"Ik heb net een mammografie en echografie gehad en alles ziet er goed uit, dus sla ik de thermografie even over."

Vaak krijg ik de vraag: “Ik heb net een mammografie en echografie gehad en alles ziet er goed uit, dus sla ik de thermografie even over.” 

Ik ga uitleggen wat de verschillen zijn. 

Met mammografie, echografie en thermografie kijken we allemaal naar de borsten, maar zien we een ander stukje van de puzzel.

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten die wordt gebruikt om borstweefsel te onderzoeken op afwijkingen, zoals cysten, microcalcificaties of tumoren. Het kan helpen bij het detecteren van borstkanker, maar het kan ook onnodige zorgen en biopsieën veroorzaken vanwege valse positieve resultaten.

Er zijn enkele beperkingen die het belang van andere onderzoeken en het monitoren van de gezondheid van de borsten benadrukken. Een mammografie kan niets vertellen over de borstgezondheid van een vrouw.

Het ziet slechts het topje van de ijsberg.

🥦 De mammografie geeft bijvoorbeeld geen informatie over de hormoonhuishouding. De hormoonhuishouding kan een rol spelen bij de ontwikkeling en behandeling van borstkanker. Fibrocystische borstaandoening kan een teken zijn van hormonale disbalans in het lichaam. Lees hier mijn blogpost over goedaardige borstafwijkingen.

🥦 Ook kan een mammografie geen informatie geven over het functioneren van het lymfestelsel, inclusief de aanwezigheid van stagnatie of overactieve lymfeknopen. Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol in de borstgezondheid. Daarom is het belangrijk om de gezondheid van het lymfestelsel in de gaten te houden. Lees hier mijn blogpost over de lymfe.

🥦 Angiogenese is het proces waarbij nieuwe bloedvaten worden gevormd uit bestaande bloedvaten. Dit proces speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van tumoren. Een mammografie kan geen informatie geven over angiogenese, omdat het alleen een beeld geeft van de structuur van de borst en niet van de microscopische processen die in het lichaam plaatsvinden.

🥦 Stress in je lichaam is ook heel goed zichtbaar op een warmtefoto. Als dit jaar in jaar uit het geval is, dan plegen we roofbouw en zitten we chronisch in de fight-flight. Naar mijn ervaring beschouwen we dit vaak als normaal.

Deze processen kunnen dus al jaren aan de gang zijn terwijl jij na de mammografie te horen hebt gekregen dat alles oke is.

Een mammografie is nuttig om borstkanker op te sporen, maar het is niet genoeg om de gezondheid van je borsten te monitoren. Het geeft alleen structurele informatie. Thermografie geeft functionele informatie over hormoonspiegels, lymfatisch functioneren, angiogenese en stress. Het is belangrijk om een holistische aanpak te hebben en regelmatig onderzoek te ondergaan. Thermografie maakt gebruik van infraroodbeeldvorming en kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van veranderingen zonder straling of compressie. Het is echter geen specifieke diagnose en moet worden gebruikt in combinatie met andere borstscreeningsmethoden. Mammografieën zijn momenteel de meest gebruikte screeningstool, maar thermografie kan nuttig zijn als aanvullende test of voor vrouwen die geen mammografie kunnen of willen ondergaan. Onthoud dat processen in je borsten al jaren aan de gang kunnen zijn zonder dat dit tijdens een mammografie wordt opgemerkt.

Het is belangrijk om elk jaar een borstthermografie te laten maken, omdat dit kan helpen bij het detecteren van veranderingen in de borsten. Thermografische beelden kunnen veranderingen in de temperatuur en bloedstroom van de borsten opmerken die kunnen wijzen op afwijkingen of veranderingen in het borstweefsel lang voordat er spraken is van structuurveranderingen. Door deze veranderingen in de tijd te volgen, kan de progressie van eventuele afwijkingen worden geëvalueerd en kunnen indien nodig de juiste maatregelen worden genomen. Bovendien bieden we de thermografie de arts die de foto’s beoordeelt een algeheel beeld van jou als persoon, inclusief je levensstijl en eventuele factoren die van invloed kunnen zijn op je borstgezondheid.

Het is belangrijk om kleine, maar effectieve veranderingen aan te brengen in onze levensstijl om ons lichaam de ondersteuning te bieden die het nodig heeft om gezond te blijven. Neem de tijd om te kijken waar je verbeteringen kunt aanbrengen en begin vandaag nog met het aanpakken van gezondheidsproblemen door middel van lifestyle veranderingen.

Een gezond dieet met veel groenten, fruit en gezonde vetten kan het lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen om de balans te herstellen en de borstgezondheid te ondersteunen. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde koolhydraten kan ook bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde hormoonbalans.

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook een positieve invloed hebben op de borstgezondheid. Door regelmatig te bewegen wordt de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd en kunnen afvalstoffen gemakkelijker worden afgevoerd, wat belangrijk is voor het behouden van een gezonde borstfunctie. Bovendien kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit, wat ook belangrijke factoren zijn voor een goede borstgezondheid.

Je hebt maar een LIJF. Wees er lief voor.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam