AGe’s

Het Verhaal van AGEs: Wat Zijn Ze en Hoe Beschermen We Ons?

Introductie: In ons lichaam vinden voortdurend processen plaats op moleculair niveau. Sommige van deze moleculen, genaamd Advanced Glycation End Products (AGEs), kunnen schadelijk zijn als ze zich ophopen. Gelukkig heeft Moeder Natuur ons voorzien van een aantal superhelden die voorkomen in ons voedsel en ons beschermen tegen deze schadelijke AGEs. In dit artikel duiken we dieper in op AGEs, begrijpen we waarom ze potentieel vervelend voor ons zijn, en ontdekken we de natuurlijke bescherming die voedsel ons biedt.

Wat Zijn AGEs?

AGEs, oftewel Advanced Glycation End Products, zijn verbindingen die ontstaan wanneer suikers (glucose) zich onomkeerbaar binden aan eiwitten of vetten in ons lichaam. Deze binding, bekend als glycatie, is een normaal onderdeel van onze stofwisseling, maar kan versneld worden door factoren zoals een hoge bloedsuikerspiegel en oxidatieve stress. Deze AGEs kunnen zich in verschillende weefsels en organen ophopen naarmate we ouder worden, en hun ophoping wordt geassocieerd met veroudering en diverse chronische ziekten.

Waar Zitten AGEs In?

AGEs kunnen voorkomen in verschillende soorten voedingsmiddelen, vooral in die welke worden blootgesteld aan hoge temperaturen tijdens het koken, braden, grillen, frituren of bakken. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die AGEs kunnen bevatten zijn:

 1. Gegrild vlees: Vlees dat op hoge temperatuur wordt gegrild of gebarbecued, zoals rood vlees, kan aanzienlijke hoeveelheden AGEs bevatten.
 2. Gebakken goederen: Denk aan koekjes, cakes en brood. Deze bevatten AGEs als gevolg van het bakproces.
 3. Gefrituurde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die in olie worden gefrituurd, zoals frites en gefrituurde kip, bevatten vaak hoge niveaus van AGEs.
 4. Verwerkt voedsel: Bewerkte voedingsmiddelen, zoals ingeblikte soepen en sommige snacks, kunnen AGEs bevatten als gevolg van conserveringsmethoden.
 5. Gekarameliseerde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die worden gekarameliseerd, zoals bruine suiker op gebakken kip, kunnen AGEs bevatten.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle voedingsmiddelen evenveel AGEs bevatten en dat de bereidingswijze van invloed kan zijn op de hoeveelheid AGEs in voedsel. Het beperken van de consumptie van sterk bewerkte en sterk gebakken voedingsmiddelen en het kiezen van gezondere kookmethoden kan helpen de inname van AGEs te verminderen.

Waarom Zijn AGEs Vervelend Voor Ons?

AGEs kunnen vervelend zijn voor ons om verschillende redenen:

Schade aan eiwitten: AGEs kunnen binden aan eiwitten in ons lichaam, zoals collageen, wat leidt tot veranderingen in de structuur en functie van deze eiwitten. Dit kan leiden tot verlies van elasticiteit in de huid, verslechtering van gewrichten en verminderde flexibiliteit in bloedvaten.

Ontsteking: AGEs kunnen ontsteking veroorzaken in verschillende weefsels en organen, wat kan bijdragen aan chronische ontstekingsziekten zoals artritis, hartziekten en diabetes.

Oxidatieve stress: AGEs kunnen oxidatieve stress veroorzaken, waarbij er een onevenwicht is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Dit kan leiden tot schade aan cellen, DNA en weefsels, en het verouderingsproces versnellen.

Insulineresistentie: AGEs zijn geassocieerd met insulineresistentie, wat de basis vormt voor type 2 diabetes. Ze kunnen de normale werking van insuline belemmeren, waardoor het moeilijker wordt voor cellen om glucose op te nemen.

Verstoring van de bloedvaten: AGEs kunnen zich ophopen in de wanden van bloedvaten en leiden tot verdikking en verharding van deze vaten, wat het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Veroudering: Zoals de naam al aangeeft, worden AGEs geassocieerd met veroudering. De accumulatie van AGEs in het lichaam kan bijdragen aan tekenen van veroudering, zoals rimpels en stijfheid.

Natuurlijke Bescherming in Voedsel

Gelukkig bevat ons voedsel natuurlijke beschermende stoffen die ons kunnen helpen AGEs te bestrijden. Deze stoffen zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, kruiden en dierlijke producten. Hier zijn enkele van deze superhelden:

 1. Cafeïnezuur: Te vinden in koffie, oregano, rozemarijn, salie, basilicum en koriander. Het werkt als een antioxidant, ontstekingsremmer en beschermt tegelijkertijd de eiwitstructuur.
 2. Calycosine: Een flavonoïde te vinden in astragalus. Het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en werkt als een antioxidant om ons lichaam te beschermen.
 3. Carnosine: Te vinden in vlees en geproduceerd in de lever. Het vangt dicarbonyls en beschermt eiwitten.
 4. Catechine: Te vinden in verse theeblaadjes, aardbeien, abrikozen en zwarte druiven. Het is een antioxidant en vrije-radicalenvanger die eiwitten beschermt tegen schade.
 5. Chlorogeenzuur: Te vinden in verschillende voedingsmiddelen zoals koffie en tomaten. Het beschermt tegen vrije radicalen en helpt schadelijke stoffen te vangen.
 6. Creatine: Te vinden in vlees en vis. Het kan schadelijke stoffen vangen voordat ze problemen kunnen veroorzaken.
 7. Andere stoffen: Er zijn nog veel meer superhelden in voedsel, zoals stoffen in komkommers, olijfolie en meer. Ze hebben allemaal speciale krachten om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke AGEs.

Conclusie

Terwijl AGEs een natuurlijk onderdeel zijn van onze stofwisseling en voorkomen in sommige voedingsmiddelen, hoeven we niet machteloos te staan tegenover hun potentieel schadelijke effecten. Door bewuste keuzes te maken in ons dieet, zoals het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen en het kiezen van gezonde kookmethoden, kunnen we de impact van AGEs verminderen. Bovendien biedt de natuurlijke bescherming in veel voedingsmiddelen, zoals kruiden en antioxidantrijke voedingsmiddelen, een extra verdedigingslinie om ons lichaam te helpen AGEs te bestrijden en gezond te blijven.

Wil je je AGE-niveaus meten?

Als je nieuwsgierig bent naar je AGE-niveaus en hoe je jezelf kunt beschermen tegen overmatige AGEs, aarzel dan niet om een meting aan te vragen bij je afspraak bij Thermografie-Amsterdam. Zo kun je proactief werken aan een gezonde levensstijl en de schadelijke effecten van AGEs verminderen.

Thermografie Amsterdam

DOE EEN TERUGBELVERZOEK

Door de drukte ben ik soms moeilijk bereikbaar.
Als je graag teruggebeld wilt worden dan kan dat.
Laat jouw nummer en een korte omschrijving hier achter.
Ik streef er naar om binnen drie werkdagen terug te bellen.

© 2022 Thermografie Amsterdam