verzadigheids hormoon
Galstoornissen kunnen ook leiden tot leptineresistentie. Wanneer er problemen zijn met de galproductie of afvoer, kan dit leiden tot een verstoorde afbraak van vetten, waardoor de opname van leptine wordt beïnvloed en leptineresistentie kan ontstaan. Leptine-resistentie is een aandoening waarbij het lichaam niet meer reageert op het hormoon leptine. Leptine is verantwoordelijk voor het reguleren van de energiebalans in het lichaam en het signaleren van verzadiging na het eten. Wanneer het lichaam resistent wordt tegen leptine, kan dit leiden tot overgewicht en obesitas.

Vitaminen
Veel vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K, zijn vet oplosbaar, dus een goede vertering van vetten is nodig om deze vitamines op te nemen om ze te kunnen gebruiken.

Hormonen en stofwisseling
Veel hormonen en stofwisselingsprocessen in het lichaam zijn afhankelijk van de aanwezigheid van vetten. Een goede vetvertering is nodig om deze processen te ondersteunen en te behouden.

Spijsvertering
Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde spijsvertering. Een goede vertering van vetten helpt bij de afbraak van vetten en de opname van deze vetten in de dunne darm. Een tekort aan gal kan klachten geven als obstipatie. Gal heeft ook een detoxificeren rol. Waardoor afvalstoffen gemakkelijker via de darmen kunnen worden afgevoerd uit het lichaam.

Afvalstoffen afvoeren
Gal helpt bij het afvoeren van afvalstoffen zoals bilirubine, cholesterol en andere stoffen die in de lever zijn gemaakt, door ze af te scheiden in de dunne darm. Een ophoping van bilirubine in het bloed kan leiden tot ontstekingen, die kunnen bijdragen aan de groei van kankercellen.

Gewichtsmanagement
Een goede vetvertering kan bijdragen aan gewichtsmanagement doordat het lichaam efficiënter vet kan verbranden en opslaan.

Het verminderen van risico’s op aandoeningen
Een goede vertering van vetten kan bijdragen aan het verminderen van risico’s op aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, en sommige vormen van kanker.

De darmen smeren
Gal speelt een belangrijke rol als glijmiddel in de darmen. Wanneer gal in de dunne darm wordt afgegeven helpt het bij het verminderen van de wrijving tussen voedsel en de darmwand. Dit helpt bij het vergemakkelijken van de verplaatsing van voedsel door de darmen en kan bijdragen aan een efficiëntere vertering en absorptie van voedingsstoffen.

Dit doet gal voor jouw gezondheid

Gal helpt bij het reguleren van het cholesterolgehalte, remt ontstekingen, helpt bij de afbraak van oestrogeen, wat belangrijk is in de preventie van borstkanker.

Het cholesterolgehalte reguleren

Gal helpt bij de afvoer van overtollig cholesterol uit het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed wordt gereguleerd.

Ontstekingen remmen

Gal bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam, vooral in de darmen.

Oestrogeen afbreken

Gal bevat enzymen die helpen bij de afbraak van oestrogeen, een hormoon dat een rol speelt in de groei van borst kankercellen.

Het reservoir is verwijderd, wat nu?

Gal wordt opgeslagen in de galblaas, een kleine zak die zich net onder de lever bevindt. Wanneer je eet worden er signalen gegeven aan de galblaas om gal vrij te geven in de dunne darm. Hierdoor worden de vetten in de maaltijd verteerd.

Het is mogelijk om zonder galblaas te leven, omdat de lever nog steeds gal kan produceren en afgeven in de dunne darm. De gal lekt nu echter de hele dag in de dunnen darm en word niet meer afgegeven op het juiste momenten dat het nodig is.

Verhoogd risico op galstenen

Zonder de galblaas kan gal zich ophopen in de lever en dit kan leiden tot de vorming van galstenen.

Verstoorde spijsvertering

Gal is zoals eerder gezegd een belangrijk onderdeel van de spijsvertering en helpt bij de afbraak van vetten en andere voedingsstoffen.

Een aanpassing van de voeding kan ook nodig zijn, zoals het eten van kleine maaltijden met zonder plantaardige vetten.

Verhoogde concentratie oestrogeen

Een tekort aan gal kan leiden tot een hogere concentratie van oestrogeen in het bloed, wat mogelijk kan bijdragen aan de groei van borstkankercellen.

Dit is er nodig voor een optimale productie van gal

Cholesterol
Cholesterol is een belangrijke component van gal. Het lichaam produceert cholesterol, maar het kan ook worden opgenomen uit voedsel, vooral van dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten.

Vetten:
Gal wordt geproduceerd om vetten te helpen verwerken. Het lichaam moet daarom voldoende vetten hebben om gal te produceren. Voor de productie van Cholecystokinine (CCK). Een hormonale stof die wordt geproduceerd in de dunne darm en helpt bij de vertering van vetten. 

Leucine-aminozuur
Leucine is een aminozuur dat helpt bij de productie van gal. Het kan worden gevonden in eiwitten, zoals vlees, vis, eieren, bonen, noten en zaden.

Koper en Retinol
Retinol, ook bekend als vitamine A, speelt een rol bij het gebruik van koper in het lichaam. Dit komt doordat retinol helpt bij de synthese van ceruloplasmine, een eiwit dat koper transporteert en het bio-beschikbaar maakt voor het lichaam. Ceruloplasmine is essentieel voor de juiste verdeling van koper in het lichaam en het voorkomen van koperstapeling in weefsels, wat kan leiden tot toxiciteit.

Daarnaast is retinol ook belangrijk voor de opname van koper in de darmen. Het helpt bij het reguleren van de opname van koper uit de voeding en zorgt ervoor dat het koper in de juiste vorm wordt opgenomen en vervolgens naar de lever wordt getransporteerd, waar het kan worden omgezet in ceruloplasmine en andere koperbevattende eiwitten.

Vitamine B12 en foliumzuur
Vitamine B12 en foliumzuur zijn belangrijk voor de productie van rode bloedcellen, en deze vitamines worden gevonden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, melk, en voor foliumzuur is de bron groenten als Spinazie, boerenkool, broccoli, kool en asperges.

Water
Gal is een vloeistof, dus het is belangrijk dat het lichaam voldoende water heeft om gal te produceren. 

Eiwitten
Eiwitten kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, bonen, noten en zaden.

Calcium
Calcium kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt, kaas, sardines, zalm en broccoli.

Gezonde, gevarieerde voeding
Rijk aan vezels, groenten en fruit, eiwitten.
Beperk plantaardige vetten en transvetten.

Vitamine D
Vitamine D is nodig voor de opname van calcium. Deze vitamine kan worden gevonden in voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren, en champignons, maar ook kan het worden aangemaakt door het lichaam wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

Symptomen van een verstoorde galblaasfunctie

Er zijn een aantal mogelijke symptomen van een verstoorde galblaasfunctie. Hou hierbij wel in de gaten dat dit ook symptomen van iets anders kunnen zijn, het gaat om het totaalbeeld!

De symptomen kunnen zijn:

 • Pijn of ongemak in de buik, met name aan de rechterbovenkant van de buik, onder de ribbenkast en kan zich uitstrekken naar de rechterschouder.
 • Misselijkheid en braken
 • Indigestie of brandend maagzuur
 • Opgeblazen gevoel en winderigheid
 • Verstopping of diarree
 • Onverdraagzaamheid voor vet voedsel
 • Geelverkleuring van de huid of het wit van de ogen (geelzucht)
 • Donkere urine
 • Klei-kleurige ontlasting
 • Rillingen en koorts

Je emoties en gedragspatronen kunnen ook signalen zijn van je interne gezondheid.

Een trage galblaas leidt tot uitstelgedrag… maar anderzijds is het voelen van de bekende drang om uit te stellen en TOCH KIEZEN OM TE HANDELEN

Als je vaak uitstelt, is het slim om op te letten of je symptomen hebt van slechte vetopname of trage galstroom. Denk aan drijvende, lichtgekleurde ontlasting, een droge huid, een opgeblazen gevoel of misselijkheid na vette maaltijden, en pijn of gevoeligheid in je rechter bovenbuik.

Oorzaken van een verstoring in de galhuishouding

Verkeerde zuurgraad in de maag

Het belang van een goede PH in de maag:

Een optimale pH van 1 tot 3 in de maag is nodig om de productie van de enzymen van de alvleesklier en de gal te activeren, zodat deze kunnen helpen bij de vertering van vetten, koolhydraten, eiwitten en de neutralisatie van gifstoffen en bacteriën.

Een overmaat aan bacteriën in de maag of darm, zoals Helicobacter Pylori, kan leiden tot een verhoogde pH (3 +) in de maag, wat kan leiden tot maagzweren en andere maag- en darmproblemen.

Als de pH in de maag niet optimaal is, leidt dit ook tot problemen met de vertering van vetten. Dit kan leiden tot een afname van de hoeveelheid zoutzuur en pepsine, wat lijdt tot een vertraagde afbraak van eiwitten en vetten. Dit kan leiden tot maag- en darmproblemen, zoals obstipatie, diarree, gas en een opgeblazen gevoel.

Stress

Stress kan leiden tot veranderingen in de hormonale balans van het lichaam, waardoor de galproductie kan afnemen. Stress kan ook leiden tot een verstoorde spijsvertering, waardoor de galblaas niet goed kan werken.

Daarnaast kan stress ook leiden tot ongezonde eetgewoonten, zoals het eten van te veel suiker, verzadigd vet of cafeïne, wat kan leiden tot een verstopping van de galblaas.

Het is daarom belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of sporten, en een gezonde levensstijl te behouden.

Galstenen

De galblaas slaat gal op en geeft dit af aan de dunne darm wanneer er vet wordt gegeten. Galstenen ontstaan wanneer gal in de galblaas verhardt tot steenachtig materiaal als gevolg van te veel cholesterol of bilirubine (een vloeistof die ontstaat nadat ons lichaam een component van rode bloedcellen heeft verwerkt), of door te weinig galzouten. Galzouten worden in de lever geproduceerd en helpen ons bij de vertering van vetten.

Een tekort aan ceruloplasmine, dat afhankelijk is van koper, kan leiden tot verhoogde oxidatieve stress en ontsteking, wat kan leiden tot een stijging van het cholesterolgehalte. Bilirubine niveaus kunnen ook stijgen als gevolg van medicatie, lichaamsbeweging of bepaalde voedingsmiddelen.

Als de ijzerrecyclagesystemen steeds meer ontregeld raken, zal bilirubine stijgen. 

Dit kan leiden tot verhoogde opslagtolerantie van ijzer en vervolgens meer heme oxygenase-activiteit.

In eenvoudige bewoordingen is bilirubine een antioxidante stof die voorkomt bij ijzeroverbelasting en een beschermende rol speelt tegen door ijzer veroorzaakte oxidatieve stress.

Bilirubine is een antioxidant die wordt geproduceerd als gevolg van de afbraak van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof transporteert. Bij ijzeroverbelasting kan bilirubine een beschermende rol spelen tegen door ijzer veroorzaakte oxidatieve stress en de opslagtolerantie van ijzer verhogen. Dit komt doordat bilirubine in staat is om oxidatieve stress te verminderen en het vermogen heeft om ijzer aan zich te binden, waardoor het minder schadelijk wordt voor het lichaam.

Zo kun je proberen jouw galproductie te optimaliseren

Voeding

Eet gezond en gevarieerd met veel groenten en fruit
Dit helpt om de galblaas te stimuleren en te voorkomen dat deze verstopt raakt. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantaardige (bewerkte) vetten, zoals in fastfood, koekjes en gebak, omdat deze de galblaas kunnen verstoppen.

Koper

Koper is een essentieel mineraal voor een gezonde galblaasfunctie. Koper is nodig voor de productie van ceruloplasmine, een enzym dat koper bindt en transporteert door het lichaam. Ceruloplasmine is betrokken bij de omzetting van ferro naar ferri (het actieve vorm van ijzer), wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en de stofwisseling van ijzer in het lichaam.

Een tekort aan koper kan leiden tot een verminderde galblaasfunctie, wat kan leiden tot galstenen en een verminderde vetabsorptie. Zorg er dus voor dat je voldoende koper binnenkrijgt via voeding om een gezonde galblaasfunctie te behouden.

Enkele voorbeelden van koperrijke voedingsmiddelen zijn:

 • Schelpdieren, zoals oesters
 • Orgaanvlees, zoals kalfslever
 • Pure rauwe chocolade (met minstens 70% cacao)
 • Bijenpollen
 • Whole food vitamine C

Bittere voeding
Dit heeft een gunstig effect hebben op de lever, aangezien het de afgifte van gal stimuleert, wat helpt de lever te ontgiften en de spijsvertering te verbeteren. Enkele voorbeelden van bittere voedingsmiddelen die de levergezondheid kunnen ondersteunen zijn: 

 1. Bladgroenten zoals boerenkool, rucola en paardenbloemblad.
 2. Kruiden zoals paardenbloem, mariadistel en artisjok
 3. Groenten zoals broccoli en spruitjes
 4. Fruit zoals grapefruit, citroenen en limoenen
 5. Oudere kazen zoals gorgonzola en Roquefort
 6. Koffie en thee

Alcohol
Vermijd alcoholgebruik, omdat dit de galproductie kan verminderen.

Castorolie
Castorolie wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om de lever en gal te ontgiften en de spijsvertering te verbeteren. Het wordt vaak gebruikt in de vorm van een castor oliepakking, waarbij de olie op de huid wordt aangebracht en bedekt met folie of een warme doek. https://youtu.be/6KNoEo0SH6I

Appelazijn
Appelazijn wordt vaak beschouwd als een natuurlijk middel om de gal te verdunnen. Het bevat azijnzuur, een zuur dat kan helpen bij het verminderen van de viscositeit (stroperigheid) van de gal. Dit kan de afgifte van gal uit de lever bevorderen en daardoor de spijsvertering verbeteren.

Supplementen
Overweeg om supplementen zoals mariadistel, artisjok of paardebloem te gebruiken. Deze worden gebruikt om de galproductie te stimuleren.

Levensstijl

Stress
Stress kan leiden tot veranderingen in de hormonale balans van het lichaam, waardoor de galproductie kan afnemen. Stress kan ook leiden tot een verstoorde spijsvertering, waardoor de galblaas niet goed kan werken.Daarnaast kan stress ook leiden tot ongezonde eetgewoonten, zoals het eten van te veel suiker, verzadigd vet of cafeïne, wat kan leiden tot een verstopping van de galblaas. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of sporten, en een gezonde levensstijl te behouden.

Massage
Massage van de buik kan ook helpen bij het activeren van de galblaas en de afscheiding van gal. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken met de vingertoppen met name aan de rechterkant onder de ribben. 

Beweging
De bewegingen van het middenrif tijdens ademhaling zijn onderdeel van de ademhalingsmechanismen van het lichaam. Bij inademing zal het middenrif uitzetten en bij uitademing zal het middenrif samentrekken. Deze bewegingen hebben invloed hebben op de productie van gal door de lever. 

Samenvatting

Gal speelt een belangrijke rol in de vertering van vetten door middel van enzymen die vetten afbreken in kleinere deeltjes die gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. Het helpt bij het mengen van vetten en water, afvoer van afvalstoffen zoals bilirubine en cholesterol en bevat antioxidanten die ontstekingen in het lichaam bestrijden. Het speelt ook een rol als glijmiddel in de darmen en helpt bij de afbraak van oestrogeen. Een tekort aan gal kan leiden tot een hogere concentratie van oestrogeen in het bloed, wat kan bijdragen aan de groei van borstkankercellen. Gal wordt gemaakt in de lever en opgeslagen in de galblaas en gereguleerd door hormonen. Een gezonde voeding kan bijdragen aan een gezonde lever en galblaas.


Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam