WAAROM IK WHOLE FOOD VITAMINE C ADVISEER EN GEEN GEISOLEERDE ASCORBINEZUUR

Waarom ik Whole food vitamine C adviseer en geen geisoleerde ascorbinezuur

Vitamine C

Het belangrijkste verschil tussen ascorbinezuur en whole food vitamine C is dat ascorbinezuur een geïsoleerde vorm van vitamine C is, terwijl whole food vitamine C een combinatie van voedingsstoffen is die van nature voorkomt in voedingsmiddelen. Whole food vitamine C is daarom vaak meer gebalanceerd en gevarieerd qua voedingsstoffen en kan daarom een ​​gunstiger effect hebben op de algehele gezondheid.

Een belangrijk onderdeel van vitamine C is tyrosinase

Zo kan whole food vitamine C ook een bron van koper zijn. Dit komt doordat het enzym tyrosinase, dat koper bevat, een kritieke rol speelt bij de synthese van vitamine C in het lichaam. Door het consumeren van hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, kun je indirect bijdragen aan een gezonde koperstatus in het lichaam. 

Tyrosinase is een koperhoudend enzym dat een cruciale rol speelt bij de synthese van:

1. Melanine Tyrosinase is betrokken bij de omzetting van tyrosine naar dopa, een precursor van:

2. Dopamine en

3. Noradrenaline

Bovendien is tyrosinase, betrokken bij de synthese van vitamine C, wat een belangrijke rol speelt bij het herstellen van de koperstatus in:

4. Ceruloplasmine.

  1. Wat is de functie van melanine

Melanine is een pigment dat wordt geproduceerd door speciale cellen, melanocyten genaamd, en dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, ogen en haar. De belangrijkste functie van melanine is het beschermen van de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling van de zon. Melanine absorbeert en verspreidt deze straling, waardoor minder UV-straling doordringt in de huid en het risico op zonnebrand, huidveroudering en huidkanker wordt verminderd. Naast deze beschermende rol speelt melanine ook een rol in het kleuren van de ogen en het haar, en wordt het geassocieerd met aandoeningen zoals vitiligo en melanoom.

Tip: Voor een optimale aanmaak van melanine maar ook serotonine kun je kijken naar de opgaande zon, zo creëer je een betere stemming, minder kans op verbranden, meer energie en een gezonder immuunsysteem.

  1. Is dopamine belangrijk?

Dopamine omvat verschillende aspecten van het menselijk functioneren, waaronder beweging, motivatie, emotie en beloning. Het reguleert onder andere de beloningsrespons in de hersenen, waardoor we ons goed voelen na het bereiken van doelen of het ervaren van genot. Het is ook betrokken bij het reguleren van de spierspanning en motorische controle, evenals bij het beïnvloeden van de stemming, het geheugen, de aandacht en de slaap.

  1. Wat doet Noradrenaline

Noradrenaline is een neurotransmitter die een rol speelt bij verschillende functies in het lichaam, waaronder de regulatie van de stemming, de aandacht en de alertheid. Het is ook betrokken bij de fysiologische reactie op stress, zoals het verhogen van de hartslag en de bloeddruk, en het vergroten van de ademhalings- en spieractiviteit om het lichaam voor te bereiden op actie. Noradrenaline wordt geproduceerd in bepaalde delen van de hersenen, evenals in het bijniermerg, en wordt geassocieerd met aandoeningen zoals depressie, angst en ADHD.

  1. Wat is ceruloplasmine

Ceruloplasmine is een koperhoudend eiwit dat een cruciale rol speelt bij ijzermetabolisme en oxidatieve stress. Het is ook betrokken bij het transport van koper in het bloed en de regulering van de koperhomeostase. Om goed te functioneren, moet ceruloplasmine echter goed geladen zijn met koper en vitamine C speelt. Whole food vitamine C werkt als een reducerend middel, wat helpt bij het omzetten van koperionen in een vorm die door ceruloplasmine kan worden gebonden. Daarom wordt whole food vitamine C vaak aanbevolen als voedingssupplement voor mensen met een koperdeficiëntie.

Wat kunnen we eten voor tyrosinase?

Tyrosinase komt van nature voor in vitamine C rijke voedingsmiddelen, waaronder pine needle tea, fruit als appels, peren, aardbeien, avocado’s en amandelen, zonnebloempitten en linzen. En in sommige kruiden, zoals basilicum en rozemarijn, en paddenstoelen, zoals shiitake en oesterzwammen.

Zit er Tyrosinase ook in ascorbinezuur?

Nee, tyrosinase zit niet in ascorbinezuur. Ascorbinezuur (ook bekend als vitamine C) een antioxidant is die betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, zoals de synthese van collageen en de opname van ijzer uit voedsel. Er zit geen tyrosinase in ascorbinezuur.

Samengevat:

Tyrosinase is een koperhoudend enzym dat verschillende functies heeft in het menselijk lichaam, waaronder:

  1. Melaninesynthese: Tyrosinase speelt een belangrijke rol bij de synthese van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleuring van de huid, het haar en de ogen.
  2. Dopaminesynthese: Tyrosinase is betrokken bij de omzetting van het aminozuur tyrosine naar L-dopa, dat vervolgens wordt omgezet in dopamine. Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, waaronder beweging, stemming en motivatie.
  3. Norepinefrinesynthese: Tyrosinase is ook betrokken bij de omzetting van L-dopa naar norepinefrine, een hormoon en neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van de bloeddruk en het stressrespons-systeem.
  4. Synthese van vitamine C: Tyrosinase speelt ook een rol bij de synthese van vitamine C in het lichaam, doordat het betrokken is bij de omzetting van L-tyrosine naar L-DOPA, dat vervolgens wordt omgezet in vitamine C.
  5. Koper homeostase: Tyrosinase is ook betrokken bij de homeostase van koper in het lichaam, omdat het een belangrijke rol speelt bij de vorming van ceruloplasmin, een koperhoudend eiwit dat betrokken is bij de opslag en regulatie van koper in het lichaam.

Dan hebben we ook nog te maken met Tyrosinase-remmers

Tyrosinase-remmers zijn stoffen die de activiteit van het enzym tyrosinase remmen of remmen. Tyrosinase-remmers worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder cosmetica, medicijnen en voedingsmiddelen.

Tyrosinase-remmers worden gebruikt bij een overproductie van melanine wat kan leiden tot huidaandoeningen zoals hyperpigmentatie en melasma. 

In cosmetica worden tyrosinaseremmers gebruikt om de productie van melanine te verminderen, wat kan leiden tot een egalere huidtint en het verminderen van ouderdomsvlekken, melasma en hyperpigmentatie. Voorbeelden van synthetische tyrosinaseremmers zijn onder meer hydrochinon, arbutine, kojiczuur, azelaïnezuur en tretinoïne en en ascorbinezuur.

Ja. Ascorbinezuur is een tyrosinase remmer. Het gebruik van ascorbinezuur kan de koperabsorptie belemmeren en de koperstatus van het lichaam verminderen, wat kan leiden tot een verminderde functie van het koper-bevattende enzym ceruloplasmine. Daarom kan overmatige consumptie van ascorbinezuur negatief zijn voor de koperstatus en ceruloplasmine-functie in het lichaam.

In medicijnen kunnen tyrosinaseremmers worden gebruikt om de activiteit van tyrosinase te verminderen bij aandoeningen zoals vitiligo, een aandoening waarbij de huid pigment verliest. 

In voedingsmiddelen worden tyrosinaseremmers gebruikt om bruinkleuring te voorkomen of om enzymatische bruinkleuring van groenten en als zoals vruchtensappen te verminderen tijdens het bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Tyrosinaseremmers worden gebruikt in de voedingsindustrie om de bruinkleuring van voedingsmiddelen te voorkomen of te verminderen. Deze bruinkleuring treedt op als gevolg van enzymatische reacties tussen tyrosine en het enzym tyrosinase in aanwezigheid van zuurstof, en kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit en houdbaarheid van voedingsmiddelen.

Om dit te voorkomen, kunnen tyrosinaseremmers zoals natriumbisulfiet, citroenzuur, ascorbinezuur en EDTA worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de enzymatische reacties te remmen en bruinkleuring te voorkomen of te verminderen. Dit is vooral belangrijk bij de verwerking van wijn, bier, thee, koffie, gedroogd fruit, en sommige groenten en kruiden en in de opslag van voedingsmiddelen zoals aardappelen, appels, en vruchtensappen. Het gebruik van tyrosinaseremmers in de voedingsindustrie is echter omstreden vanwege de potentiële bijwerkingen en de mogelijke vorming van schadelijke stoffen tijdens de verwerking en opslag van voedingsmiddelen.

Wat zijn de gevolgen als we veel Tyrosinase-remmers binnen krijgen?

Daarnaast kunnen te veel Tyrosinase remmers leiden tot een afname van melanineproductie en pigmentatie in de huid, haren en ogen. Dit kan leiden tot hyperpigmentatie, waarbij donkere plekken op de huid ontstaan, of tot hypopigmentatie, waarbij de huid lichter wordt. Denk aan Michael Jackson. Een tekort aan melanine kan de huid kwetsbaarder maken voor schade door UV-straling en kan het de kans op huidkanker vergroten. 

Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat je te veel tyrosinaseremmers binnenkrijgt.

Wil jij weten hoe het ervoor staat met jou vitamine huishouding? Boek dan een SO-Check in.

“Is het niet mooi hoe de natuur altijd weer wint van de industrie?”

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam