"Ken Je Lichaam en Anticipeer: Thermografische Inzichten in Hormonale Veranderingen"

“Ken Je Lichaam en Anticipeer: Thermografische Inzichten in Hormonale Veranderingen”

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen wereldwijd. Vroegtijdige opsporing is essentieel voor een effectieve behandeling en een hogere overlevingskans. Er zijn verschillende manieren om borstkanker op te sporen, waarvan mammografie en thermografie de meest besproken zijn. Maar welke is beter? In deze blog duiken we dieper in beide methoden om je een duidelijk beeld te geven.

**Wat is Mammografie?**

Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Het kan afwijkingen tonen die met het blote oog of bij palpatie niet waarneembaar zijn. Vooral bij vrouwen met dicht borstweefsel kan de gevoeligheid van mammografie echter beperkt zijn. Een mammografie is geen preventieve screening maar om al bestaande tumoren te vinden.

**Wat is Thermografie (DITI)?**

Thermografie, ook wel Digital Infrared Thermal Imaging (DITI) genoemd, detecteert de hittepatronen die door het lichaam worden uitgestraald. Afwijkende hittepatronen kunnen wijzen op problematische gebieden, waaronder mogelijke (ontwikkelden) tumoren.

**De Voordelen van Thermografie:**

1. **Vroegtijdige Opsporing:** Thermografie kan veranderingen in de fysiologie van de borst detecteren, vaak jaren voordat een tumor zichtbaar wordt op een mammogram.

2. **Niet-Invasief:** Er is geen blootstelling aan straling en het is pijnloos.

3. **Geschikt voor Alle Vrouwen:** Vooral nuttig voor jongere vrouwen en vrouwen met dicht borstweefsel.

**Hoe Ze Samenwerken:**

Het is een misvatting dat men moet kiezen tussen thermografie of mammografie en of de echografie. Ze kunnen complementair zijn. Terwijl echografie en een mammografie de anatomie van de borst toont, belicht thermografie de fysiologie. Hierdoor kunnen ze samen een completer beeld geven van de borstgezondheid.

**Het Belang van Thermografische Borstbeelden: Een Diepgaande Analyse**

Thermografie, ook wel bekend als thermische beeldvorming, is een techniek die de temperatuurverdeling in een gebied van het lichaam vastlegt. In de context van borstonderzoek kan het gebruikt worden om afwijkingen in de temperatuur van de borst op te merken, die mogelijk wijzen op een onderliggend probleem. Bovenstaande beelden, laten drie verschillende thermografische beelden van borsten zien: een normale borst, hormonale veranderingen en een inflammatoir carcinoom. Laten we elk van deze beelden nader bekijken.

**1. Normale Borst**

Het eerste beeld toont een normale borst zonder duidelijke afwijkingen. De kleurverdeling is redelijk uniform, met een gelijkmatige temperatuurverdeling. Dit betekent dat er geen verhoogde warmtegebieden zijn, wat kan wijzen op een ontsteking of tumor.

**2. Hormonale Veranderingen**

Het tweede beeld toont een borst met heftige hormonale veranderingen. De kleurvariaties, vooral de warmere tinten, geven gebieden aan met een verhoogde bloedstroom. Omdat hormonen zo’n cruciale rol spelen, kunnen zelfs kleine onbalansverschijnselen leiden tot aanzienlijke symptomen en gezondheidsproblemen.

In het geval van de borsten kunnen hormonale schommelingen zichtbaar worden in thermografische beelden. Dit is met name te zien in de kleurvariaties die gebieden aangeven met verhoogde bloedstroom, wat vaak gerelateerd is aan hormonale activiteit. Dit kan geassocieerd worden met een heftige menstruatiecyclus, zwangerschap of andere externe factoren die van invloed zijn op de borst. Het is belangrijk om te weten dat niet alle veranderingen in het thermografische beeld noodzakelijkerwijs duiden op een ziekte, maar heftige hormonale schommelingen geven een beeld waar lifestyle veranderingen meer balans kunnen brengen. 

**3. Inflammatoir Carcinoom**

Het derde beeld is het meest verontrustend. Het toont een borst met inflammatoir carcinoom, een zeldzame en agressieve vorm van borstkanker. De heldere, warme kleuren wijzen op gebieden met een verhoogde temperatuur en bloedstroom, wat typerend is voor deze vorm van kanker. In tegenstelling tot andere vormen van borstkanker, presenteert inflammatoir carcinoom zich met symptomen zoals roodheid, zwelling en warmte in de borst.

**Conclusie**

Thermografie is een waardevol hulpmiddel bij het vroegtijdig opsporen van borstkanker en andere borstaandoeningen. Het biedt een niet-invasieve manier om naar de borst te kijken en kan aanwijzingen geven over mogelijke problemen voordat ze fysiek voelbaar zijn. Zoals altijd is het cruciaal om bij afwijkingen in thermografische beelden verder medisch advies in te winnen en aanvullende tests te ondergaan om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Afspraak maken (3) AGES (2) Alvleesklier (2) Amsterdam (2) Auto-immuunziekte (3) Barneveld (2) Bijnieren (2) Blauw Licht (2) Bloedarmoede (4) Bloedonderzoek (2) Bloedsuikerspiegel (8) Borstgezondheid (7) borstkanker (7) Boxtel (2) Calcificatie (3) Calcium (3) Ceruloplasmine (2) Cholesterol (3) Circadiaans Ritme (2) Circadian ritme (3) Cortisol (3) Darmen (7) Detox (5) Diabetes (5) DNA (2) Echografie (4) Endocrine disrupters (5) energie (9) Energieproductie (2) Estrogeen dominantie (3) Fibrocystic breast (6) Fibrotisch borstweefsel (6) Fysiologie (2) Gal (3) HbAic (3) Heerenveen (2) Hoge bloedruk (2) Hormoonhuishouding (10) Hormoonverstoring (7) IJzer (9) IJzerrecycling (2) IJzersupplementen (2) Immuunsysteem (4) Insuline (3) Insulineresistentie (6) Jodium (4) Kalium (2) Knobbel (2) Koper (8) Laaggradige Ontsteking (3) Levensstijl (6) Lever (8) Lymfe (3) Lymfecongestie (6) Lymfestelsel (2) Maagzuur (4) Magnesium (5) Mammografie (5) Melatonine (2) Microcalcificaties (2) mineralen (5) Mondgezondheid (3) Morley Robbins (5) Oestrogeen (3) Oestrogeendominantie (11) Oligoscan (SO-check) (16) Ontstekingen (6) Opgeblazen gevoel (3) Overgewicht (4) Oxidatieve stress (4) PCOS (2) Pijnlijke borsten (5) Preventie (2) Prijslijst (2) Progesteron (2) Retinol (4) Risico op borstkanker (15) Routebeschrijving (6) Schildklier (13) Slaap (7) Spijsvertering (7) Stemmingswisselingen (4) Stofwisseling (4) Stress (14) Stressmanagement (10) Thermografie (18) Vita K (2) Vitamine (2) Vitamine A (4) Vitamine B (2) Vitamine C (2) Vitamine D (3) Vitamine E (2) Vitamine K2 (3) Vitaminen (2) Voeding (2) Vrije radicalen (2) Vroege detectie (4) Zink (3) Zwolle (2)


Meest gelezen

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam